Waarom moet ik hier heen?

Rainbow Mountain is een vreemd gekleurde berg met diverse kleuren zoals rode, gele en groene strepen die lijken geverfd door het landschap. Die kleuren zijn het resultaat van koper, ijzer en malachiet in de grond. Die hier in overvloed aan de oppervlakte komen.

Rainbow Mountain in Peru is één van de meest populaire bestemmingen op Instagram en Facebook. Rainbow Mountain (die eigenlijk Vinicunca heet) in Peru staat garant voor een bijzondere ervaring. De Peruaanse naam betekent Montaña de los 7 colores, oftewel de berg van 7 kleuren. En dat is precies wat het is. Maar het kan hier ook druk worden. Dus daarom krijg je hier tips om de massa te ontwijken en de berg voor jezelf te hebben.

Waar komen de kleuren van Rainbow Mountain vandaan?

In dit deel van Peru zitten veel mineralen en metalen in de grond. Bij Rainbow Mountain is het vooral ijzer (rood), koper (geel) en malachiet (groen) in de grond zit. Dat aan de oppervlakte komt en de omgeving deze kleuren geeft. Je ziet zelfs de banden met de metalen lopen door het landschap. Waardoor het nog bijzonderder wordt.

Hoe bezoek je Rainbow Mountain?

Ga met de dagexcursie

– Je kunt een dagexcursie doen vanuit Cuzco met een gids, vervoer en maaltijden. Het is ongeveer 3 a 4 uur rijden van Cuzco.
– Meestal vertrek je ’s nachts rond 03:00 in de nacht. Onderweg krijg je ontbijt, bijvoorbeeld in plaatsjes als Pitumarca of Hanchipata.
– Na aankomst is het nog zo’n uur wandelen naar Rainbow Mountain, sommige delen gaan behoorlijk omhoog.
– In de ochtend is het hier ijskoud. Neem ook warme kleding mee, het beste in diverse lagen.
– In de middag wordt het vaak warm. Zorg dus dat je kleding uit kunt doen. En breng daarnaast zonnebrandcrème mee.
– Ter plekke kun je een paard huren. Maar dit betekent nog wel dat je nog steeds de steile delen zelf moet wandelen.
– Je loopt op grote hoogte. Het startpunt van de wandeling ligt op 4.320 meter, het hoogste punt dat je bereikt ligt boven de 5.000 meter.

Ga zelf en sta alleen bij de bergen

De meeste mensen gaan met de dagexcursie vanuit Cuzco. Zij arriveren hier in de ochtend waardoor het hier dan opvallend druk is. Of eigenlijk; te druk. Maar de meeste mensen zijn vlak na het middaguur weer verdwenen. En dan keert de rust weer. Daarom kun je beter in de middag zorgen dat je hier bent. En dus op je gemak rond een uur of tien vanuit Cuzco vertrekken met een taxi. Wel wat duurder, maar de beleving is zoveel beter. En als je medereizigers kunt vinden is het zelfs goedkoper.

Overnacht ter plekke

Je kunt ter plekke overnachten. Waardoor alles een stuk relaxter wordt. Met name in de middag is het hier heerlijk. En kun je de zonsopgang meemaken, al ben je dan niet meer alleen. Diverse lokale boeren bieden hun homestay aan

Voorkom hoogteziekte

Deze plek ligt op grote hoogte. Let dus op dat je geen last van hoogteziekte krijgt. Zorg daarom dat je minimaal 3 dagen bent geacclimatiseerd. Oftewel, doe de trip dan ook niet meteen op de eerste dag in Cuzco. En zodra je hoofdpijn krijgt, laat het de gids weten. Je bent niet de eerste die het krijgt en ze weten precies wat ze moeten doen.

De regenboogbergen in Peru met mist.
De regenboogbergen met mist. Junaidrao

Let op!

Hou onderweg je ogen open voor alpaca’s en wilde vicuna’s die hier af en toe worden gezien. Ondanks het toerisme loopt de lokale bevolking nog steeds in traditionele kleding. En veel van hen zijn nog steeds veehouder. Niet alleen de bergen zijn mooi, maar ook de mensen. Net als de souvenirs die ze maken. Vraag wel even netjes of je een foto mag maken, zo toon je respect voor hun cultuur.

Photoshop of niet?

Als je via Google zoekt op Rainbow Mountain Peru zie je opvallend kleurrijke foto’s. Waarbij overigens wel op te merken is dat er veel foto’s tussen zitten die met Photoshop zijn bewerkt. Waardoor de kleuren veel feller zijn dan in het echt. Met andere woorden; als je hier dus bent kan het tegen vallen. Toch is zelfs dan een bezoek de moeite waard.

Een andere goede tip is om niet met regen (of een zwaarbewolkte dag) te gaan. Dan slaan alle kleuren dood. En als de zon schijnt kun je het beste vroeg in de ochtend gaan. Of in de namiddag als de kleuren extra zacht worden. Kortom: Dan is de beleving veel beter. En maak je veel betere foto’s.

Ook de zonsondergang is zeer de moeite waard. Daarnaast kun je overnachten in de regio. En dus ook de zonsopgang meemaken. Wat is er leuker dan een kopje coco-thee of kop koffie terwijl de zon opkomt in een landschap zoals dit? Dit natuurspektakel ligt op zo’n 140 kilometer ten zuidoosten van Cusco.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Hoe kom ik hier?

Rainbow Mountain ligt zo’n 130 kilometer ten zuidoosten van Cuzco. Er gaan vanuit Cuzco diverse excursies naar de berg; meestal in een groepje.

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.