blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Tatra Gebergte

Bijzonder gebergte in Slowakije en Polen

Het Tatra Gebergte ligt op de grens van Slowakije en Polen. Ongeveer 4/5 ligt in het noorden van Slowakije en 1/5 in het zuiden van Polen. Het is een van de ruigste gebieden van Europa. Daarnaast is het een van de minste bezochte regio's opvallend genoeg. Het gebied heeft meer dan 100 kristalheldere gletsjermeren en watervallen die je zelf kunt ontdekken. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Tatra Gebergte, met de leukste excursies en veel informatie over de kabelbaan en meer.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Bij ons is het Tatra Gebergte niet echt bekend. Deze bergen zijn ideaal om te wandelen en om van de natuur te genieten. Waarbij je relatief eenvoudig zelf op ontdekking kunt. En dieren als bruine beer, wolf en lynx kunt spotten, al heb je daar wel veel geluk voor nodig.

Het beste in Europa

Door Lonely Planet is de Hoge Tatra in 2019 uitgekozen als Best in Europe. Waarbij met name wordt gekeken naar plekken die nog niet worden overlopen door de toerist. En de Hoge Tatra is perfect om door wandelaars en natuurliefhebbers te worden ontdekt. Waarbij je niet zult worden teleurgesteld merkte ik toen ik er was.

Een lastig stuk in de bergen. ©Corno van den Berg

De Hoge Tatra is het hoogste gedeelte van het gebergte. Het is onderdeel van het Slowaaks Nationaal Park Tatra met lokaal de naam Tatranský Národný Park. In het Pools heeft het Nationaal Park Tatra de naam Tatrzański Park Narodowy. Ik ging diverse wandelingen doen in het Tatra gebergte.

Kasprowy Wierch Kabelbaan (Polen)

De kabelbaan naar Kasprowy Wierch. ©Corno van den Berg

De gemakkelijkste manier om het Tatra Gebergte te bereiken is via de stad Zakopane in het zuiden van Polen. De Kasprowy Wierch lift brengt je naar een hoogte van 1.987 meter. Van daaruit kun je talloze wandelingen doen.

Świnica (Polen)

Een van de meest populaire hikes vanaf Kasprowy Wierch is naar Świnica op 2.301 meter. Deze bergtop ligt op de grens van beide landen. Vanaf de top heb je een heerlijk uitzicht over de steilste pieken, maar ook enkele bergmeren. Het kan hier druk worden, dus het is slim om vroeg in de ochtend te gaan.

Genieten van het uitzicht in het Tatra-gebergte. ©Corno van den Berg

Siklawica Waterval (Polen)

De officiële naam van deze imposante waterval is Wielka Siklawa. Met 70 meter is het de hoogste waterval in Polen. Het vertrekpunt voor de wandeling is de parkeerplaats bij Lysa Polana. De wandeling is ongeveer 2 uur enkele reis, waarbij je zo'n 450 hoogtemeters moet overwinnen.

De waterval is indrukwekkender dan hij er vanaf een afstand uit ziet. Volgens kenners is dit een van de mooiste wandelingen in het Tatra Gebergte. De wandelroute voert langs twee andere watervallen: Mickiewicza Wodospad en Buczynowa Siklawa. Ook kom je langs het fraaie bergmeer Morskie Oko.

Overnachten in Zakopane (Polen)

De stad Zakopane is de uitvalsbasis voor de meeste wandelaars die het Tatra-gebergte bezoeken. De stad is best groot, waardoor je goed naar de locatie van je hotel moet kijken. Ik heb in diverse accommodaties in Zakopane overnacht. Ze zijn er van budget hotels en hostels tot lokale bed & breakfasts en luxe lodges. De meeste plaatsen om te overnachten liggen aan de rand van de stad, al vind je er ook genoeg in het levendige centrum. 
Bekijk de leukste accommodaties in Zakopane 
Mijn favoriet is Villa Adamo & Spa

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Morskie Oko (Polen)

Het bergmeer Morskie Oko is populair bij dagjesmensen. Zij willen graag bergen en een meren combineren, wat bij deze wandeling goed kan. Morskie Oko is het grootste meer in het Tatra Gebergte. De wandeling is niet al te zwaar, je ziet genoeg gezinnen met kinderen op het pad. Hou rekening met zo'n 200 hoogtemeters. De afstand van de wandeling naar Morskie Oko is 8 kilometer, als je ook een rondje om het meer wilt lopen is het 17 kilometer heen en terug. Het pad naar het meer is overigens verhard, tot je bij het meer komt.

Štrbské Pleso (Slowakije)

Het meer Strbske Pleso in de Hoge Tatra. ©Enjoy Tatras

Het Štrbské Pleso-meer ligt op een hoogte van 1.346 meter. Het ligt bij het gelijknamige dorp in Slowakije, waar zo’n 140 jaar geleden al het toerisme in de regio begon. Je kunt eenvoudig rondom het fraaie bergmeer lopen en de besneeuwde bergtoppen zien. In de winter kun je hier schaatsen en skiën in de bergen.

Gerlach of Gerlachovský štít (Slowakije)

Gerlachovský štít, ook vaak Gerlach genoemd, is het hoogste punt van de Tatra, met 2.655 meter hoogte. Deze piek ligt in het Slowaaks deel. De hoogste top aan de Poolse kant is de Rysy met 2.499 meter. Je kunt beide pieken relatief eenvoudig beklimmen. zorg alleen wel dat je goede kleding en schoenen bij je hebt. Het weer kan snel omslaan. Zorg ook dat je genoeg (of eigenlijk iets meer) eten en drinken bij je hebt tijdens je tocht.

Liptov (Slowakije)

Liptov, of eigenlijk Liptovska Mara, is het grootste waterreservoir van Slowakije. Het meer omvat zo’n 22 km2 en je kunt er een een groot deel omheen lopen. Ook de dam kun je te voet goed bezoeken. Let op het witte kerkje baan de oever, die het goed op de foto zal doen.

Kabelbaan Tatranska Lomnica naar Skalnate Pleso (Slowakije)

Kabelbaan Skalnate Pleso. ©Enjoy Tatras

De kabelbaan van Tatranska Lomnica naar Skalnate Pleso brengt je op een hoogte van 1.750 meter. Van daaruit kun je diverse wandelingen maken en zo het gebied verkennen. Onder meer naar het Observatorium voor Meteorologie. Let onderweg op de diverse watervallen.

Treetop Walkway Bachledka (Slowakije)

In 2019 is bij Ždiar de Bachledka geopend; een wandeling over houten vlonders op grote hoogte door de boomtoppen. Je dwaalt  tussen de bomen door, waarbij je op diverse plekken doorkijkjes hebt. Zo zie je het Tatra Nationaal park van een andere kant.

Wandelen van berghut naar berghut

In de Tatra zijn meer dan 1.700 km gemarkeerde toeristische paden. Ze lopen door valleien, maar leiden ook naar bergtoppen. Vaak boven de 2.000 meter hoogte. Waarbij je onderweg berghutten tegen komt om te eten en te overnachten.

Fietsen in het Tatra Gebergte

Wie liever op de fiets het gebied verkent, heeft keuze uit meer dan 1.150 kilometer gemarkeerde fietsroutes op verschillende niveaus. Hou wel rekening met hoogteverschillen. Je kunt hier ook elektrische fietsen krijgen, zodat je eenvoudig meer afstand kunt afleggen.

Wintersporten

In de winter leent het gebergte zich uitstekend voor skivakanties. Na lekker buiten te zijn geweest, is het heerlijk in de verwarmde thermische baden. Deze bieden ontspanning in het met sneeuw bedekte landschap. En, in de gezellige bergchalets het je een heerlijk uitzicht op de bergen en valleien.

Dieren in Tatra

©Erik Sevcik

In de bergen van Tatra leven talloze dieren. Denk aan drie van Europa’s ‘Big Five’. Tijdens het wandelen heb je een kans, al is het gering, om in oog komen te staan met een bruine beer, een wolf of de zeldzame Europese lynx. Maar de gems, de steenbok en herten laten zich makkelijker zien. Dit geldt ook voor vogels als steenarend en diverse soorten gieren. 

Het Tatra Gebergte heeft een alpien klimaat. Sinds 1993 is de Tatra door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De Tatra wordt vaak ‘het kleinste alpiene gebergte in Europa’ genoemd, al kun je hier nog makkelijk verdwalen. De diversiteit in landschappen is groot, waardoor je hier makkelijk een week kunt blijven.