Waarom moet ik hier heen?

De Hoge Tatra is niet echt bekend bij ons. Dit gebergte in Slowakije en Polen is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers, waarbij je goed zelf op ontdekking kunt. En dieren als bruine beer, wolf en lynx kunt spotten met veel geluk.

De Hoge Tatra is een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. Ongeveer 4/5 ligt in Slowakije en 1/5 in Polen. Het is een van de ruigste gebieden van Europa. Alsook een van de minste bezochte. Het gebied heeft meer dan 100 kristalheldere gletsjermeren en watervallen die je zelf kunt ontdekken.

De Hoge Tatra is door Lonely Planet in 2019 uitgekozen als ‘Best in Europe’, waarbij met name wordt gekeken nar plekken die nog niet worden overlopen door de toerist. En de Hoge Tatra is perfect om door wandelaars, natuurliefhebbers en bergliefhebbers te worden ontdekt. Waarbij je niet zult worden teleurgesteld.

De Hoge Tatra is het hoogste gedeelte van het gebergte. Het is onderdeel van het Slowaaks Nationaal Park Tatra met lokaal de naam Tatranský Národný Park en Pools Nationaal Park Tatra dat de naam Tatrzański Park Narodowy draagt.

Dieren in Tatra

Bruine beer Hoge Tatra
Twee bruine beren in de Hoge Tatra. Enjoy Tatras

In de bergen van Tatra leven talloze dieren. Denk aan drie van Europa’s ‘Big Five’. Tijdens het wandelen heb je een kans, al is het gering, om in oog komen te staan met een bruine beer, wolf of de zeldzame Europese lynx. En ook de gems. Steenbokken en herten laten zich makkelijker zien, alsook steenarenden en diverse soorten gieren.

De Hoge Tatra heeft een alpien klimaat. Sinds 1993 is de Tatra door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De Tatra wordt vaak ‘het kleinste alpiene gebergte in Europa’ genoemd, al kun je hier nog makkelijk verdwalen. De diversiteit in landschappen is groot, waardoor je hier makkelijk een week kunt blijven. In de winter is het een populair skigebied.

Bezienswaardigheden Hoge Tatra

Štrbské Pleso

Het meer Strbske Pleso in de Hoge Tatra.
Het meer Strbske Pleso in de Hoge Tatra. Enjoy Tatras

Het Štrbské Pleso-meer ligt op een hoogte van 1.346 meter. Het ligt bij het gelijknamige dorp, waar zo’n 140 jaar geleden al het toerisme in de regio begon. Je kunt eenvoudig rondom het fraaie bergmeer lopen en de besneeuwde bergtoppen zien. In de winter kun je hier schaatsen en skiën in de bergen.

Gerlach of Gerlachovský štít

Gerlachovský štít, ook vaak Gerlach genoemd, is het hoogste punt van de Tatra, met 2.655 meter hoogte. Deze piek ligt in het Slowaaks deel. De hoogste top aan de Poolse kant is de Rysy met 2.499 meter. Je kunt beide pieken relatief eenvoudig beklimmen. zorg alleen wel dat je goede kleding en schoenen bij je hebt. Het weer kan snel omslaan. Zorg ook dat je genoeg (of eigenlijk iets meer) eten en drinken bij je hebt tijdens je tocht.

Liptov

Liptov, of eigenlijk Liptovska Mara, is het grootste waterreservoir van Slowakije. Het meer omvat zo’n 22 km2 en je kunt er een een groot deel omheen lopen. Ook de dam kun je te voet goed bezoeken. Let op het witte kerkje baan de oever, die het goed op de foto zal doen.

Kabelbaan Tatranska Lombica naar Skalnate Pleso

Kabelbaan Skalnate Pleso in Hoge Tatra.
Kabelbaan Skalnate Pleso in Hoge Tatra. Enjoy Tatras

De kabelbaan van Tatranska Lombica naar Skalnate Pleso brengt je op een hoogte van 1.750 meter. Van daaruit kun je diverse wandelingen maken en zo het gebied verkennen. Onder meer naar het Observatorium voor Meteorologie. Let onderweg op de diverse watervallen.

Treetop Walkway Bachledka

In 2019 is bij Ždiar de Bachledka geopend; een wandeling over houten vlonders op grote hoogte door de boomtoppen. Je dwaalt op tussen de bomen door, waarbij je op diverse plekken doorkijkjes hebt. Zo zie je het Tatra Nationaal park van een andere kant.

Excursies Hoge Tatra

Wandelen van berghut naar berghut

In de Tatra zijn meer dan 1.700 km gemarkeerde toeristische paden. Ze lopen door valleien, maar leiden ook naar bergtoppen. Vaak boven de 2.000 meter hoogte. Waarbij je onderweg berghutten tegen komt om te eten en te overnachten.

Durf te fietsen

Wie liever op de fiets het gebied verkent, heeft keuze uit meer dan 1.150 kilometer gemarkeerde fietsroutes op verschillende niveaus.

Ga wintersporten

In de winter leent het gebergte zich uitstekend voor skivakanties. Na lekker buiten te zijn geweest, is het heerlijk in de verwarmde thermische baden. Deze bieden ontspanning in het met sneeuw bedekte landschap. En, in de gezellige bergchalets het je een heerlijk uitzicht op de bergen en valleien.