Waarom moet ik hier heen?

Elk jaar in juli worden tijdens het AgitÁgueda Art Festival (zoals het officieel heet) in Águeda honderden paraplu's opgehangen als kunstproject. Maar ook om verkoeling tegen de felle zon te geven. En het levert enorm kleurrijke foto's op.

Het Paraplu Festival van Águeda in Portugal wordt steeds bekender. Het Umbrella Sky Project begon als een ludiek iets, maar heeft inmiddels het internet veroverd. Foto’s van de hangende paraplu’s met daaronder wandelende mensen worden massaal gedeeld op social media.

Het project begon in 2011. Het is een idee van Sextafeira, een groepje creatieve kunstenaars die op diverse plekken ludieke projecten opzetten. Inmiddels is het Festival uitgegroeid tot een meerdaags festijn vol cultuur, muziek en veel meer. Het Paraplu Project vindt inmiddels op talloze plaatsen in de wereld navolging. Maar Agueda was de eerste.

De paraplu’s worden in juli aan stalen draden boven de vaak smalle straten in het stadje opgehangen. Dit gebeurt door de lokale bevolking. Wat begon als een kunstproject, wordt inmiddels breeduit gedragen door de inwoners.

Het wonderlijke Paraplu Festival van Águeda.
Het wonderlijke Paraplu Festival van Águeda.

De paraplu’s zijn er in allerlei kleuren, waardoor het extra kleurrijk is. Door een briesje wind gaan de paraplu’s bewegen en krijg je een mooi effect. En de zon zorgt voor schaduwen die gedurende de dag steeds veranderen.

Wat je hier ook kunt zien zijn talloze levende standbeelden. Het festival trekt veel bezoekers. Van fotografen tot dagjesmensen, van kunstliefhebbers tot strandgangers. En als je het ziet, begrijp je waarom.

Wanneer kan ik het Paraplu Festival van Águeda zien?

Je kunt het jaarlijks beleven in juli, augustus en september. Aan het begin van juli worden de paraplu’s opgehangen.

Ook paraplu’s met de Kerstdagen

Paraplu Festival van Águeda met Kerst.
Paraplu Festival van Águeda met Kerst.

Recent worden ook met Kerst paraplu’s opgehangen. Deze zijn wit van kleur en hebben een winter decoratie. Ook deze zijn zeer sfeervol.

Hoe kom ik in Agueda?

Het stadje ligt in het binnenland van Portugal en op een uurtje rijden van Porto. Hou er rekening mee dat het hier in de zomer erg druk kan worden. Vermijd daarom de weekenden als het kan.

Corno’s reistips:

Águeda ligt tussen de steden Ciombra en Porto. Het stadje is dus goed te bezoeken op een rondreis door Portugal. Hierbij een aantal handige tips om je bezoek aan Águeda te plannen.