Livraria Lello

Een van de mooiste boekwinkels ter wereld

Livraria Lello in Porto is volgens velen de mooiste boekwinkel ter wereld. De Livraria Lello Bookshop stamt uit 1881 en is een lust voor het oog. Met name de opvallende houten trap naar de tweede verdieping en ramen van glas-in-lood zijn ongekend fraai. De boekwinkel is een mix van neo-gothisch, art nouveau en art deco. En, volgens velen zijn de boeken van Harry Potter hierop gebaseerd. In dit artikel vind je de beste tips voor je bezoek aan Livraria Lello. 

De officiële naam is Livraria Lello & Irmão, maar bij het grote publiek en de vele boekliefhebbers is het Livraria Lello. Je vindt hier zowel Portugese als Engelstalige boeken. De keuze is niet extreem groot, het is vooral het meer dan indrukwekkende gebouw. Het is een gebouw dat overigens een bijzondere historie kent. Ik kreeg toestemming van de eigenaren om de boekwinkel voor openingstijd te bezoeken. Tijdens deze rondleiding was het magisch mooi, met alleen maar gitaarmuziek op de achtergrond. Het was perfect om onderstaande video te maken. 

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Geschiedenis van Livraria Lello

De houten trap van de boekwinkel. ©Corno van den Berg

Bij aankomst valt het gebouw in de straat nauwelijks op. Let op de twee vrouwen op de gevel. Zij staan voor Kunst en Wetenschap, iets wat je terug ziet in de boekwinkel. De naam Chardron op het glas is van de oorspronkelijke eigenaar. Volgens het verhaal had hij ooit de loterij gewonnen en wilde hij van het geld een winkel met unieke boeken beginnen. Maar Chardron overleed op jonge leeftijd.

De gebroeders Lello hadden destijds een boekenwinkel om de hoek. Zij kochten het toen al fraaie pand en de complete collectie boeken. Als eerbetoon lieten ze de naam Chardron op de gevel staan. De houten deuren bij binnenkomst (zie video) zijn slechts het begin. Overal is het interieur van hout. Maar, niet in de bovenste delen. Daar is het pleisterwerk, dat is geschilderd zodat het op hout lijkt. Op sommige plekken is het beschadigd en kun je het pleister zien. Kijk ook even naar links en rechts als je binnenkomt, dan zie je afbeeldingen van de gebroeders Lello.

Was Livraria Lello het idee voor Harry Potter?

De trap naar boven. ©Corno van den Berg

De beroemde schrijver J.K. Rowling woonde meerdere jaren in Porto als leraar Engels. Op internet doen talloze verhalen de ronde dat deze boekwinkel haar op het idee voor de Harry Potter boeken bracht. Wat best wel logisch klinkt als je hier rond loopt. Maar Rowling heeft deze verhalen later zelf ontkracht. Sterker nog, ze zegt niet van het bestaan van de boekwinkel te hebben geweten. En ze heeft deze dus ook nooit bezocht, iets wat ze in meerdere interviews heeft verteld.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Livraria Lello bezoeken

De boeken van Livraria Lello. ©Corno van den Berg

Deze boekwinkel is extreem populair. Vaak zie je al een wachtrij staan als je aan komt. Het is daarom slim om op een doordeweekse dag te gaan. Waarbij het beste zo vroeg mogelijk kunt gaan, het liefst voor opening. Check online naar de actuele openingstijden. Het adres van Livraria Lello is R. das Carmelitas 144 in Porto.

Overnachten in Porto

Ik heb bij meerdere hotels geslapen op mijn trip naar Porto. De meeste hotels liggen in of net buiten het centrum, zodat je alles eenvoudig kunt belopen. Ook zijn er goedkope hostels, vakantiewoningen en appartementen te huur voor jouw reis. Je kunt eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd want Porto is erg populair.
Bekijk de leukste accommodaties

Livraria Lello Tickets kopen

De toegang voor Livraria Lello is overigens niet gratis. Je kunt online op hun website een toegangsbewijs kopen. Dit kan ook ter plekke, maar dan is het duurder. En moet je waarschijnlijk nog langer wachten. Overigens krijg je het geld terug als je een boek koopt. Dit geldt niet voor notitieboekjes en andere kleine souvenirs en merchandise.

Skip The Line entreekaartje

De bovenverdieping van Livraria Lello. ©Corno van den Berg

Je kunt online ook een kaartje kopen, waarbij je niet achteraan hoeft aan te sluiten. Wat handig is ls je weinig tijd hebt of niet van wachten houdt. Bij het entreebewijs krijg je dan een boek. Je kunt online zien welk boek het is. 
Meer informatie: Koop kaartjes online

Boek je bezoek

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Portugal

Lees mijn Tips

alle 36 artikelen over Portugal

Bekijk alle artikelen