Corno van den Berg©2021
Auto rondreis Zuid-Afrika

De mooiste autoroutes van Zuid-Afrika

Het is een vraag die ik vaak krijg. Wat vind je de mooiste autoroute ter wereld? Dit is de mooiste autoreis van Zuid-Afrika. Of eigenlijk zijn het twee routes; rond Kaapstad en rond Johannesburg.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Wat vind ik de mooiste autoroute ter wereld? Ik kom dan uit bij een zestal autoroutes. Na de VS is dit Deel Twee: De mooiste autoreis van Zuid-Afrika. Of eigenlijk zijn het twee routes. Het 'rondje' Kaapstad en een autoreis van Johannesburg naar Kruger Nationaal Park.

Huur een Sunny Car

Beleef meer van Zuid-Afrika of een van de andere 120 landen in een Sunny Cars huurauto. Rondtoeren doe je 100% zorgeloos, want werkelijk álle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen. Happy travels!

Ontdek het zelf: Sunny Cars


Beste rondreis per auto rond Kaapstad

Wie naar Zuid-Afrika gaat moet keuzes maken. Vlieg ik op Johannesburg of op Kaapstad? Ik heb beiden gedaan en vind eigenlijk dat je ze alle twee moet doen. De reden is simpel, beide reizen zijn erg verschillend.

Als je aankomt op de luchthaven van Kaapstad zie je hem al. De Tafelberg, de unieke vorm is onmiskenbaar. Dit icoon is recent gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. En ja, hij heeft een ongekende aantrekkingskracht. Hier moet je als nietig mens gewoon boven op staan. En niet alleen vanwege het ongekende uitzicht.

Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg.
Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg. Corno van den Berg
Ik doe het wandelend en klimmend, een trip van anderhalf uur die begint bij Kirstenbosch Botanical Gardens. De tuin ligt aan de voet van de berg. Al vroeg ik de ochtend dwaal ik rond tussen de talloze soorten bloemen en planten. En dieren, want ik zie onder meer een mangoeste naar een maaltje scharrelen.

De kabelbaan

Iets later ga ik met de kabelbaan; simpel en relaxt. Bovenop groeien unieke planten; fijnbos. Ik zie opnieuw wat bewegen. Het zijn guitige rotsklipdassen. Deze dieren zijn volgens biologen verwant aan de Afrikaanse olifant. En ja, ik zie hun opmerkelijke slagtandjes. Bang voor me zijn ze niet, dus pak ik de camera.

Struinen, dat is een geliefde hobby van me.

Struinen, dat is een geliefde hobby van me. Zomaar naar het noorden rijden langs de kust rijden. Her en der een afslag nemen, of een dorpje bezoeken. Zo ontdek je nog eens wat. Zoals het strand van Blouberg, waar je een heerlijk uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg hebt. Ik ga tijdens de zonsondergang, met een picknickmand vol eten (o.a. biltong) en drinken (Zuid-Afrikaanse wijn).

Huurauto

Een huurauto regelen in Zuid-Afrika is eenvoudig. Er zijn talloze ophaallocaties, waaronder op de diverse luchthavens. En ook je verzekering kun je zonder problemen regelen.

Een boomstronk op het strand bij Kaapstad.
Een boomstronk op het strand bij Kaapstad. Corno van den Berg

Robben Island

Robben Island is anders dan ik had verwacht, al weet je vooraf niet goed wat je kunt verwachten. Het is nog indrukwekkender, nog realistischer. Dit komt door gids Bongani, die vertelt het verhaal van Nelson Mandela, die hier maar liefst 27 jaar gevangen zat. Het schrijnende verhaal wordt met zoveel gevoel en inbeeldingskracht gebracht dat de muren bijna op je af komen. Eng en mooi tegelijk. Hier zeg ik verder niets over, dit moet je zelf zien en voelen.

De volgende stop is Kaap de Goede Hoop, waar op 6 april 1652 Jan van Riebeeck een verversingspost voor de Nederlandse Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vestigde. Er is niets meer van te vinden, maar dit is wel een ideale plek om te wandelen. Ik ontmoet onder meer zebra’s en struisvogels. Mijn ogen dwalen geregeld af naar de zee, want de kans op walvissen is hier groot.

Al is een oostelijker gelegen dorpje (120 km) nog beter. De walvissen van Hermanus zijn over bekend. Bultrugmoeders laten zich hier zien met hun pasgeboren jongen van juni tot en met augustus. Ze komen ongekend dicht bij de kust. Ik word er stil van als ik zo’n twintig walvissen zie vanaf de rotsen. Zuidkapers zie je hier vanaf begin oktober als ze op zoek zijn naar een partner.

Walvissafari bij Hermanus.
Walvissafari bij Hermanus. Corno van den Berg

De beste route met de (huur)auto of motor door de omgeving van Kaapstad is langs de westkust. Ik pak een zijspan. In totaal is het zo’n 120 kilometer (heen en terug) rijden. Ik rij via de M6 naar Clifton, Camps Bay, Oudekraal, Hout Bay, Chapmans Peak, Sunnydale en dan de M4 naar Simon’s Town.

Pinguïns op Boulders Beach

In deze regio kom je meer wonderlijke dieren tegen. Zoals pinguïns, opvallend genoeg. De pinguïns op Boulders Beach bij Simon’s Town (net buiten Kaapstad) zijn wereldberoemd. Hier lopen ze over straat, slapen ze onder huizen en tuimelen ze over elkaar heen als ze uit zee komen.

Ik ga zitten in het zand en kijk mijn ogen uit. Dat deze dieren zo aan mensen gewend zijn geraakt. Sterker nog, ze trekken zich er niets van aan. Ze kijken je aan en lopen gewoon door. Grappig, ik vermaak me hier wel.

Bo-Kaap in Kaapstad.
Bo-Kaap in Kaapstad. Corno van den Berg

De rondreis sluit ik af met een bezoek aan Kaapstad. Ik volg een kookworkshop bij mensen thuis. En ontdek de Cape Malay-keuken, afkomstig van de diverse Maleisische immigranten. Ook hier geldt; je moet het zelf proeven om te kunnen oordelen. Net als de beste rooibos-thee van Zuid-Afrika, die ik proef bij het beroemde Mount Nelson Hotel. Om de reis af te sluiten in het wereldberoemde wijngebied Stellenbosch. Met wat proeverijen, alsook een lunch bij de tientallen wijnboerderijen. Het leven is zo slecht nog niet.


Beste rondreis per auto rond Johannesburg

Johannesburg heeft jaren lang een negatieve uitstraling gehad bij toeristen. Tegenwoordig is het anders, al blijft het vooral dé plek om op safari naar het wereldberoemde Kruger Nationaal Park te gaan.

,,Rij er zo snel mogelijk uit. Het is daar levensgevaarlijk.” Dit was jarenlang het advies als je je huurauto had opgehaald op de luchthaven van Johannesburg. Om eerlijk te zijn was dat ook vaak mijn bedoeling, want mijn doel was het Kruger Nationaal Park.

Een dagboek van Nelson Mandela in zijn oude huis.
Een dagboek van Nelson Mandela in zijn oude huis. Corno van den Berg
De laatste jaren heb ik diverse keren Johannesburg bezocht. Het is hipper geworden, met bijvoorbeeld leuke winkelstraatjes vol galerijen en barretjes. Ook bezoek ik diverse kleine keramiek-fabrieken, waar alles met de hand wordt geschilderd. Een servies met fraaie Afrikaanse symbolen komt nu elke dag bij mij thuis op tafel.
 

Soweto

Het rode huis staat midden in een doodgewone straat in Soweto, een buitenwijk van Johannesburg. Dit was het ‘thuis’ van Nelson Mandela. Hier begon de stille revolutie tegen de apartheid. Zijn voormalige huis is inmiddels een museum. Een opvallend baken tegen onderdrukking op basis van kleur, geloof of wat dan ook.

Hier is het overleven, en dat is elke dag aan de orde. Dit is wel heftig.

In de sloppenwijk wil ik meer te weten komen over het leven. Hun leven. Dat zo anders is dan de mijne. Kinderen spelen op straat. Ik praat met de eigenaren van piepkleine winkeltjes waar onder meer de lokale lekkernij gebakken kippenpootjes worden verkocht. Niet de dij, maar de poot zelf ja. Hier is het overleven, en dat is elke dag aan de orde. Dit is wel heftig. Dit moet je zelf ervaren.

Daarom Sunny Cars!

 • Heldere all-in prijs
 • Gegarandeerd géén onverwachte toeslagen
 • Alle verzekeringen inbegrepen, zelfs extra WA van EUR 7,5 miljoen
 • Gratis dekking van glas-banden-bodem-dakschade
 • Standaard terugbetaling van het eigen risico bij schade/diefstal
 • Ongelimiteerde kilometers
 • Ruime keuze in autotypes
 • Gratis wijzigen
 • Ontdek het zelf: All-inclusive huurauto’s Sunny Cars
  Dáárom boek je vooraf een Sunny Car!

  Twee kinderen in een sloppenwijk in Johannesburg.
  Twee kinderen in een sloppenwijk in Johannesburg. Corno van den Berg

  Kruger Nationaal Park

  Het Kruger Nationaal Park is bijzonder. Niet alleen vanwege de vele dieren, maar ze zijn ook niet echt schuw. En, je mag hier met je eigen auto op safari. Wat een extra dimensie geeft aan dit avontuur. Ik ga voor dag en dauw op pad. Veel dieren zijn dan al actief, veel toeristen nog niet.

  Inmiddels ben ik hier vijf keer op safari geweest. Op zo’n beetje alle manieren. Met eigen auto, maar ook met een ervaren gids. In een superdeluxe safaricamp, maar ook lekker overnachten op de openbare kampeerplekken. Ik was er in de droge zomer als dieren meer bij de waterplekken zijn. Maar ook in de groene winter als regenbuien het een stuk lastiger, maar ook nog meer een uitdaging.

  Ongekende ontmoetingen in Kruger Nationaal Park.
  Ongekende ontmoetingen in Kruger Nationaal Park. Corno van den Berg
  Mijn eerste trip was naar het populaire zuiden, waar de meeste ‘sightings’ van met name roofdieren zijn. Toeristen rijden er over de diverse verharde en onverharde paden in de hoop iets te spotten. Sommige paden zijn erg druk, anderen juist helemaal niet.
   
  Maar het gaat in Kruger om meer. Het zelf ontdekken van een kudde olifanten bijvoorbeeld, terwijl er verder niemand in de buurt is. Magisch. Of een luipaard dat op jacht is, terwijl bavianen in de bomen hem verraden door luid te roepen. Of zebra’s die op hun gemak grazen. Dit is het echte Afrika.
  Zelf door Zuid-Afrika rijden

  Naast het huren van een auto zijn er meer praktische zaken die je moet regelen. Hieronder mijn tips:

  File in Kruger Nationaal Park.
  File in Kruger Nationaal Park. Corno van den Berg

  Struikelen over dieren

  In de kampementen zijn lijstjes met de meest recente gespotte dieren. Handig, want als leeuwen of andere roofdieren net hebben gegeten blijven ze wel even op een plek. Leuk hoe je zo ook nog veel leert over de dieren.
   
  Inmiddels heb ik een hele waslijst aan dieren gezien. Waaronder leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden (die gewoon de weg overstaken), zeldzame Afrikaanse wilde honden, maar ook olifanten, giraffes, witte en zwarte neushoorns en nog veel meer. Soms kom je ogen tekort. En of ik terug wil? Ja hoor, ik ga meteen.

  Rondreizen
  Je kunt ook zelf door Zuid-Afrika rijden door een complete rondreis te boeken waar alles bij inbegrepen is: vlucht, huurauto en accommodatie. Hierbij een aantal partijen die dit aanbieden:


  Foto-Album

  Zuid-Afrika is een erg divers en kleurrijk land. Foto’s maken hier is vaak eenvoudig en erg leuk om te doen. Hier een selectie van mijn reizen naar Kaapstad en Johannesburg.

   


  Extra tips voor je reis

  De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed. In Zuid-Afrika rijd je links. Dat heb je zo onder de knie, maar wel altijd blijven opletten. Hier vind je nog wat meer tips als je zelf op pad wilt.

  One way
  Je kunt de auto ook in de ene plaats ophalen en op een andere locatie weer inleveren. Dat is een zogenaamde one way. Meestal zijn hier kosten aan verbonden die je ter plaatse betaalt. Veel geboekte one ways in Zuid-Afrika zijn bijvoorbeeld ophalen in Johannesburg en inleveren in Durban of ophalen in Port Elizabeth en inleveren in Kaapstad of vice versa. Ook een internationale one way naar Botswana, Lesotho, Namibië en Swaziland behoort tot de mogelijkheden. Alleen een grensoverschrijding naar deze landen kan natuurlijk ook. Vergeet dit niet van tevoren aan te geven, want de lokale verhuurder moet hier documenten voor voorbereiden. Of zoals ze in het Afrikaans zeggen: ‘Nie vergeet nie dit te rapporteer.’

  Verharde wegen
  Voor huurauto’s geldt dat je op de hoofdwegen moet blijven, anders ben je niet verzekerd. In Zuid-Afrika zijn de meeste wegen geasfalteerd (zelfs in het Kruger Nationaal Park), maar je kunt ook verharde wegen tegenkomen die niet geasfalteerd zijn maar toch een hoofdweg zijn. Als de weg maar een nummer heeft, kan je ervan uit gaan dat het een hoofdweg is en mag je er dus gerust op rijden met je huurauto.

  Welke auto kies je
  Van Chevrolet Spark tot Mercedes E 200 en van minibus tot 4WD, Sunny Cars biedt vrijwel alle soorten auto’s aan in Zuid-Afrika. Als je met z’n tweeën bent en vanuit een vaste standplaats de omgeving verkent, kan een compacte auto volstaan, maar een gezin adviseren we standaard een Chevrolet Cruze of groter. Ga je onderweg uitstapjes maken, dan is het zaak dat de bagage in een afgesloten kofferbak past. En zeker bij een langer verblijf is – vanwege de grote afstanden en soms hobbelige wegen – een extra comfortabele auto aan te raden.

  Geen wachtrij
  Als je op de luchthavens van Kaapstad of Johannesburg een huurauto ophaalt, kun je vooral in het hoogseizoen in een wachtrij bij de verhuurbalie terecht komen. Bedank je goed dat bijna alle toeristen die zoveel mogelijk van Zuid-Afrika willen zien een huurauto huren. Om eventuele wachtrijen te voorkomen, kun je bij Sunny Cars voor de aanvullende Express Service of een Premium pakket kiezen. Dankzij een online registratie vooraf kan het huurcontract al voorbereid worden en hoef je het alleen nog maar te ondertekenen als je aan de balie staat. Bovendien krijg je daar als Express of Premium klant voorrang. Extra snel in de huurauto dus. Die bij het Premium pakket bovendien gegarandeerd jonger dan 1 jaar oud is of minder dan 25.000 kilometer op de teller heeft.

  VIP service
  Helemaal relaxed is de VIP service waarbij je direct uit het vliegtuig wordt opgewacht door een medewerker van de verhuurder. Je wordt vervolgens via een versneld proces door de douane geloodst naar de verhuurbalie waar het huurcontract al voor je klaarligt. Dit levert je gegarandeerd veel tijdwinst op!