Waarom moet ik hier heen?

Kaapstad is een zeer levendige stad, met een uniek uitzicht op de Tafelberg. Maar ook bekend van Robben Island en Mandela  en pinguïns van Boulder Beach. Het is tevens het ideale vertrekpunt voor een rondreis door Zuid-Afrika.

Kaapstad is perfect als startpunt voor je rondreis door Zuid-Afrika. Met talloze bezienswaardigheden in en buiten de stad. Neem de tijd voor Kaapstad en de regio, want er is hier meer dan genoeg te doen. Dit zijn de beste tips en uitstapjes op een rij.

De leukste excursies voor Kaapstad:

Volg een Malay-kookworkshop in Kaapstad

Een kookcursus van Cape Malay-gerechten in de Bo-Kaap.
Een kookcursus van Cape Malay-gerechten in de Bo-Kaap. Corno van den Berg

De Zuid-Afrikaanse keuken is een bonte mix. Van (natuurlijk) de Afrikaanse keuken, maar ook de Europese en Cape Malay (door veel Maleisische immigranten) is ruim vertegenwoordigd. En je kunt diverse kookworkshops of kookcursussen volgen. Bij topkoks, maar ook bij mensen thuis in Kaapstad. Waarbij je kunt helpen bij traditionele gerechten, zodat je goed de sfeer kunt proeven.

Fotografeer het bijzondere uitzicht van Blouberg zelf

Het is bekend van talloze ansichtkaarten. De foto’s er op zijn veelal genomen vanaf de stranden bij Blouberg. Deze stranden met mooie namen als Small Bay Beach en Big Bay Beach liggen zo’n 20 kilometer ten noorden van Kaapstad. Beiden bieden de beste blik op de bijzondere vorm van de Tafelberg, met daarvoor Kaapstad en rechts Robbeneiland. Het beste moment om een ansichtkaartfoto te maken is bij zonsondergang als de voorkant van de Tafelberg goudkleurig wordt.

Duik met haaien in het Two Oceans Aquarium

De wateren rond Zuid-Afrika, en met name rond Kaapstad, zijn zeer rijk aan dieren. Dit komt omdat de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar hier ontmoeten. In het aquarium van Kaapstad kun je ruim 3.000 dieren zien, waarvan een groot deel uit de omgeving komt. Zodat je een goed beeld krijgt van de veel soorten. Het is een leuk uitje op een regenachtige dag, maar anders is het ook de moeite waard. Zeker als je een keer met haaien (zandtijgerhaaien) wilt duiken, want dat kan hier…

Proef de lekkerste rooibos-thee

Rooibos is onderdeel van het fynbos, dat langs de kust van een groot deel van Zuid-Afrika voorkomt. Maar rooibos wordt van origine alleen in de noordelijker gelegen Cederberg gevonden. Desondanks is Kaapstad wel de plek waar, volgens kenners, de beste rooibosthee van de wereld wordt geschonken. Ga dan naar het Mount Nelson Hotel, dat haar deuren opende in 1899. En proef het zelf.

Spot de pelsrobben van Kaapstad

Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg.
Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg. Corno van den Berg

In de wateren rond Kaapstad leven heel veel dieren, waaronder de Kaapse pelsrob (in het Engels Cape Fur Seal genoemd). Deze speelse dieren laten zich veel zien, onder meer in het Waterfront. Kijk daar af en toe eens in het water kijken, alsook op de diverse kades. Met name in de vroege ochtend liggen daar talloze robben te slapen of zwemmen ze door de haven. Ook rond Kaap de Goede Hoop kun je deze dieren vinden.

Ga stappen op Long Street

Long Street is het oude uitgaanscentrum van Kaapstad. Waar in het weekend veel barretjes populair zijn, alsook de clubs. En veel mensen maken een praatje op straat. Het is een bonte mix van culturen, van muziekstijlen en meer, waar het goed toeven is. Ook is het een gebied waar toeristen nog wel eens worden beroofd, dus let op.

Ga winkelen, eten en drinken op het Waterfront

Het is wereldberoemd, geliefd, maar ook verguisd. Het extravagante uitgaanscentrum van Kaapstad is Afrika, maar ook weer niet. Het is een mix van restaurants, barretjes, discotheken en winkels. Leuk om wat te gaan drinken, een beetje wandelen en shoppen. Al zijn met name de souvenirshops zeker niet de goedkoopste van de stad. Het is ook een goede plek om overdag excursies te vinden naar bijvoorbeeld Robbeneiland als ook andere rondvaarten en meer. En één keer moet je deze luxe parel in Afrika wel een keer hebben gezien.

Rij de mooiste weg rond Kaapstad

Een ritje op de zijspan langs de kust van Kaapstad.
Een ritje op de zijspan langs de kust van Kaapstad. Corno van den Berg

De beste route met de (huur)auto of motor door de omgeving van Kaapstad is langs de westkust. In totaal is het zo’n 120 kilometer (heen en terug) rijden. Je rijdt dan via de M6 naar Clifton, Camps Bay, Oudekraal, Hout Bay, Chapmans Peak, Sunnydale, dan de M4 naar Simon’s Town. Je kunt dan zelfs door rijden naar Kaap de Goede Hoop, dit is zo’n 25 kilometer extra (enkele reis). Terug kun je goed de M65 nemen en via Scarborough en Noordhoek Beach rijden. Neem er de tijd voor, met stops voor een picknick of een lunch langs de weg.

Zie de walvissen voorbij trekken

Plaatsen als Hermanus en Grootbos hebben de naam, maar ook rond Kaapstad heb je een goeie kans om walvissen te spotten. Wie hier tussen mei en eind november komt moet eens in het gras gaan zitten en het water af speuren. De kans om walvissen (maar ook dolfijnen) te zien is erg groot. Het water is buitengewoon helder, waardoor je ze goed kunt zien.

Corno’s reistips:

Kaapstad is een heerlijke stad waar je tijdens je rondreis door Zuid-Afrika een aantal dagen kunt vertoeven. Naast leuke activiteiten in de stad, kun je ook makkelijk dagtours doen in de omgeving.

Beste tijd voor Kaapstad:

Kaapstad en de omgeving kun je het gehele jaar bezoeken. Let er wel op dat de seizoenen omgekeerd zijn met ons. De winter bij ons is dus de zomer in Zuid-Afrika. Waardoor het voorjaar (met veel bloeiende bloemen) dus in onze herfst valt.

En het is in Kaapstad vaak frisser dan mensen denken, al heeft Kaapstad een Mediterraan klimaat. De temperaturen zijn sterk wisselend. In januari wordt het maximaal 26 graden, in juni kan het maar zo slechts vijf graden worden. Af en toe valt er sneeuw. In de winter waait het vaak harder en is de kabelbaan naar de Tafelberg vaker gesloten.

Let op!

Kaapstad kent een grote kloof tussen arm en rijk. Waardoor ook toeristen nog weleens de dupe worden van diefstal van bijvoorbeeld een camera of telefoon. Neem niet te veel geld of dure spullen mee en let op bij grote groepen mensen.

Stedentrip