blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kaapstad

Bruisende stad in een uniek decor

Kaapstad is perfect voor je rondreis door Zuid-Afrika. Met talloze attracties in en buiten de stad. Neem de tijd voor Kaapstad en de regio er om heen, want er is hier meer dan genoeg te doen. Met in dit artikel ook tips en leuke excursies voor je bezoek. Dit zijn de beste bezienswaardigheden van Kaapstad. 

Tafelberg

Zonsondergang vanaf de Tafelberg. ©Corno van den Berg

Het symbool van Kaapstad is de Tafelberg. Het is zelfs het icoon van heel Zuid-Afrika. Deze unieke berg is op tal van plekken vanuit de stad te zien. Je kunt de berg eenvoudig bezoeken via de kabelbaan, al kun je hem ook wandelend bedwingen. Of een mix van beiden, zoals ik deed. Eerst de Tafelberg beklimmen bij Kaapstad en met de kabelbaan naar beneden. Een heerlijke trip met bijzondere uitzichten over de stad, de zee en zelfs Robbeneiland. Let ook op de klipdassies, deze dieren zie je hier vaak rond lopen.
Bekijk mijn artikel over de Tafelberg

Kirstenbosch Botanical Garden

Kirstenbosch Botanical Garden bij Kaapstad in Zuid-Afrika.

Dit is een beroemde botanische tuin aan de rand van Kaapstad. Hier vind je talloze planten en bloemen die in dit deel van Zuid-Afrika voorkomen. Waar opvallend veel vogels op af komen, alsook mangoesten. Toen ik hier rond liep zag ik er verschillende tussen de struiken lopen.

Dit is perfect voor foto’s, want ze zijn niet erg schuw. Het recent gemaakte wandelpad door de boomtoppen heet Boomslang, naar een slang die in dit deel van Afrika voorkomt. Hij slingert tussen de bomen door, waarbij je een heerlijk uitzicht hebt op de Tafelberg en de omgeving.
Bekijk mijn artikel over Kirstenbosch Botanical Garden

Blouberg: Beste uitzicht op Kaapstad

Blouberg strand.

Deze plek is bekend van talloze ansichtkaarten. De mooiste foto’s van Kaapstad en de Tafelberg zijn veelal genomen vanaf de stranden bij Blouberg. Deze stranden met mooie namen als Small Bay Beach en Big Bay Beach liggen zo’n 20 kilometer ten noorden van Kaapstad. Beiden bieden de beste blik op de bijzondere vorm van de Tafelberg, met daarvoor Kaapstad en rechts Robbeneiland. Het beste moment om een ansichtkaartfoto te maken is bij zonsondergang als de voorkant van de Tafelberg goudkleurig wordt. Ik was er op dat moment en was zeer onder de indruk.

Robbeneiland

De hekken staan nog op Robbeneiland.

Dit eiland is beroemd geworden door Nelson Mandela, de latere president van Zuid-Afrika. Hij zat hier ruim 18 jaar gevangen, omdat hij werd gezien als een staatsvijand voor het Apartheid-regime. Zijn kamer is hier te zien, alsook de omstandigheden waarin hij en de andere gevangenen moesten leven. Een bezoek aan Robbeneiland is meer dan indrukwekkend.
Lees mijn artikel over Robbeneiland

Boek je excursie online

Lion’s Head

Lion’s Head is eigenlijk ook een must om te bezoeken. De lokale bewoners noemen het een berg, al is het meer een heuvel. Maar vanaf de top heb je een bijzonder uitzicht over Kaapstad, de Tafelberg en de zee. De top ligt op 669 meter hoogte en is eenvoudig via een wandeling te bereiken. deze duurt ongeveer een uur; enkele reis. Het is een populaire excursie. De beste tijd is vroeg in de ochtend. Neem een picknick mee voor op de top.

Pinguïns van Boulders Beach

Boulders Beach met pinguïns bij Kaapstad.

De pinguïns van Boulders Beach zijn een ware attractie. dit is de beste plek om pinguïns in Afrika te zien in het wild. Al kan het hier druk worden met toeristen. Zorg dus dat je er vroeg op de dag bent, voor alle andere toeristen. Het is guitig om te zien hoe de dieren hier leven met elkaar. Neem de tijd, dit is een heerlijke excursie.
Bekijk mijn artikel over Boulders Beach

Boek je excursie online

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop

Het is een van de meest bekende plekken van Zuid-Afrika. Kaap de Goede Hoop ligt op de Cape Peninsula, oftewel het schiereiland in het zuiden van het continent. De naam Kaap de Goede Hoop kwam van de Nederlanders. Tegenwoordig kun je hier heerlijk wandelen en dieren als zebra, struisvogel, eland en baivanen tegen komen.
Bekijk mijn artikel over Kaap de Goede Hoop

Two Oceans Aquarium

Two Oceans Aquarium is een beroemd aquarium in Kaapstad. De wateren rond Zuid-Afrika, en met name rond Kaapstad, zijn zeer rijk aan dieren. Dit komt omdat de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar hier ontmoeten. In het aquarium van Kaapstad kun je ruim 3.000 dieren zien, waarvan een groot deel uit de omgeving komt. Zodat je een goed beeld krijgt van de veel soorten. Het is een leuk uitje op een regenachtige dag, maar anders is het ook de moeite waard. Zeker als je een keer met haaien (zandtijgerhaaien) wilt duiken, want dat kan hier…

Kaapstad vanuit de lucht.

Long Street

Long Street is het oude uitgaanscentrum van Kaapstad. Waar in het weekend veel barretjes populair zijn, alsook de clubs. En veel mensen maken een praatje op straat. Het is een bonte mix van culturen, van muziekstijlen en meer, waar het goed toeven is. Ook is het een gebied waar toeristen nog wel eens worden beroofd, dus let op.

The Waterfront

Het is wereldberoemd, geliefd, maar ook verguisd. Het extravagante uitgaanscentrum van Kaapstad is Afrika, maar ook weer niet. Het is een mix van restaurants, barretjes, discotheken en winkels. Leuk om wat te gaan drinken, een beetje wandelen en shoppen. Al zijn met name de souvenirshops zeker niet de goedkoopste van de stad. Het is ook een goede plek om overdag excursies te vinden naar bijvoorbeeld Robbeneiland als ook andere rondvaarten en meer. En één keer moet je deze luxe parel in Afrika wel een keer hebben gezien.

Malay-kookworkshop in Kaapstad

Een kookcursus van Cape Malay-gerechten in de Bo-Kaap. ©Corno van den Berg

De Zuid-Afrikaanse keuken is een bonte mix. Van (natuurlijk) de Afrikaanse keuken, maar ook de Europese en Cape Malay (door veel Maleisische immigranten) is ruim vertegenwoordigd. En je kunt diverse kookworkshops of kookcursussen volgen. Bij topkoks, maar ook bij mensen thuis in Kaapstad. Waarbij je kunt helpen bij traditionele gerechten, zodat je goed de sfeer kunt proeven.

Overnachten in Kaapstad

Kaapstad is een heerlijke stad om te verblijven. Ik heb meerdere nachten doorgebracht op verschillende locaties. Er zijn talloze kleine hotels, goedkope hostels, luxe villa's en vakantiehuizen, maar ook veel handige appartementen. Deze kun je allemaal online boeken. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

Proef de lekkerste rooibos-thee

Rooibos is onderdeel van het fynbos, dat langs de kust van een groot deel van Zuid-Afrika voorkomt. Maar rooibos wordt van origine alleen in de noordelijker gelegen Cederberg gevonden. Desondanks is Kaapstad wel de plek waar, volgens kenners, de beste rooibosthee van de wereld wordt geschonken. Ga dan naar het Mount Nelson Hotel, dat haar deuren opende in 1899. En proef het zelf.

Spot de pelsrobben van Kaapstad

Een Kaapse pelsrob voor de Tafelberg. ©Corno van den Berg

In de wateren rond Kaapstad leven heel veel dieren, waaronder de Kaapse pelsrob (in het Engels Cape Fur Seal genoemd). Deze speelse dieren laten zich veel zien, onder meer in het Waterfront. Kijk daar af en toe eens in het water kijken, alsook op de diverse kades. Met name in de vroege ochtend liggen daar talloze robben te slapen of zwemmen ze door de haven. Ook rond Kaap de Goede Hoop kun je deze dieren vinden.

M6: Mooiste weg rond Kaapstad

Een ritje op de zijspan langs de kust van Kaapstad. ©Corno van den Berg

De beste route met de (huur)auto of motor door de omgeving van Kaapstad is langs de westkust. In totaal is het zo’n 120 kilometer (heen en terug) rijden. Je rijdt dan via de M6 naar Clifton, Camps Bay, Oudekraal, Hout Bay, Chapmans Peak, Sunnydale, dan de M4 naar Simon’s Town. Je kunt dan zelfs door rijden naar Kaap de Goede Hoop, dit is zo’n 25 kilometer extra (enkele reis). Terug kun je goed de M65 nemen en via Scarborough en Noordhoek Beach rijden. Neem er de tijd voor, met stops voor een picknick of een lunch langs de weg.

Walvissen bij Kaapstad

Plaatsen als Hermanus en Grootbos hebben de naam, maar ook rond Kaapstad heb je een goeie kans om walvissen te spotten. Wie hier tussen mei en eind november komt moet eens in het gras gaan zitten en het water af speuren. De kans om walvissen (maar ook dolfijnen) te zien is erg groot. Het water is buitengewoon helder, waardoor je ze goed kunt zien.

Beste tijd voor Kaapstad

Kaapstad en de omgeving kun je het gehele jaar bezoeken. Let er wel op dat de seizoenen omgekeerd zijn met ons. De winter bij ons is dus de zomer in Zuid-Afrika. Waardoor het voorjaar (met veel bloeiende bloemen) dus in onze herfst valt.

En het is in Kaapstad vaak frisser dan mensen denken, al heeft Kaapstad een Mediterraan klimaat. De temperaturen zijn sterk wisselend. In januari wordt het maximaal 26 graden, in juni kan het maar zo slechts vijf graden worden. Af en toe valt er sneeuw. In de winter waait het vaak harder en is de kabelbaan naar de Tafelberg vaker gesloten.

Let op!

Kaapstad kent een grote kloof tussen arm en rijk. Waardoor ook toeristen nog weleens de dupe worden van diefstal van bijvoorbeeld een camera of telefoon. Neem niet te veel geld of dure spullen mee en let op bij grote groepen mensen.

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving