Vallée de Mai

In dit regenwoud groeit de grootste noot ter wereld

Vallée de Mai is een beroemd natuurreservaat op de Seychellen. Het is een beschermd natuurgebied op het eiland Praslin. Dit regenwoud staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het herbergt een unieke flora en fauna, dat je met een gids kunt bezoeken. In dit artikel vind je de beste tips om Vallée de Mai zelf te bezoeken.

Het is de meest populaire excursie op het eiland Praslin. En terecht, want het regenwoud herbergt opvallend veel grote palmbomen, maar ook andere immense bomen. Het reservaat staat vooral bekend om de Coco de Mer palmbomen (Lodoicea maldivica).

Deze boom komt alleen op de Seychellen voor. De Coco de Mer produceert de grootste zaden van alle planten. In het regenwoud kun je ook diverse dieren tegen komen. Denk daarbij aan een bijzondere soort papegaai, maar ook hagedissen en gekko's.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Hoe ziet de Vallée de Mai excursie er uit?

De meeste mensen doen er twee tot 2,5 uur over om Vallée de Mai te bezoeken. Bij de ingang krijg je een plattegrond met daarop alle wandelpaden. Het bos is ongekend dicht, je kijkt vaak tegen een groene muur aan. Maar gelukkig zijn er ook wat doorkijkjes, waardoor je kunt zien hoe groot het bos is. 

Met of zonder gids?

De gids in Vallee de Mai met een paraplu tegen de regen. ©Corno van den Berg

Bij de ingang staan bijna altijd de gidsen klaar. Je koopt een entreebewijs en kunt ook de gids erbij huren. Dit kost zo'n 50 euro per uur. Op pad gaan met een gids wordt zeer aangeraden, omdat dan het bos letterlijk tot leven komt. De gids neemt je mee het woud in en laat je van alles zien. Ik deed deze trip met een gids en kreeg hierdoor veel dieren te zien die in het bos leven. Maar ook veel uitleg over de bomen, de problemen met stropers en meer.

Bezoekerscentrum

Vallee de Mai heeft een klein bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over de ecologie en geschiedenis van het gebied. Het informatiecentrum is niet erg groot, maar wel interessant. Dit interessante natuurreservaat wordt beheerd door de Seychelles National Parks Authority. Zij zetten zich in voor het behoud van de unieke ecosystemen op de Seychellen.

Overnachten in de omgeving

Op Praslin vind je diverse hotels, hostels en bed & breakfasts. Ik heb er meerdere dagen geslapen om alle trips op en rond het eiland te kunnen doen. Er is een grote keuze aan locaties om de nacht door te brengen.  
Bekijk de leukste accommodaties

Coco de Mer palmbomen

Zo hangen de Coco de Mer aan de bomen. ©Corno van den Berg

Coco de Mer is een opmerkelijke palmboom die endemisch is voor de Seychellen. De wetenschappelijke naam is Lodoicea maldivica. De bomen gedijen in tropische regenwouden en vormen vaak dichte clusters. Deze unieke palmboom is een grote toeristische attractie op de Seychellen. Het is een van de grootste palmbomen ter wereld, met een hoogte van maximaal 30 meter. De bladeren van de Coco de Mer zijn groot en waaiervormig. Het meest opvallende kenmerk van de Coco de Mer zijn de enorme zaden of vruchten.

Deze unieke palmboom groeit in het wild op slechts twee eilanden van de Seychellen: Praslin en Curieuse. Vallée de Mai is de beste plaats om deze bomen in hun natuurlijke habitat te zien. En je kunt ze van heel dichtbij zien, zonder dat het gevaarlijk wordt. Vanwege zijn unieke karakter en kwetsbaarheid is de Coco de Mer een beschermde soort in de Seychellen. Het plukken van de vruchten in het wild is strikt gereguleerd om de populatie te behouden.

Bij Coco de Mer-bomen heb je zowel mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Mannelijke bomen produceren langwerpige bloemtrossen, terwijl vrouwelijke bomen grote, ronde vruchten voortbrengen. De voortplanting van Coco de Mer is uniek. De mannelijke bloemen produceren pollen die door de wind worden verspreid. Als de pollen de vrouwelijke bloemen bereikt, ontwikkelt zich een enorme vrucht. Het duurt maar liefst zes tot zeven jaar voordat de zaden volledig rijp zijn.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Een vrouwenlichaam?

De Coco de Mer noot staat bekend om zijn suggestieve vorm die lijkt op een vrouwenlichaam. Deze vruchten zijn de grootste zaden van alle planten en staan bekend om hun suggestieve vorm, die lijkt op het vrouwelijke bekken. Vanwege deze vorm wordt de Coco de Mer ook wel de kokosnoot met billen genoemd.

Boek jouw Vallee de Mai excursie online

De biodiversiteit van Vallée de Mai

In het natte woud groeien opvallend veel paddenstoelen. ©Corno van den Berg

Vallee de Mai herbergt een rijke biodiversiteit met diverse plantensoorten, waaronder verschillende palmen, orchideeën, varens, paddenstoelen en andere zeldzame planten. Het is ook de thuisbasis van verschillende vogelsoorten, die alleen op deze eilanden voorkomen. Deze dieren hebben prachtige namen als de Diksnavelbuulbuul, Praslinvasapapegaai en de Seychelse blauwe duif.

Meer artikelen over de Seychellen