blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Eet bij straattentjes met een Michelin-ster

Voor een koopje heb je een Michelin-maaltijd in Singapore

Een straattentje met een Michelinster. Het kan in het moderne Singapore. En voor opvallend weinig geld. Al moet je waarschijnlijk wel in de rij staan.Een Michelin-maaltijd voor minder dan 15 euro. Het kan in Singapore. Niet een, maar liefst twee straattentjes in de miljoenenstad kregen in 2016 een Michelin-ster voor hun lunchmaaltijden. En dat moet je proeven. In de rij staan hier is niet erg met de geuren om je heen. Als je dan het eten proeft ben je dat vergeten. Geloof me.


Het restaurant in Singapore. ©Hong Kong Soya Sauce Chicken Ric

Heerlijk street food

Van de twee winnaars krijgt Chef Chan Hon Meng de meeste aandacht. Zijn maaltijd van kip en soja op Hongkong’s wijze wordt door iedereen geroemd. Hij noemt zijn eetkraampje Hong Kong Soya Chicken Rice and Noodle als verwijzing naar Hongkong, waar hij leerde koken. Voor zijn kip gebruikt hij een eigen mengsel van Chinese kruiden. Recent heeft hij zijn naam veranderd in Hawker Chan. 

Hij blancheert de kip eerst in een bouillon van sojasaus, suiker en het kruidenmengsel. Als laatste gaat er nog een saus over de kip heen. De kip met sojasaus wordt geserveerd met rijst, noten en (als je wilt) komkommer. Het kost je slechts een klein bedrag.

Inmiddels heeft Chan zijn straattentje verkocht en is hij iets verderop een klein restaurantje begonnen. Waar het minstens zo druk is. 

Chefkok Tang Chay Seng van Hill Street Tai Hwa Pork Noodles kreeg zijn Michelinster voor ‘bak chor mie’, oftewel noedels met varkensgehakt.

Hoe kom ik er?

Je vindt Hawker Chan (Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle) aan 78 Smith Street, al zijn er inmiddels meer filialen. Hill Street Tai Hwa Pork Noodles vind je aan Blk 466 Crawford Lane.

Let op!

Het was al druk bij deze restaurantjes, maar sinds Michelin ze een ster heeft gegeven is het nog veel drukker. Het kan maar zo zijn dat je een uur (of langer) moet wachten. Hou daar rekening mee. Daarnaast kan het zijn dat de kippen opraken en dan worden de klanten resoluut de deur gewezen.

Update augustus 2021

Hawker Chan verloor in 2021 zijn Michelin ster. De reden is onduidelijk, die wordt nooit gegeven door Michelin. Volgens kenners komt dat omdat hij in een mum van tijd talloze andere filialen heeft geopend, waardoor de kwaliteit van zijn maaltijd in het geding kwam. Ik zou zeggen: proef het zelf. Zijn maaltijden gaan nog steeds als zoete broodjes over de toonbank.