Waarom moet ik hier heen?

Vanaf de Pico heb je een ongekend uitzicht over Tenerife en de omliggende eilanden. En je kunt goed zien dat dit een vulkaan is. En dat ruik je ook. Je kunt op twee manieren omhoog; (gedeeltelijk) met de kabelbaan en te voet.

De Pico del Teide is het symbool van Tenerife. En het is ook de hoogste berg van Spanje. De eenvoudigste manier om de 3.718 meter hoogte te bedwingen is om met de kabelbaan omhoog te gaan. Al moet je dan wel laatste 200 meter zelf wandelen. In de winter is het minder druk, maar kan het extreem hard waaien. Waardoor de Teleferico niet gaat.

De piek van de Pico del Teide.
De piek van de Pico. Corno van den Berg

Pico del Teide en omgeving

Parque Nacional del Teide omvat de beroemde piek en het omliggende dorre landschap van de vulkaan. De laatste keer dat de Teide is uitgebarsten dateert uit 1798. Maar de naastliggende vulkaan is ooit veel hoger geweest. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden is daar de vreemd uitziende Canadas-krater ontstaan.

De krater is 16 kilometer breed, waardoor de vulkaan nog veel groter moet zijn geweest. Deze vulkanen bepalen nu nog voor een groot deel het klimaat op Tenerife. Veel wolken blijven in het noorden hangen tegen de berg, terwijl dan vaak in het zuidelijke deel de zon schijnt. Wat ook een grote invloed heeft op de flora van het eiland.

Sneeuw net onder de top van Pico Del Teide.
Sneeuw net onder de top van Pico Del Teide. Corno van den Berg

Hier liggen de bijzondere Los Roques de Garcia. Deze oude kraterwand heeft extreme erosie op de rotsen. Geologen zoeken nog altijd naar een verklaring waarom deze krater is ontstaan. Het kan (logisch) een vulkaanuitbarsting zijn, maar een landverschuiving kan ook. Het park is in 1954 opgericht en het is tevens het grootste nationaal park van de Canarische Eilanden.

Parque Natural de Corona Forestal

Het Parque Natural de Corona Forestal is een immens pijnbomenbos dat als een ketting om de vulkaan Del Teide heen ligt. Deze ‘groene longen’ van Tenerife bestaan vooral uit de Canarische pijnboom en het gebied is onder meer het leefgebied van de Teidevink. Het park is een groot recreatiegebied en heeft minder strenge regels als bijvoorbeeld het nationaal park van de Teide. Het park is in 1987 opgericht, wat er voornamelijk voor zorgde dat de kap van het bos een halt werd toegeroepen.

Wandelen naar de top van Tenerife

Je kunt informatie over de wandelmogelijkheden krijgen in de twee bezoekerscentra Cañada Blanca en El Portillo in het park. Let op: voor de laatste 200 meter heb je een vergunning nodig. Deze is te verkrijgen bij het Ministerio del Medio Ambiente aan de Calle Emilio Calzadilla 5 in Sante Cruz de Tenerife, hou daar dus rekening mee. En vergeet je paspoort niet.

De kabelbaan naar de Pico del Teide.
De kabelbaan naar de Pico del Teide. Corno van den Berg

Die vergunning heb je ook nodig als het hele stuk gaat wandelen. Waardoor je meer van het landschap vol lavabedden kunt zien. Ga vroeg op pad, zodat het nog niet zo druk is. Overnachten kan in de Refugio de Altavista onderweg. Neem een hiervoor slaapzak mee, de rest is hier. Ook de slaapplek moet je vooraf reserveren. Online is veel informatie te vinden.

Corno’s reistips:

Tenerife leent zich bij uitstek voor een strandvakantie, die je goed kunt afwisselen met activiteiten. Denk aan een bezoek aan de Pico del Teide, lekker wandelen of een walvis excursie. Je kunt een georganiseerde excursie boeken of een huurauto huren en het eiland rond op eigen gelegenheid. Hierbij een aantal handige tips voor je reis naar Tenerife. Bij sommige tours of activiteiten, zoals de kabelbaan bij Pico del Teide, kan het druk zijn en is het handig van tevoren je tickets te kopen.

Meer informatie: www.volcanoteide.com/es

EilandenVulkanenWandelen