Beklim de Pico del Teide

Met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje

De Pico del Teide beklimmen is een bijzondere excursie. Deze berg is het symbool van Tenerife. En het is ook de hoogste berg van Spanje. De eenvoudigste manier om de 3.718 meter hoogte te bedwingen is om met de kabelbaan omhoog te gaan. Al moet je dan wel laatste 200 meter zelf wandelen. In de winter is het minder druk, maar kan het extreem hard waaien. Waardoor de Teleferico niet gaat.

Vanaf de Pico heb je een ongekend uitzicht over Tenerife en de omliggende eilanden. En je kunt goed zien dat dit een vulkaan is. En dat ruik je ook. Je kunt op twee manieren omhoog; (gedeeltelijk) met de kabelbaan en te voet.

Pico del Teide en omgeving

Parque Nacional del Teide omvat de beroemde piek en het omliggende dorre landschap van de vulkaan. De laatste keer dat de Teide is uitgebarsten dateert uit 1798. Maar de naastliggende vulkaan is ooit veel hoger geweest. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden is daar de vreemd uitziende Canadas-krater ontstaan. 

De krater is 16 kilometer breed, waardoor de vulkaan nog veel groter moet zijn geweest. Deze vulkanen bepalen nu nog voor een groot deel het klimaat op Tenerife. Veel wolken blijven in het noorden hangen tegen de berg, terwijl dan vaak in het zuidelijke deel de zon schijnt. Wat ook een grote invloed heeft op de flora van het eiland. 

Hier liggen de bijzondere Los Roques de Garcia. Deze oude kraterwand heeft extreme erosie op de rotsen. Geologen zoeken nog altijd naar een verklaring waarom deze krater is ontstaan. Het kan (logisch) een vulkaanuitbarsting zijn, maar een landverschuiving kan ook. Het park is in 1954 opgericht en het is tevens het grootste nationaal park van de Canarische Eilanden.

Parque Natural de Corona Forestal

Het Parque Natural de Corona Forestal is een immens pijnbomenbos dat als een ketting om de vulkaan Del Teide heen ligt. Deze ‘groene longen’ van Tenerife bestaan vooral uit de Canarische pijnboom en het gebied is onder meer het leefgebied van de Teidevink. Het park is een groot recreatiegebied en heeft minder strenge regels als bijvoorbeeld het nationaal park van de Teide. Het park is in 1987 opgericht, wat er voornamelijk voor zorgde dat de kap van het bos een halt werd toegeroepen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten op Tenerife

Ik ben meerdere keren op Tenerife geweest, waarbij ik een rondreis maakte. Je kunt eenvoudig allerlei knusse hotels, goedkope hostels en handige vakantiewoningen en appartementen online boeken. Wees er wel op tijd bij.

Wandelen naar de top van Tenerife

Je kunt informatie over de wandelmogelijkheden krijgen in de twee bezoekerscentra Cañada Blanca en El Portillo in het park. Let op: voor de laatste 200 meter heb je een vergunning nodig. Deze is te verkrijgen bij het Ministerio del Medio Ambiente aan de Calle Emilio Calzadilla 5 in Sante Cruz de Tenerife, hou daar dus rekening mee. En vergeet je paspoort niet.

Die vergunning heb je ook nodig als het hele stuk gaat wandelen. Waardoor je meer van het landschap vol lavabedden kunt zien. Ga vroeg op pad, zodat het nog niet zo druk is. Overnachten kan in de Refugio de Altavista onderweg. Neem een hiervoor slaapzak mee, de rest is hier. Ook de slaapplek moet je vooraf reserveren.

Meer artikelen over Tenerife