Waarom moet ik hier heen?

In een bootje kun je op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars langsnuitdolfijnen. En ze worden dagelijks gezien.

Tenerife is een van de belangrijkste plekken om in een boot walvissen en dolfijnen te spotten. En dit eiland is een absolute ‘hotspot’, want tot nu toe zijn maar liefst 27 soorten zeezoogdieren gezien.

Sommige worden vaak gezien, andere zelden. Soms van ver af, soms opvallend dichtbij. Al mogen de boten niet dichterbij dan 60 meter komen, de dieren zijn vrij om te bewegen. Een ongekende ervaring.

Een moedergriend met jong. Corno van den Berg

Griend

De griend is ondanks zijn verwarrende Engelse naam geen walvis-, maar een dolfijnensoort. De Engelse naam zegt wel iets over zijn uiterlijk. Deze dieren zijn eenvoudig te herkennen aan hun opvallend grote zwarte rugvin. Het is een van de grootste dolfijnensoorten met een lengte van soms wel meer dan zes meter.

Deze soort is ook wel eens in de Noordzee gezien, eigenlijk komen ze in de meeste zeeën wel voor. Op Tenerife wordt deze soort bijna altijd gezien bij speciale safari’s met boten. Dit omdat de dieren een vast leefpatroon hebben en ze daarom makkelijk te vinden zijn.

Een tuimelaar voor Los Gigantes. Corno van den Berg

Tuimelaar

De tuimelaar (Engels: common bottlenose dolphin) komt ook in veel wateren voor, het is dan ook een van de meest voorkomende soorten. Deze dieren worden ruim 2 meter, al zijn er tuimelaars bekend van bijna 4 meter. Deze dieren worden vaak in dolfinaria gebruikt en zijn extreem slim. Ze leven in groepjes en zwemmen graag in de slipstream van boten. Dus je hebt altijd kans ze te zien. Zeker bij Los Gigantes en Los Christianos, waar ook tuimelaars zich geregeld laten zien.

Corno’s reistips:

Tenerife leent zich bij uitstek voor een strandvakantie, die je goed kunt afwisselen met activiteiten. Denk aan een bezoek aan de Pico del Teide, lekker wandelen of een walvistour. Je kunt een georganiseerde excursie boeken of een huurauto huren en het eiland rond op eigen gelegenheid. Hierbij een aantal handige tips voor je reis naar Tenerife. Bij sommige tours of activiteiten, zoals de kabelbaan bij Pico del Teide, kan het druk zijn en is het handig van tevoren je tickets te kopen.

Langsnuitdolfijn

De langsnuitdolfijn (Engels: long-snouted spinner dolphin) komt bijna over de gehele wereld voor. Deze dieren zijn herkenbaar aan zijn ranke lichaam, spitse staart en lange snuit. De langsnuitdolfijn is een van de kleinste dolfijnen, maar wel een van de meest acrobatieke. Langsnuitdolfijnen zijn beroemd om hun fraaie sprongen uit het water. Deze dieren leven in groepen en worden rond Tenerife geregeld gezien.

Meer informatie: whalesanddolphinsoftenerife.org

Canarische EilandenDolfijnenEilandenWalvissen