Zie de walvissen en dolfijnen van Tenerife

De grienden van dit Canarische Eiland zijn wereldberoemd

Walvissen en dolfijnen laten zich graag zien op Tenerife. Sterker nog, het eiland is een van de belangrijkste plekken om in een boot walvissen en dolfijnen te spotten. En dit eiland is een absolute ‘hotspot’, want tot nu toe zijn maar liefst 27 soorten zeezoogdieren gezien. 

Sommige worden vaak gezien, andere zelden. Soms van ver af, soms opvallend dichtbij. Al mogen de boten niet dichterbij dan 60 meter komen, de dieren zijn vrij om te bewegen. Het is een ongekende ervaring, zeker met het eiland op de achtergrond.

Op Tenerife kun je in een bootje op zoek naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen. En ze worden dagelijks gezien. Het gehele jaar door.

De grienden van Tenerife

©

De griend is ondanks zijn verwarrende Engelse naam (pilot whale) geen walvis-, maar een dolfijnen soort. De Engelse naam zegt wel iets over zijn uiterlijk. Deze dieren zijn eenvoudig te herkennen aan hun opvallend grote zwarte rugvin. Het is een van de grootste dolfijnensoorten met een lengte van soms wel meer dan zes meter.

Deze soort is ook wel eens in de Noordzee gezien, eigenlijk komen ze in de meeste zeeën wel voor. Op Tenerife wordt deze soort bijna altijd gezien bij speciale safari’s met boten. Dit omdat de dieren een vast leefpatroon hebben en ze daarom makkelijk te vinden zijn.

De tuimelaars van Tenerife

De tuimelaar (Engels: common bottlenose dolphin) komt ook in veel wateren voor, het is dan ook een van de meest voorkomende soorten. Deze dieren worden ruim 2 meter, al zijn er tuimelaars bekend van bijna 4 meter. Deze dieren worden vaak in dolfinaria gebruikt en zijn extreem slim. Ze leven in groepjes en zwemmen graag in de slipstream van boten. Dus je hebt altijd kans ze te zien. Zeker bij Los Gigantes en Los Christianos, waar ook tuimelaars zich geregeld laten zien.

Overnachten op Tenerife

Ik ben meerdere keren op Tenerife geweest, waarbij ik een rondreis maakte. Je kunt eenvoudig allerlei knusse hotels, goedkope hostels en handige vakantiewoningen en appartementen online boeken. Wees er wel op tijd bij.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De langsnuitdolfijnen van Tenerife

De langsnuitdolfijn (Engels: long-snouted spinner dolphin) komt bijna over de gehele wereld voor. Deze dieren zijn herkenbaar aan zijn ranke lichaam, spitse staart en lange snuit. De langsnuitdolfijn is een van de kleinste dolfijnen, maar wel een van de meest speelse dolfijnen soort. Langsnuitdolfijnen zijn beroemd om hun fraaie sprongen uit het water. Deze dieren leven in groepen en worden rond Tenerife geregeld gezien. Maar ze hebben een groter territorium waardoor je niet honderd procent kans hebt.

Boek de excursie online

Beste tijd

Eigenlijk is er geen beste tijd, omdat de dieren hier het gehele jaar leven. En dus kun je hier ook in de winter op zoek naar dolfijnen en walvissen van Tenerife. Waardoor je altijd wel wat ziet.

Meer artikelen over Tenerife

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen