Caminito del Rey: 5 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Caminito del Rey

Dit was ooit het gevaarlijkste wandelpad ter wereld, maar is volledig gerestaureerd

Caminito del Rey staat ook wel bekend als El Camino del Rey, maar het staat vooral bekend als de gevaarlijkste wandelroute ter wereld. Maar dit is niet meer zo. Dit wandelpad in Spanje is recent gerestaureerd, waardoor het niet meer gevaarlijk is om hier te wandelen. Mooi is het wel. Dit zijn de beste tips voor jouw excursie.

Deze extreme wandelroute werd lang beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Waarbij ook doden vielen. Inmiddels is het Koningspad in de buurt van Malaga volledig gerestaureerd. Sinds 2015 kun je veilig over het pad lopen. Het bijzondere is dat het oude pad nog steeds te zien is.

Het was de naam voor de ‘Caminito del Rey’, het Koningspad. Hij ligt bij Álora in de buurt van Málaga en loopt naar Campillos, dwars door de El Chorro-kloof. Het pad was door de decennia heen extreem vervallen.

Caminito del Rey wandelen

Al sinds 2006 wilde de regionale overheid van Andalusië het pad restaureren voor het toerisme. Sinds 2015 is het pad weer open; gerestaureerd en wel. Zodat iedereen er op een veilige manier van kan genieten.

De totale lengte van het pad is 7,7 km, waarvan 4,8 km naar de kloof zelf is. Hou hier dus rekening mee. Het pad er naar toe is leuk, maar niet echt bijzonder. Al is het goed om je spieren op te warmen. Het wandelpad zelf is niet moeilijk, tijdens de restauratie zijn veel lastige plekken aangepast. Zodat je nu eenvoudig langs de rotsen kunt navigeren. Ook zijn er bruggen om van de ene kant naar de andere te komen.

Er zijn talloze excursies om hier te wandelen, maar je kunt ook zelf op pad. Je moet wel een toegangsbewijs kopen. Het beste kun je dit vooraf doen, bij de ingang kan het erg druk worden. Waardoor je soms lang moet wachten, met name als er net een groep aankomt.

De wonderlijke geschiedenis

Het Koningspad in het zuiden van Spanje bestaat al meer dan honderd jaar. In 1901 wilden lokale handelaren een pad aanleggen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen. Het pad werd na vier jaar bouwen in 1905 geopend.

Caminito del Rey

Volgens de geschiedenisboeken gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad in 1921 om de dam Conde del Guadalhorce te openen. Sindsdien draagt het ook de naam Koningspad van Spanje, al wordt deze tegenwoordig een stuk minder vaak gebruikt.

Gevaarlijkste wandelroute op aarde

Sinds 1992 was hij officieel gesloten, maar dat weerhield durfals niet. Waarbij ook doden vielen. Het pad is nu volledig gerestaureerd en op een ‘veilige’ manier te ontdekken. Caminito del Rey is dus niet meer de gevaarlijkste, maar zeker een van de mooiste in Europa.

Als je tegenwoordig loopt over het nieuwe pad kun je het oude wandelpad nog zien. Wat je tocht iets extra’s geeft. En dan begrijp je ook waarom El Caminito del Rey lang werd beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Het oude, nog zichtbare pad is vervallen, de draagbalken zijn verroest en de houten balken veelal verrot.

Het oude pad is ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Op vrijwel geen enkele plaats bevinden zich leuningen. Door de moderne ontwikkelingen raakte het pad in verval. Hierdoor verkeerden veel delen in erbarmelijke staat. Ondanks het feit dat het afgesloten is weten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden.

Excursie Caminito del Rey boeken

De ongevallen op de oude Caminito del Rey

De oude Caminito del Rey was meer dan eng. Dat bewijzen de ongevallencijfers wel. Het pad was officieel al sinds 1992 gesloten, maar avonturiers komen er juist op af. In 1999 en 2000 overleden vier mensen bij twee verschillende ongelukken. In februari 2010 viel een 24 jarige Zwitserse bergbeklimmer, ook hij overleefde het niet.

Beste tijd voor Caminito del Rey

Deze wandelroute is erg populair. Het gevolg is dat het hier druk kan worden, waardoor de beleving iets minder is. In de vroege ochtend is het opvallend rustig en kun je hier heerlijk wandelen. Het is dan ook koeler. En je kunt betere foto’s maken, omdat de zon nog niet zo fel is.

Caminito del Rey bezoeken

Caminto del Rey ligt op 60 kilometer van Malaga. Je kunt met een huurauto gaan, de rit duurt ongeveer een uur. Ook gaan er dagelijks bussen, die je afzetten bij de ingang. Ook kun je een taxi nemen natuurlijk, al is dat veel prijziger.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 37 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen