Waarom moet ik hier heen?

El Caminito del Rey werd lang beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Waarbij ook doden vielen. Inmiddels is het Koningspad in de buurt van Malaga volledig gerestaureerd. Sinds 2015 kun je veilig over het pad lopen. Het bijzondere is dat het oude pad nog steeds te zien is.

Caminito del Rey was lang de gevaarlijkste wandelroute ter wereld; gewoon in Europa. Het was de naam voor de ‘Caminito del Rey’, het Koningspad. Hij ligt bij Álora in de buurt van Málaga (Spanje) en loopt naar Campillos, dwars door de El Chorro-kloof. Het pad was door de decennia heen extreem vervallen.

Caminito del Rey

Sinds 1992 was hij officieel gesloten, maar dat weerhield durfals niet. Waarbij ook doden vielen. Het pad is nu gerestaureerd en op een ‘veilige’ manier te ontdekken. Caminito del Rey is dus niet meer de gevaarlijkste, maar zeker een van de mooiste in Europa. De totale lengte van het pad is 7,7 km, waarvan 4,8 km naar de kloof zelf is.

Caminito del Rey

Het Koningspad in het zuiden van Spanje bestaat al meer dan honderd jaar. In 1901 wilden lokale handelaren een pad aanleggen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen. Het pad werd na vier jaar bouwen in 1905 geopend.

Volgens de geschiedenisboeken gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad in 1921 om de dam Conde del Guadalhorce te openen. Sindsdien draagt het ook de naam Koningspad.

Wil jij Caminito del Rey zelf ontdekken? Kijk dan hier:

Als je tegenwoordig loopt over het nieuwe pad kun je het oude nog zien. Wat je tocht iets extra’s geeft. En dan begrijp je ook waarom El Caminito del Rey lang werd beschouwd als het gevaarlijkste pad ter wereld. Het oude, nog zichtbare pad is vervallen, de draagbalken zijn verroest en de houten balken veelal verrot.

Het pad is ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Op vrijwel geen enkele plaats bevinden zich leuningen. Door de moderne ontwikkelingen raakte het pad in verval. Hierdoor verkeerden veel delen in erbarmelijke staat. Ondanks het feit dat het afgesloten is weten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden.

Als je wilt weten waarom het ooit het ‘gevaarlijkste wandelpad ter wereld’ werd genoemd, bekijk dan onderstaande video:

Video El Caminito del Rey

En als de beelden niet genoeg afschrikken, dan zijn het wel de ongevallencijfers. Het pad was officieel al sinds 1992 gesloten, maar avonturiers komen er juist op af. In 1999 en 2000 overleden nog vier mensen bij twee verschillende ongelukken. In februari 2010 viel een 24 jarige Zwitserse bergbeklimmer, ook hij overleefde het niet.

Al sinds 2006 wilde de regionale overheid van Andalusië het pad restaureren voor het toerisme. Sinds 2015 is het pad weer open; gerestaureerd en wel. Zodat iedereen er op een veilige manier van kan genieten.

Meer informatie: www.caminitodelrey.info

Corno’s reistips:

Spanje is ideaal voor een zonvakantie, stedentrip, actieve vakantie zoals wandelen, fietsen of bergbeklimmen, en meer. Waarbij je de gebaande paden kunt nemen, maar zeker ook links- of rechtsaf kunt. Hierbij een aantal handige tips op je verblijf in Spanje te organiseren.