Waarom moet ik hier heen?

Málaga is al jaren populair als stedentrip bij de Spanje-liefhebber. En terecht, want de stad heeft een rijk verleden, een heerlijk klimaat en is eenvoudig (en goedkoop) te bereiken. En het is de geboorteplaats van Pablo Picasso.

Málaga is onderdeel van de Costa del Sol. Maar het is tevens een compleet andere wereld dan hetgeen je verwacht bij de drukke stranden en het extreme uitgaansleven.

Wie naar goedkope vliegtickets zoekt, ziet daar vaak Málaga bij staan. Al hoor je over deze stad (de vijfde van Spanje) veel minder dan Madrid, Barcelona of Sevilla bijvoorbeeld. Wat niet geheel terecht is.

Maar deze stad in Andalusië is bij de Spanjaarden zelf al heel lang populair. Om verschillende redenen. Hij wordt nog niet overlopen, zoals bijvoorbeeld Barcelona de laatste jaren. Málaga heeft daarnaast een gematigd klimaat omdat het aan de kust ligt. In augustus wordt het gemiddeld 31 graden, terwijl het in het binnenland tegen de 40 graden kan zijn.

Het Alcazaba in Malaga.
Het Alcazaba in Malaga. Ronny Siegel

Enkele bezienswaardigheden:

Alcazaba
Dit Arabisch fort is gebouwd door de Moren in de 11e eeuw. Het was destijds een paleis, maar is nu een indrukwekkend museum.
Castillo de Gibralfaro
Dit kasteel op de heuvel Gibralfaro is gebouwd in de 14e en 15e eeuw, om de naastgelegen Alcazaba te verdedigen.
Catedral de Málaga
Toen de Christenen de stad veroverden werd snel met bouw van de Catedral de Málaga begonnen. Dit was in 1528. Bijzonder is dat de bouw pas twee en een halve eeuw later klaar was. Het gevolg is dat je diverse bouwstijlen terug ziet in de Catedral de Málaga.
Catedral de la Encarnación
De Catedral de la Encarnación is minder bekend dan de Catedral de Málaga, maar deze neoklassieke kathedraal is zeker ook de moeite waard.
Palacio Episcopal
Dit is het bisschoppelijk paleis.
Iglesia del Sagrario en Iglesia Parroquil de Santiago
Twee kerken die de moeite waard zijn.
Palacio de los Condes de Buenavista
Dit is het voormalige kasteel van de graven.
Jardín de la Concepción
Deze botanische tuin is nog in een goede staat en is ideaal om in te wandelen.

Beste video Malaga

Het is ook een stad met indrukwekkende musea: Museo Picasso de Málaga (Picasso werd hier op 25 oktober 1881 geboren), Museo Carmen Thyssen, Centro Pompidou de Málaga, Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (museum voor moderne kunst), Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten) en Museo Municipal de Málaga (het stedelijk museum).

Ook kun je goed in de haven van Málaga rond struinen. Onder meer langs de moderne boulevard. Om daarna lekker te eten (vis en schelpdieren bijvoorbeeld) in een van de restaurantjes.

Het beste uitzicht over de stad krijg je bij Mirador del Gibralfaro. Het is de klim waard, zeker in de vroege ochtend of bij zonsondergang.

Corno’s reistips:

Málaga leent zich prima voor een stedentrip. Let wel, het kan druk zijn bij de bezienswaardigheden en excursies. Je kunt bijvoorbeeld wachtrijen overslaan door online je toegangskaarten alvast te kopen. Ook zijn er genoeg aantrekkelijke combinatie deals online te vinden.

Stedentrip