Waarom moet ik hier heen?

De Grote Vulkaanroute; de naam zegt het al. Dit is het meest bekende wandelpad van La Palma, en dan met name het deel over de rij met vulkanen in het hart van het eiland. Maar ook langs de kraterrand van het nationaal park.

De Grote Vulkaanroute is een lange afstandswandelpad op het eiland La Palma in Spanje. Het is er een voor echte wandelliefhebbers, al kunnen ook minder ervaren wandelaars delen van het pad lopen. Dit zijn de beste tips voor de Grote Vulkaanroute.

De GR-131 is het officiële wandelpad van alle Canarische Eilanden. Op La Palma is dit wandelpad in totaal 87 kilometer lang, die je zelf eenvoudig kunt ontdekken. Voor de gehele lengte of voor een deel er van. Waarbij je een paar uurtjes kunt lopen, maar dus ook meerdere dagen.

De populaire Vulkaanroute: Refugio el Pilar – Los Canarios (18 km)

Vulkaanroute op La Palma.
Vulkaanroute op La Palma.

Je kunt de gehele route lopen, maar het meest populaire deel is 18 kilometer lang. De start van dit deel is bij Refugio el Pilar, waar je goed kunt picknicken. Volg vanaf hier de bordjes GR-131 naar het zuiden.

Deze wandeling kent een hoogteverschil van zo’n 500 meter, waarbij je op maximaal 1.949 meter hoogte komt. Daarnaast moet je ook geregeld afdalen, maar dat is op het aangelegde pad geen probleem. Je kunt de route in zo’n vijf uur doen; enkele reis. Bereid je reis goed voor. Zodat je het optimale uit je bezoek haalt. Het is zeker de moeite waard.

Wandelen in grote diversiteit

Het is de meest diverse wandeling door het vulkanisch landschap van La Palma. De wandelroute loopt over de Cumbre Nueva, de ruggengraat van het eiland. Wandelaars lopen het liefst langs de tientallen vulkanen in het hart van het eiland. Hier wandel je over de vulkaantoppen, waarbij je voortdurend een heerlijk uitzicht hebt over het eiland.

De Vulkaanroute op La Palma.
De Vulkaanroute op La Palma.

Je wandelt over brokken lava en ziet de diverse vulkanen, de asvelden en kraters. Het is een desolaat landschap, waar je met geluk als enige loopt. Zeker in de vroege ochtend is dit vaak het geval. Het hoogste punt is La Deseada, die je beklimt. Er is nog een tweede top die toepasselijk La Deseada II heet.

Andere bekende plekken die je zult aandoen zijn onder meer de vulkaankrater Hoyo Negro. Deze is ontstaan in 1941.Ook de vulkaan Duraznero zul je zien. De St. Martin is een fraaie roestbruine met zwarte vulkaan. Maar er is veel meer te zien als je hier rond loopt.

Het laatste deel van de wandeling gaat door het beroemde bos met pijnbomen van La Palma, voordat je bij het dorp Los Canarios uit komt. Je kunt de route natuurlijk ook de andere kant op lopen, al moet je dan ruim 900 meter klimmen.

De alternatieve route: Roque de los Muchachos – El Pilar (35 km)

Roque de los Muchachos uitkijkpunt op de Vulkaanroute.
Roque de los Muchachos uitkijkpunt op de Vulkaanroute.

Je kunt van Roque de los Muchachos op 2.426 meter naar Refugio el Pilar lopen. Dit is een route langs de toppen van het Caldera de Taburiente Nationaal Park naar de bekende plek om te barbecueën.

De gehele wandeling is 35 kilometer lang en duurt ongeveer tien uur. Al kun je hem verkorten door de Pico de la Nieve te beklimmen in plaats van er om heen te lopen. Dan is de wandeling ongeveer zeven uur, maar wel een stuk lastiger.

Dit stuk is alleen voor ervaren wandelaars. Vraag vooraf naar de kwaliteit van het pad, soms kan het door regen lastig zijn om hier te lopen. Je moet wel vervoer regelen, zoals een taxi. Of met anderen gaan lopen en dan een auto op de vertrekplek en eentje bij de eindbestemming neer zetten.

Corno’s reistips:

La Palma leent zich goed voor een strandvakantie. Gezien de diversiteit van het eiland kun je genoeg leuke excursies en activiteiten doen. Je kunt een georganiseerde excursie boeken of een huurauto huren en het eiland rond op eigen gelegenheid. Hierbij een aantal handige tips voor je reis naar La Palma. Bij sommige tours of activiteiten kan het druk zijn en is het handig van tevoren je tickets te kopen.