Caldera de Taburiente Nationaal Park

Het enige nationaal park van het eiland La Palma

Caldera de Taburiente Nationaal Park is het meest ruige deel op het eiland La Palma. Deze beroemde krater van La Palma heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het is een perfect wandelgebied, met talloze attracties zoals watervallen, vreemde rotsformaties en uitkijkpunten.

Dit immense natuurgebied op de Canarische Eilanden is sinds 1954 beschermd, al is veel grond in privébezit. Het is een van de meest diverse natuurparken in Spanje. Die je eigenlijk wel moet bezoeken als je op La Palma bent. dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Caldera de Taburiente Nationaal Park.

Cascada de Los Colores

Cascada de Los Colores in Caldera de Taburiente.

Cascada de Los Colores; oftewel de waterval van de kleuren. Het is een vreemd natuurverschijnsel in een droog gebied. Al is het door de mensen gecreëerd. De muur is gemaakt in de jaren zestig om het water op te vangen dat door de kloof liep. IJzer in het water zorgt voor de geel en oranje verkleuringen, terwijl in het water groen mos groeit op de zwarte lavasteen. Deze wonderlijke waterval wordt steeds indrukwekkender.

De wandeling naar de waterval is niet zwaar, maar kost wel enkele uren heen en terug. Het beste kun je het rivierbed volgen van de Rio Almendro Amargo. Deze rivier krijgt meer en meer een gele kleur door het aanwezige ijzer in het water.

Mirador de Los Brecitos

Mirador de Los Brecitos is een van de uitkijkpunten die eigenlijk buiten het park liggen, maar wel het park fraai overzien. Waarbij je over twee kloven heen kijkt naar de bergen van het nationaal park. Dit uitkijkpunt is eenvoudig via de weg met de auto te bereiken. Tenzij je niet heen en teurg wilt hiken. Dan is een taxi de oplossing. Waarna je terug kunt gaan wandelen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mirador de la Cumbrecita

Mirador de la Cumbrecita in de Caldera de Taburiente.

Mirador de la Cumbrecita is een van de beste uitkijkpunten over de krater in Caldera de la Taburiente. Het is een goede plek voor foto’s, zeker in de vroege ochtend en late namiddag. Dit uitkijkpunt is eenvoudig te bereiken.

Roque Idafe

Roque Idafe is een kenmerkende piek op de bodem van de krater. De top is 730 meter hoog. En deze is net als de krater gevormd door erosie. Deze plek was heilig voor de oorspronkelijke inwoners van het eiland; de Benahoarieten of Guanchen. In 1994 is deze rots uitgeroepen tot Monumento Natural. Je uitzicht is perfect voor het maken van foto’s. Waarbij je goed de ruigheid van het eiland kunt vastleggen.

Fondada Waterval

De Fondada Waterval heet eigenlijk Mirador Cascada de la Fondada. Deze waterval is maar liefst 100 meter hoog, al is het vaak maar een niet al te groot stroompje. Die zich een weg baant door een richel. Het is de hoogste waterval van het eiland. Het beste kun je deze waterval na een regenbui bezoeken, dan is deze waterval zeer imposant. In de zomer kan het wat tegenvallen, al is de omgeving wel erg fraai. De waterval is niet erg makkelijk te bereiken. Het vertrekpunt is Mirador de Los Brecitos en de wandeling staat daar aangegeven.

Mirador del Lomo de Tagasaste

Mirador del Lomo de Tagasaste is perfect om een goed beeld te krijgen van de krater. De Caldera bevindt zich pal voor je, met erachter de steile wanden. Ideaal ook voor foto’s, op elk moment van de dag.

Lekker overnachten op La Palma

De meeste reizigers verblijven 5 tot 7 nachten op het eiland. Je kunt één hotel nemen, maar dan moet je wel wat rijden voor je excursies. Ik heb op meerdere locaties verbleven, waaronder dichtbij dit nationaal park. De reden is simpel: zodat ik vroeg op pad kon. Je hebt op het eiland een grote keuze aan strandhotels, luxe lodges, knusse stadshotels en handige appartementen. Boek deze wel op tijd, zodat je niet naast het nest vist.

Strand van Taburiente

Playa de Taburiente, oftewel het Strand van Taburiente. Al is strand overdreven, maar dit is de enige plek waar het gehele jaar een rivier stroomt. En dus geven de lokale bewoners het de naam Playa. Je kunt hier zwemmen in het water in een van bekkens waar het water wordt opgevangen. Wat heerlijk is na een dag wandelen in de zon.

De waterval in Caldera de Taburiente.

Wandelen in de Caldera de Taburiente

Je kunt in het nationaal park erg goed wandelen. Er is een wandelroute over de rand van de bergtoppen. Deze is erg populair vanwege de uitzichten over de krater.

Naar het hart van de krater, 16 kilometer

De wandeling naar het hart van de krater is eigenlijk een must. Deze wandelroute kun je doen in 5 uur; enkele reis. Het vertrekpunt is het uitzichtpunt Los Brecitos. Waarna je geleidelijk 850 meter afdaalt, waarbij het af en toe wel steil is. Maar het pad is goed en eenvoudig te bewandelen. Af en toe moet je een klein beetje moet klimmen.

Barranco de Las Angustias in Caldera de Taburiente.

Je loopt onder meer door het imposante beginstuk van de kloof Barranco de las Angustias. En vervolgens wandel je ook langs de kleurige waterval Cascade de Colores. Het eindpunt van de route is de parkeerplaats in de krater. Je moet wel vervoer terug regelen. Of je zet je auto hier eerder neer en regelt vervoer zoals een taxi naar boven.

Kamperen in Caldera de Taburiente

Je kunt kamperen in de krater, al heb je daarvoor wel toestemming nodig. Deze is in het park te verkrijgen. Wees er in de zomermaanden en weekenden wel op tijd bij, anders kan de camping vol zijn. Dit is een heerlijke plek om te relaxen en te genieten van de ruige natuur van La Palma.

Vulkaankrater of erosiekrater?

Veel mensen denken dat de krater van La Palma een vulkaankrater is, maar dit klopt niet. Het is eigenlijk een zogeheten erosiekrater, oftewel de krater is ontstaan door regen en wind. Sowieso is het een heerlijke plek om te wandelen. Ten eerste door de frisse berglucht. Ten tweede door het landschap.

Waarbij je je al snel verwondert over het landschap. De bergwanden zijn opvallend steil. Op sommige plekken hoor je water van de ondergrondse bronnen en het uitzicht verandert per minuut. Neem hier dus even de tijd. Waardoor je alles goed in je op kunt nemen. Zodat je optimaal geniet van het moment.

Een mannetjes Canarische hagedis in paartijd.

Online toegangskaarten bestellen

Bestel online je toegangskaart voor het nationaal park, zodat je naar binnen kunt als je op het eiland bent. Ook kun je hier openbaar vervoer regelen voor je bezoek.

Het park heeft een beperkt aantal parkeerplaatsen. Als je wilt parkeren in het park moet je dat vooraf online regelen. Zodat je bijvoorbeeld bij het bezoekerscentrum je auto kunt achterlaten om te gaan wandelen. Regel je bezoek goed, zodat je niet wordt teleurgesteld. 

Reserveer  je toegang en parkeerplek

Dit kan op de website www.reservasparquesnacionales.es

Meer artikelen over La Palma