La Palma

Het groenste eiland van de Canarische Eilanden

La Palma is het groenste eiland van alle Canarische Eilanden. Al is het hart van het eiland opvallend vulkanisch. Ook vind je hier stranden en een heerlijke keuken. La Palma is een ideaal wandeleiland. Dit is mooi Spanje. In dit artikel deel ik mijn tips en attracties voor het eiland. Waarbij ik ook de mooiste bezienswaardigheden voor La Palma noem, inclusief enkele leuke excursies om te doen.

De meeste mensen komen naar La Palma om van de natuur te genieten. Je kunt hier wandelen langs vulkanen, kraters en bergdorpjes en bijvoorbeeld door het eeuwenoude laurierbos van La Palma. Waardoor je een goede mix hebt van excursies.

La Palma is ontstaan door vulkanische activiteiten. Het is het groenste eiland van het Canarische archipel. Het eiland kent meer dan 1.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes.

Caldera de Taburiente Nationaal Park

Mirador de la Cumbrecita op La Palma.

Caldera de Taburiente Nationaal Park is het symbool voor La Palma. Je kunt hier heerlijk wandelen en rond dwalen. De wandelpaden staan goed aangegeven en zijn makkelijk bereikbaar. Veel mensen denken dat dit een oude vulkaankrater, maar wetenschappers hebben achterhaald dat het een erosiekrater is. Oftewel; dit natuurverschijnsel is door regen en wind ontstaan.

Twee populaire plekken om te bezoeken zijn de Cascada de Los Colores, waar je kunt wandelen naar een vreemd gekleurde waterval. Het uitkijkpunt Mirador de la Cumbrecita geeft je een heerlijk uitzicht over het nationaal park.
Lees mijn tips over het Caldera de Taburiente Nationaal Park

Roque de los Muchachos

Roque de los Muchachos is de grootste berg van het eiland, met een hoogte van 2.426 meter. Deze kun je relatief eenvoudig beklimmen. Waardoor je een heerlijk uitzicht krijgt over het eiland en je kunt bij goed weer Tenerife zien liggen. Alsook La Gomera en El Hierro.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Observatorium Roque de los Muchachos

Observatorium Roque de los Muchachos in La Palma.

Het Observatorium Roque de los Muchachos ligt op de rand van het nationaal park. Het is een astronomisch oberservatorium dat je kunt bezoeken. Ook heb je hier een goed uitzicht over het eiland en het nationaal park.

Voor liefhebbers van astronomie is dit een unieke plek, want hier staan een paar van de beste telescopen op aarde. Waaronder de Galileo Telescoop. Geregeld worden door geleerden in deze sterrenwacht nieuwe planeten ontdekt. Er worden rondleidingen gegeven, waarbij je veel uitleg krijgt over het heelal.

Barranco de Las Angustias

Barranco de Las Angustias betekent Kloof der Angsten. De naam heeft een bijzondere geschiedenis. Toen de Spanjaarden hier kwamen met hun moderne wapens als musketten lieten de plaatselijke geitenhoeders van boven steen vallen die voor dodelijke lawines zorgden.

Het is een kloof van bijna 1.000 meter hoog. En zeer imposant. De kloof start in de Caldera de Taburiente en eindigt in de Atlantische Oceaan. In het hart stroomt de Rio de Taburiente, die in de zomer halverwege de kloof droog valt. In de winter kunnen overstromingen ontstaan. Let op de immense grote stenen die in de rivierbedding liggen. Door de erosie zijn veel vlakken extreem vlak geschuurd.

Een van de meest bijzondere dingen om te zien hier is zogeheten kussenlava. Dit soort lava ontstaat bij onderaardse erupties van een vulkaan. Waardoor de vreemde vorm ontstaat; een rotsblok met ronde kussentjes.

Cumbre Vieja

Cumbre Vieja op La Palma.

Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep die het hart van La Palma vormen. De bergketen is 18 kilometer lang en telt maar liefst 120 vulkanen. Ondanks de naam is dit juist het jongste deel van het eiland. En alle bekende vulkaan uitbarstingen op het eiland vonden in dit deel plaats. De meest recente uitbarsting was in 1971 van de Volcán Teneguía (427 meter). 

De vulkanen hebben ook mooie namen, zoals Volcán de la Deseada (1.945 m), Volcán de San Martin (1.597 m), Volcán de San Antonio (657 m), Volcán de San Juan (1.892 m) en Montaña del Fraile (1.908 m) met de Cráter del Duraznero. Een van de meest bekende uitkijkpunten is Pico Borigoyo op 1.807 meter.

Refugio El Pilar

Refugio El Pilar is een openbare plek om te barbecuen. Het is waar de lokale bevolking graag komt merkte ik. Je kunt hier goed picknicken, maar ook kamperen waardoor het is een ideale plek is om een tijdje te verblijven. Er is een kans dat je wordt uitgenodigd voor een drankje of hapje. Al kun je hier natuurlijk ook zelf ingrediënten meenemen. Je vindt hier altijd naalden om het vuur mee aan te wakkeren, alsook hout van pijnbomen voor je vuur.

Lekker overnachten op La Palma

De meeste reizigers verblijven 5 tot 7 nachten op het eiland. Je kunt één hotel nemen, maar dan moet je wel wat rijden voor je excursies. Ik heb op meerdere locaties verbleven, zodat ik overal vroeg op pad kon. Je hebt een grote keuze aan strandhotels, luxe lodges, knusse stadshotels en handige appartementen. Boek deze wel op tijd, zodat je niet naast het nest vist.  
Bekijk de leukste accommodaties op het eiland

Laurierbossen van La Zarza

La Zarza behoort tot de mooiste laurierbossen van de Canarische Eilanden. Je wandelt hier op een hoogte van 500 tot 1.200 meter. La Zarza heeft een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen over de diverse bomen en het klimaat. Bijzonder zijn de rotstekeningen die hier zijn gevonden van de oorspronkelijke bewoners: de Guanchen. Je vindt deze bossen in het noordoosten van La Palma.

Warmwaterbronnen Fuencaliente de la Palma

Zoutwinning bij Fuencaliente de la Palma.

Fuencaliente de la Palma staat bekend als de warmwaterbronnen van het eiland. Maar vergis je niet, de warmwaterbron is er niet meer. Wel vind je hier veel bananenplantages alsook wijngaarden. Ook zie je hier hoe langs de kust zout wordt gewonnen uit zeewater. Deze zoutpannen vind je bij de beroemde vuurtoren op het uiterste puntje in het zuiden.

Mirador del Time

Mirador del Time is een uitkijkpunt op 500 meter hoogte boven Tazacorte. Je kijkt hier uit over het landschap van Los Llanos, de vallei van Aridane en de Cumbres. Ook de Atlantische Oceaan is goed te zien. Bij de lokale bevolking is het populair om hier in de avond naar toe te gaan. Zodat je de lampjes in het dal eronder goed kunt zien.

Waterval van Los Tilos

Los Tilos waterval op La Palma.

Los Tilos is bekend vanwege haar waterval. Door het water is deze kloof ongekend groen en zie je overal reuzenvarens en andere planten. Dit laurierbos ziet er tropisch uit. De kloof wordt Barranco del Agua genoemd. Als je deze kloof binnengaat moet je door een korte tunnel. Het maakt het bezoek net even wat bijzonderder. Je vindt deze kloof ten noorden van het nationaal park. Er is parkeergelegenheid.

San Andrés

San Andrés is volgens velen het leukste dorpje van het eiland. Waar je nog goed de typische architectuur van de Canarische Eilanden kunt zien. Ook bijzonder zijn de zwembaden die tussen de rotsen zijn gebouwd. Het zeewater stroomt hier af en toe in en wordt verwarmd door de zon.

Santa Cruz de la Palma

Santa Cruz de la Palma is de hoofdstad van het eiland. De straatjes in het historische centrum zijn smal, terwijl je her en der de beroemde houten balkons nog ziet. Aan het Plaza de la Alameda ligt een replica van het schip van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Dit is tegenwoordig een maritiem museum. De stad is perfect om wat rond te struinen, wat te drinken in de cafés en te eten in de restaurantjes.

Dolfijnen en walvissen kijken op La Palma

Dolfijnen bij La Palma.

La Palma staat bekend om haar dolfijnen, die zich hier vaak laten zien. Je hebt de keuze uit talloze soorten boten: van rib-boten tot oude krabbenvissers, die nu toeristen meenemen om de dolfijnen te zoeken. Dit kan het gehele jaar door, zeker ook in de winter worden hier veel dolfijnen en walvissen gezien.

In de wateren rondom La Palma zijn meer dan 30 soorten dolfijnen en walvissen gespot. Waarbij het opvalt dat de meeste dieren worden gezien vlakbij de kust. Grienden worden hier veel gespot, net als de tuimelaar en de Atlantische vlekdolfijn. Bultruggen laten zich ook geregeld zien. Terwijl ook af en toe de blauwe vinvis wordt gezien en tal van andere soorten. Maar daar moet je geluk voor hebben. De meeste boten vertrekken vanuit Tazacorte.

Stranden op La Palma

La Palma staat niet bekend om zijn stranden. Maar het eiland heeft er wel een paar. Al zijn het geen parelwitte stranden, maar zwarte lavastranden. Die hun eigen sfeer hebben. De meeste liggen aan de westkant van het eiland. Perfect voor een zonsondergang dus.

Playa Nogales

Playa Nogales op La Palma.

Play Nogales is volgens velen het mooiste strand van La Palma. Waar zeeschildpadden hun eieren leggen. Het pad naar het strand is bijzonder mooi. Zorg wel dat je niet te diep het water in gaat. De stroming is hier sterk. Maximaal tot je knieën het water in wordt geadviseerd.

Playa de Charco Verde

Een van de meeste bekende stranden is Playa de Charco Verde, waar het strand een paar honderd meter lang is. De omgeving is niet het meest spectaculair, maar het zand is wel heel fijn. Dit strand ligt aan de westkant van het eiland.

Playa de Puerto Naos

De grootste is Playa de Puerto Naos met 600 meter strand. Hier vind je ook veel barretjes en restaurants. Ook dit strand vind je in het westen van het eiland.

Playa de La Zamora

Een van mijn favorieten is Playa de La Zamora. Eigenlijk zijn dit twee stranden naast elkaar. Ze liggen redelijk af gelegen tussen de rotsen in. Je kunt er komen via een trap. Playa de la Zamora ligt in het zuidwesten van het eiland.

Wandelen op La Palma: Grote Vulkaanroute

De Vulkaanroute wandelen op La Palma.

De Grote Vulkaanroute is volgens velen de meest diverse wandeling door het vulkanisch landschap van La Palma. De wandelroute loopt over de Cumbre Nueva, de ruggengraat van het eiland. De GR-131 is het officiële wandelpad van de Canarische Eilanden. Op La Palma is dit wandelpad in totaal 87 kilometer lang. 
Lees mijn tips voor de Grote Vulkaanroute

Wandelen in Garafia

Garafia is door zijn karakteristieke landschap een van de mooiste wandelgebieden van La Palma. Hier zie je veel drakenbloedbomen, een merkwaardige plant die wel 12 meter hoog kan worden. Deze komen van nature alleen voor op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira. Als je een blad afbreekt komt er een roodachtig hars uit, vandaar de naam.

Ook zie je in deze regio veel amandelbomen in de ravijnen en heb je hier meer dan genoeg wandelpaden om je tanden op stuk te bijten. Garafia ligt in het noorden van La Palma.

Wandelen door de laurierbossen

Wandelen bij La Zarza op La Palma.

Als je de diversiteit van het eiland wil beleven moet je ook de beroemde laurierbossen van La Zarza aandoen. Er zijn diverse wandelingen voorhanden in het noorden van het eiland. Waarbij je onder meer de Nogales kloof kunt aandoen, alsook diverse warmwaterbronnen. Marcos en Cordero zijn de bekendste.

La Palma bezoeken

La Palma is via directe vluchten vanuit Nederland bereikbaar. Let wel, het is anders dan bijvoorbeeld op Gran Canaria en Tenerife. Dit eiland is rustiger, met minder accommodaties en voorzieningen als restaurants en dergelijke. Al is het met Airbnb wel wat eenvoudiger geworden. Je kunt wel eenvoudig een rondreis maken over het eiland en dan op diverse plekken slapen bijvoorbeeld.

Meer artikelen over La Palma