Dambulla: De Gouden Tempel

De Gouden Tempel en andere tempels zijn uitgehakt in grotten

Dambulla is het grootste en best bewaarde grottencomplex van Sri Lanka. Dambulla is vooral bekend van de Gouden Tempel. Dit is een grottencomplex dat al rond de 7e eeuw voor Christus bekend staat. In de 1e eeuw voor Christus zijn er beelden en afbeeldingen in de grotten gemaakt door monniken.

Het bijzondere Dambulla is een Boeddhistisch complex met historische gebouwen. In het complex zijn meer dan 80 grotten met vele beelden en wandschilderingen waaronder van Hindoestaanse goden.

Je kunt de diverse grotten van Dambulla bezoeken. Ik heb ze allemaal bezocht en keek mijn ogen uit. Zorg dat je de tijd neemt voor deze excursie. Ik zag redelijk veel mensen gehaast door de grotten gaan. Wat zonde is.

De tempels van Dambulla hebben een heel eigen sfeer merkte ik toen ik er even ging zitten om mensen te kijken. Dit zijn mijn tips en de leukste bezienswaardigheden van Dambulla. Zodat je je excursie goed kunt voorbereiden.

De tempels van Dambulla. ©Corno van den Berg

De vijf grotten van Dambulla

Het tempelcomplex heeft 5 grotten en voor een bezoekje moet je wel wat moeite doen. De tempel ligt op zo’n 160 meter hoge rots en eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht. De 5 grotten zijn allemaal de moeite van een bezoek waard. 

Een van de vijf tempels in Dambulla. ©Corno van den Berg

Grot van de Goddelijke Koning

De eerste grot is de Grot van de Goddelijke Koning. De ruimte is nagenoeg helemaal gevuld met een 15 meter lange liggende Boeddha. Aan zijn voeten zit zijn leerling Ananda en bij zijn hoofd vind je de god Vishnu. 

Grot van de Grote Koningen

De tweede grot is de meest beroemde. Dit is de Grot van de Grote Koningen. En ja, deze is groot en indrukwekkend. Hier vind je 56 levensgrote beelden van Hindoestaanse goden als Vishnu en Ganesha die door verschillende koningen zijn geplaatst. In het midden is een kleine waterbron waarvan men zegt dat het de zwaartekracht trotseert.

Kleurrijke schilderingen

Dambulla: De Gouden Tempel in Sri Lanka bezoeken. ©Corno van den Berg

Alle grotten zijn voorzien van kleurrijke schilderingen die de geschiedenis van de Singalezen vertellen. Bovenop de rots waarin de grotten zich bevinden staat een gouden tempel. Deze is bijzonder vanwege de maar liefst 30 meter hoge gouden Boeddha. Daarnaast zijn er uitbundige versieringen en neonverlichting.

Beste tijd voor Dambulla

Het kan hier erg druk worden met toeristen. Het beste kun je vroeg op de dag gaan. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste ben je dan de meeste bezoekers voor. Ten tweede valt het lage zonlicht fraai de grotten in. Kijk zelf maar.

Hoe kom ik bij Dambulla?

Dambulla ligt centraal in de culturele driehoek van Sri Lanka; de leeuwenrots van Sigiriya en de koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa liggen op een half uur afstand.

Bekijk alle artikelen