Kaudulla National Park

De beste plek om wilde olifanten te zien in Sri Lanka

Kaudulla National Park is niet het meest bekende natuurgebied van Sri Lanka. Iets wat onterecht is. Kenners weten dat dit de beste plek is om een  Aziatische olifant in het wild te zien. Sterker nog, ik zag er honderden. De dieren komen dagelijks naar het water om te eten van het verse gras. En om te relaxen wat overduidelijk te zien is.

Een groep olifanten komt aanlopen. ©Corno van den Berg

Sri Lanka is beroemd om zijn wilde olifanten. En, eerlijk is eerlijk, ik heb langs de weg diverse olifanten gespot. Maar meestal in de avond. En om deze wilde dieren op je gemak te zien… Zeker als je ze in een grote groep ziet. 

Kaudulla National Park is al jaren één van de beste plekken om wilde olifanten te zien. En dan niet een, maar grote groepen. Van wel dertig tot tachtig dieren. Imposant, overweldigend en vooral mooi.

Een jong olifantje met zijn familie. ©Corno van den Berg

Zorg dus dat een bezoek aan Kaudulla National Park in je rondreis door Sri Lanka zit. Ik heb de beste tips voor excursies in dit artikel genoemd. Met onder meer safari’s naar de olifanten.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Jeepsafari naar de olifanten

Bij de ingang van het park heb je een keuze. Je mag met je eigen auto gaan, al is het wel off-road rijden. Je kan ook op een vierwielaangedreven jeep stappen met een gids.

In een jeep rij je door het park. De gids geeft aan waar de dieren ongeveer zijn. Oftewel, waar ze het laatste zijn gezien. En waar ze vaak nog zijn, omdat ze dan op hun gemak eten.

Een piepjong olifantje. ©Corno van den Berg

Het gevolg is dan wel dat je er dus ook andere jeeps kunt verwachten. En soms wel heel veel. Zoals vaker in Azië het geval is. Waardoor de beleving wel wat minder is.

Het is wellicht zinvol om ook zelf op pad te gaan. Het gevolg is dat je misschien minder ziet, maar wel alleen bent bij deze ontmoeting. Ik had het met een tweetal jakhalzen die ineens uit de bosjes kwamen. Dit maakt het extra bijzonder.

Andere plekken dan Kaudulla?

Wie door Sri Lanka reist krijgt vaak de vraag: Wil je wilde olifanten zien? Als jij ‘ja’ zegt gaan de gidsen rondbellen waar de olifanten zijn gezien.

De schoonheid van een safari in Sri Lanka. ©Corno van den Berg

Zeker in het hart van het eiland, waar de dieren talrijk zijn, maar ook extreem veel in beweging zijn. En dus kun je in diverse nationale parken op safari, maar Kaudulla is vaak de beste merkte ik.

Andere dieren dan olifanten?

Een tweetal goudjakhalzen. ©Corno van den Berg

Overigens kun je hier ook diverse andere dieren zien. Denk aan jakhalzen, wilde pauwen en talloze andere soorten vogels. Waaronder kleurrijke bijeneters.

Let op!

Kaudulla National Park, alsook de omliggende parken, kunnen erg druk worden met jeep vol toeristen. Zord dat je een jeep met chauffeur hebt die de tijd heeft. Blijf bijvoorbeeld tot vlak voor sluitingstijd (in de namiddag rond 6 uur), zodat je alleen bent bij de dieren. Geloof me, het is de moeite meer dan waard.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Sri Lanka

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen