Waarom moet ik hier heen?

Kaudulla National Park is niet echt bekend. Maar als je wilde olifanten wilt zien is dit waarschijnlijk de beste plek. De dieren komen dagelijks naar het water om te eten van het verse gras.

Kaudulla National Park is niet het meest bekende nationaal park van Sri Lanka. Maar kenners weten dat de kans om hier wilde olifanten te zien extreem groot is.

Een groep olifanten komt aanlopen.
Een groep olifanten komt aanlopen. Corno van den Berg

Sri Lanka is beroemd om zijn wilde olifanten. En, eerlijk is eerlijk, ik heb langs de weg diverse olifanten gespot. Maar meestal in de avond. En om deze wilde dieren op je gemak te zien… Zeker als je ze in een grote groep ziet.

Een piepjong olifantje.
Een piepjong olifantje. Corno van den Berg

Wie door Sri Lanka reist krijgt vaak de vraag: Wil je wilde olifanten zien? Als jij ‘ja’ zegt gaan de gidsen rondbellen waar de olifanten zijn gezien.

Zeker in het hart van het eiland, waar de dieren talrijk zijn, maar ook extreem veel in beweging zijn. En dus kun je in diverse nationale parken op safari, maar Kaudulla is vaak de beste.

De schoonheid van een safari in Sri Lanka.
De schoonheid van een safari in Sri Lanka. Corno van den Berg

Kaudulla National Park is al jaren één van de beste plekken om wilde olifanten te zien. En dan niet een, maar grote groepen. Van wel dertig tot tachtig dieren. Imposant, overweldigend en vooral mooi.

Een jong olifantje met zijn familie.
Een jong olifantje met zijn familie. Corno van den Berg

In een jeep rij je door het park. De gids geeft aan waar de dieren ongeveer zijn. Oftewel, waar ze het laatste zijn gezien. En waar je dus andere jeeps kunt verwachten. En soms wel heel veel.

Het is wellicht zinvol om ook zelf op pad te gaan. Het gevolg is dat je misschien minder ziet, maar wel alleen bent bij deze ontmoeting. Ik had het met een tweetal jakhalzen die ineens uit de bosjes kwamen. Extra bijzonder.

Andere dieren dan olifanten?

Een tweetal goudjakhalzen.
Een tweetal goudjakhalzen. Corno van den Berg

Overigens kun je hier ook diverse ander dieren zien. Denk aan jakhalzen, wilde pauwen en talloze andere soorten vogels. Waaronder kleurrijke bijeneters.

Let op!

Kaudulla National Park, alsook de omliggende parken kan erg druk worden met jeep vol toeristen. Zord dat je een jeep met chauffeur hebt die de tijd heeft. Blijf bijvoorbeeld tot vlak voor sluitingstijd (in de namiddag rond 6 uur), zodat je alleen bent bij de dieren. Geloof me, het is de moeite meer dan waard.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.