Waarom moet ik hier heen?

Kaudulla National Park is niet echt bekend. Maar als je wilde olifanten wilt zien is dit waarschijnlijk de beste plek. De dieren komen dagelijks naar het water om te eten van het verse gras.

Kaudulla National Park is niet het meest bekende natuurgebied van Sri Lanka. Iets wat onterecht is. Kenners weten dit dt de beste plek is om een Aziatische olifant in het wild te zien. Sterker nog, ik zag er honderden.

Een groep olifanten komt aanlopen.
Een groep olifanten komt aanlopen.Corno van den Berg

Sri Lanka is beroemd om zijn wilde olifanten. En, eerlijk is eerlijk, ik heb langs de weg diverse olifanten gespot. Maar meestal in de avond. En om deze wilde dieren op je gemak te zien… Zeker als je ze in een grote groep ziet.

Kaudulla National Park is al jaren één van de beste plekken om wilde olifanten te zien. En dan niet een, maar grote groepen. Van wel dertig tot tachtig dieren. Imposant, overweldigend en vooral mooi.

Een jong olifantje met zijn familie.
Een jong olifantje met zijn familie.Corno van den Berg

Zorg dus dat een bezoek aan Kaudulla National Park in je rondreis door Sri Lanka zit. Ik heb de beste tips voor excursies in dit artikel genoemd. Met onder meer safari’s naar de olifanten.

Jeepsafari naar de olifanten

Bij de ingang van het park heb je een keuze. Je mag met je eigen auto gaan, al is het wel off-road rijden. Je kan ook op een vierwielaangedreven jeep stappen met een gids.

In een jeep rij je door het park. De gids geeft aan waar de dieren ongeveer zijn. Oftewel, waar ze het laatste zijn gezien. En waar ze vaak nog zijn, omdat ze dan op hun gemak eten.

Een piepjong olifantje.
Een piepjong olifantje.Corno van den Berg

Het gevolg is dan wel dat je er dus ook andere jeeps kunt verwachten. En soms wel heel veel. Zoals vaker in Azië het geval is. Waardoor de beleving wel wat minder is.

Het is wellicht zinvol om ook zelf op pad te gaan. Het gevolg is dat je misschien minder ziet, maar wel alleen bent bij deze ontmoeting. Ik had het met een tweetal jakhalzen die ineens uit de bosjes kwamen. Dit maakt het extra bijzonder.

Andere plekken dan Kaudulla?

Wie door Sri Lanka reist krijgt vaak de vraag: Wil je wilde olifanten zien? Als jij ‘ja’ zegt gaan de gidsen rondbellen waar de olifanten zijn gezien.

De schoonhied van een safari in Sri Lanka.
De schoonhied van een safari in Sri Lanka.Corno van den Berg

Zeker in het hart van het eiland, waar de dieren talrijk zijn, maar ook extreem veel in beweging zijn. En dus kun je in diverse nationale parken op safari, maar Kaudulla is vaak de beste merkte ik.

Andere dieren dan olifanten?

Een tweetal goudjakhalzen.
Een tweetal goudjakhalzen.Corno van den Berg

Overigens kun je hier ook diverse andere dieren zien. Denk aan jakhalzen, wilde pauwen en talloze andere soorten vogels. Waaronder kleurrijke bijeneters.

Let op!

Kaudulla National Park, alsook de omliggende parken kan erg druk worden met jeep vol toeristen. Zord dat je een jeep met chauffeur hebt die de tijd heeft. Blijf bijvoorbeeld tot vlak voor sluitingstijd (in de namiddag rond 6 uur), zodat je alleen bent bij de dieren. Geloof me, het is de moeite meer dan waard.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Sri Lanka, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel reizigers maken een rondreis door Sri Lanka en combineren dit met de Malediven. Ik heb dit ook gedaan en kan het aanraden. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Lees Mijn Reisverhaal over de mooiste rondreis door Sri Lanka:

Ik maakte een heerlijke rondreis over het eiland, kijk maar:

De mooiste rondreis door Sri Lanka

Over Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken. Hoog tijd voor een rondreis; dwars over het eiland.

Reisverhaal

Over het eiland Sri Lanka hoor je niet zo veel. Vaak is dat een goed teken, toch? Ik maak een rondreis; dwars over het eiland. Van de goudgele stranden naar de bergen, langs theeplantages en op zoek naar olifanten en luipaarden in nationale parken.