Waarom moet ik hier heen?

Het Astronomisch Uurwerk in Praag geeft maar liefst vijf soorten tijd aan. En als je hier bent gebeurt er altijd wel wat. Mede daarom moet deze bezienswaardigheid op je lijst als je naar Praag gaat.

Het Astronomisch Uurwerk in Praag is een wereldberoemd middeleeuwse uurwerk. Het uurwerk lijkt ingewikkeld door de drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven. Het oudste deel van het uurwerk stamt uit 1410 en is gemaakt door klokmakers Mikuláš of Kadaň and Jan Šindel. De apostelen naast het uurwerk zijn pas in 1865 toegevoegd.

Ook al is het één van de grootste attracties van Praag, weinig mensen begrijpen de werking van het Astronomisch Uurwerk.

Het uurwerk geeft vijf soorten tijd aan:

  • De plaatselijke tijd van Praag
  • De tijd, gemeten in een verdeling van 12 ‘uren’ tussen zonsopgang en zonsondergang, de zogenoemde ‘ongelijke uren’; zij zijn van dag tot dag langer of korter vermits de periode tussen zonsopgang en zonsondergang elke dag verschilt
  • De tijd, gemeten in een verdeling van 24 uren die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van het moment (24) van zonsondergang, die ook wel Boheemse of Italiaanse uren worden genoemd
  • De plaats van de zon in de zodiak of dierenriem
  • De sterrentijd

Echt makkelijk is het niet, maar wie zich er enigszins in verdiept kan zien wanneer de zon onder gaat en hoe lang het vandaag licht is. Elk uur komen Christus en zijn apostelen naar buiten, wat vaak wachtrijen met toeristen oplevert.

Het luiden van het Astronomisch Uurwerk in Praag.
Het luiden van het Astronomisch Uurwerk in Praag.

Leer alles over de Dierenriem

We kennen ze allemaal van onze horoscoop, maar wat is de rol van de dierenriem (of zodiac, zoals hij ook wel wordt genoemd)? En waarom staat hij op het Astronomisch Uurwerk in de stad? Wie graag wil ontdekken wat hun rol op ons leven is kan een speciale Dierenriem Tour volgen. En die begrijpt dan ook hoe zijn horoscoop tot stand komt.

> Tip: Skip the Line Tickets inclusief uitleg over het Astronomisch Uurwerk

Waar vind ik het Astronomisch Uurwerk?

Deze wereldberoemde staat aan het Oudestadsplein. Het is bevestigd aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis. Een bezoek aan het uurwerk hoort bij je stedentrip naar Praag. Neem de tijd, er gebeurt veel met het uurwerk. Dat merk je vanzelf.

Corno’s reistips:

In Praag is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad biedt talloze karakteristieke huizen, pleinen, kerken, paleizen en natuurlijk de burchten. Het centrum is compact, alle bezienswaardigheden liggen op maximaal 2,5 kilometer van elkaar. Ideaal voor een eigen speurtocht naar het verleden van deze stad. Waarbij je niet alles hoeft te zien, misschien is het ‘vangen’ van de sfeer wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip.

Beste tijd:
Praag kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen, maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft.

Het late voorjaar, de zomer, maar ook het najaar zijn het populairst. De piek van het toeristenseizoen is in juli en augustus te zien.

Let op!
Praag is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.