Waarom moet ik hier heen?

Een absolute parel in Praag is het Klementinum, de nationale bibliotheek van Tsjechië. Een ongekend fraai stukje barokke architectuur. Oorspronkelijk was het een jezuïetenklooster, tegenwoordig bevindt zich in de gebouwen de Nationale Bibliotheek.

Het Klementinum, of Clementinum, in Praag is een wereldberoemde bibliotheek. En een van de grootste gebouwen in de stad. De toren bovenop is wereldberoemd geworden door de wetenschappers Tycho Brahe en Johannes Kepler. Zij bestudeerden hier tussen 1600 en 1612 nauwkeurig de posities van de planeten.

Detail van het Klementinum in Praag.
Detail van het Klementinum in Praag.

De twee wetenschappers stelden onder meer vast dat planeten geen cirkels maar eclipsen volgen. Ook nu nog worden de gegevens van meteorologische en klimatologische metingen bijgehouden.

Voormalig jezuïetencollege

Het voormalig jezuïetencollege werd gebouwd tussen 1653 en 1722 en bevat naast de bibliotheek ook de Sint-Clemenskerk, de Sint-Salvatorkerk en een sterrenwacht.

Bijzonder is ook het eerste Mozarteum van de wereld. Het dateert uit 1837. Ter ere van Mozart zijn er geregeld klassieke concerten.

Corno’s reistips:

In Praag is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad biedt talloze karakteristieke huizen, pleinen, kerken, paleizen en natuurlijk de burchten. Het centrum is compact, alle bezienswaardigheden liggen op maximaal 2,5 kilometer van elkaar. Ideaal voor een eigen speurtocht naar het verleden van deze stad. Waarbij je niet alles hoeft te zien, misschien is het ‘vangen’ van de sfeer wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip.

Beste tijd:
Praag kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen, maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft.

Het late voorjaar, de zomer, maar ook het najaar zijn het populairst. De piek van het toeristenseizoen is in juli en augustus te zien.

Let op!
Praag is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Meer informatie op de officiële website

Bibliotheken