blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Klementinum

Een van de mooiste bibliotheken ter wereld

Het Klementinum in Praag is een wereldberoemde bibliotheek. Het is tevens een van de grootste gebouwen in de stad. De toren bovenop is wereldberoemd geworden door de wetenschappers Tycho Brahe en Johannes Kepler. Zij bestudeerden hier tussen 1600 en 1612 nauwkeurig de posities van de planeten. Dit zijn de beste tips voor het bezoeken van het Klementinum. 

Een absolute parel in Praag is het Klementinum, de nationale bibliotheek van Tsjechië. Het is een ongekend fraai stukje barokke architectuur. Oorspronkelijk was het een jezuïetenklooster, tegenwoordig bevindt zich in de gebouwen de Nationale Bibliotheek. Hij wordt ook wel Clementinum genoemd.

Detail van het Klementinum in Praag.

De twee wetenschappers stelden onder meer vast dat planeten geen cirkels maar eclipsen volgen. Ook nu nog worden de gegevens van meteorologische en klimatologische metingen bijgehouden.

Klementinum is voormalige jezuïetencollege

Het voormalig jezuïetencollege werd gebouwd tussen 1653 en 1722 en bevat naast de bibliotheek ook de Sint-Clemenskerk, de Sint-Salvatorkerk en een sterrenwacht. Bijzonder is ook het eerste Mozarteum van de wereld. Het dateert uit 1837. Ter ere van Mozart zijn er geregeld klassieke concerten.

Boek je excursie online

Lekker overnachten in Praag

Dit is typisch een stad om meerdere nachten door te brengen. Ik koos bewust voor een hotel in het centrum, zodat ik alles te voet kon doen. Meestal ging ik al vroeg op pad, om de meeste toeristen voor te zijn. Er zijn veel kleine hotels, handige appartementen en vakantieverblijven die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je relatief goedkoop kunt boeken.

Beste tijd voor Praag

Praag kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen, maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. Het late voorjaar, de zomer, maar ook het najaar zijn het populairst. De piek van het toeristenseizoen is in juli en augustus te zien.

Let op!

Praag is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen