blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ossuarium in Sedlec

Wonderlijke kerk in Tsjechië waar kunst is gemaakt van botten en schedels

Het Ossuarium van Sedlec in Tsjechië is een wonderlijke kerk met botten en schedels. De gehele kapel is versierd met de botten van tienduizenden overledenen. De ‘kunst’ zie je al als je binnenkomt bij de trap en loopt door in de diverse gangen. Dit zijn de beste tips om het Ossuarium van Sedlec te bezoeken.

Een kerk met kunst van botten en schedels. Deze kapel heeft een sinistere uitstraling. Ook de geschiedenis van deze kerk is wonderlijk. De bottenkerk is feitelijk een kleine rooms-katholieke kapel onder de Allerheiligenkerk (Hřbitovní kostel Všech Svatých). Het ossuarium bevat de skeletten van zo’n 40.000 tot 70.000 personen die de ornamenten van de kapel vormen.

Ossarium in Sedlec. ©Corno van den Berg

Maken van foto’s verboden op 1 januari 2020

Het Ossuarium in Tsjechië heeft vanaf 1 januari 2020 het maken van foto’s binnenin de kapel verboden. De reden is dat de kerk nu teveel een toeristenplek is geworden. Door het verbod moet het weer een spirituele plek worden. Ook wordt gevreesd dat toeristen in hun speurtocht naar de ideale foto schedels beschadigen. Zoals al is gebeurd met bijvoorbeeld selfiesticks.

Wat kan ik zien?

Als je de knekelkerk bezoekt zie je verschillende vormen van kunst met botten. Bij de ingang hangen bijvoorbeeld schedels met botten in een lang lint. Eenmaal beneden in de kapel zie je gestapelde botten met erbovenop schedels. Aan de muren links en rechts zie je kunstwerken waarbij botten en schedels in bepaalde vormen zijn gelegd. 

Tijdens de hier bijna continu doorgaande restauratie kun je zien hoe de botten worden opgegraven. En ook hoe ze worden gerangschikt. Vraag ter plekke naar de vorderingen, je hoort de meest bijzondere verhalen.

Buiten de kerk in Sedlec liggen nog veel botten. ©Corno van den Berg

Geschiedenis van het Ossarium

Volgens de verhalen is de grond van de kerk heilig. De regerende Ottokar II van Bohemen (1232-1278) stuurde het hoofd van het klooster in Sedlec naar Jeruzalem. Deze nam wat aarde mee terug en strooide deze uit over het kerkhof. Dit raakte bekend in Europa, waardoor deze begraafplaats een geliefde rustplaats werd voor veel edelen. Ook bijvoorbeeld uit Nederland.

In de 14e eeuw zorgde de pestepidemie voor veel doden, die hier in massagraven werden bijgezet. In de 15e eeuw werd midden op het kerkhof een gotische kerk gebouwd. Hierdoor werden veel graven geruimd. De botten, werden opgeslagen in de kelder. De monnik die de botten opsloeg legde alle botten systematisch neer om zoveel mogelijk ruimte te gebruiken. 

Wonderlijke kunst in Sedlec. ©Corno van den Berg

Het vormde de basis voor de huidige opzet. Het kerkje werd in de 19e eeuw door de vorstenfamilie Schwarzenberg gekocht. Zij wilden opslagmethode gebruiken en vroegen kunstenaar František Rint het ossuarium tot kunstwerk te verheffen. Hij ging aan de slag en maakte onder meer de bekende kunstwerken van botten aan de muren.

Overnachten in de omgeving

Ik bleef in de buurt slapen, zodat ik vroeg in de ochtend de kerk kon bezoeken. En daarmee de meeste andere bezoekers voor kon zijn. Er zijn diverse kleine knusse hotels, vakantiewoningen en appartementen te vinden die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. 

Grote restauratie in 2019

In 2019 werd een grote restauratie uitgevoerd in de kerk. Waarbij nog eens twee massagraven en een geheime gang werden ontdekt. Of deze open gaan voor toeristen is nog niet bekend.

Het Ossuarium bezoeken

Je vindt het Ossuarium op de begraafplaats in Sedlec, dit is een buitenwijk van de Tsjechische stad Kutná Hora.

Nog een kerk van botten, maar dan in Italië

De kerk Santa Maria della Concezione in Rome heeft soortgelijke kunst van botten en schedels.

Naar Tsjechië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen