Waarom moet ik hier heen?

De vijf kapellen van de crypte van de Santa Maria della Concezione zijn ‘versierd’ met schedels, botten en complete skeletten van overleden monniken. Ruim 4.000 skeletten zijn gebruikt voor deze ‘decoratie’.

Santa Maria della Concezione; beter bekend als de kerk van botten in Rome. Uit de meeste catacomben in Rome zijn alle botten verdwenen, maar onder de 17e eeuwse Kapucijnerkerk van Santa Maria della Concezione zijn er juist kunstwerken mee gemaakt.

Wat kan ik zien in de kerk?

Monniken hebben hier in diverse cryptes mozaïeken gemaakt van knekels van hun overleden broeders. Je ziet allerlei voorstellingen van de dood en het hiernamaals. Het is wel wat luguber om te zien.

Geraamtes (soms met het vel nog over de botten) in pijen herinneren je aan je sterfelijkheid. Zelfs de man met de zeis ontbreekt niet. Waardoor de rillingen over je lijf kunnen lopen.

Knekel kerk van Rome
De wonderlijke knekelkerk van Rome. Corno van den Berg

Ondanks de weinig hartverwarmende uitstraling kan het hier in de zomer erg druk zijn. Hou daar dus rekening mee. Voorkom dat je hier in de weekenden bent, alsook in de vakantietijden. De beste tijd is dus vroeg in de ochtend.

De monniken die hier nu werken komen hier in de toekomst ook te hangen. Een bijzonder idee toch? En ze praten ook over hun broeders op een speciale manier.

Zeker is wel; een bezoek is fascinerend. Om zo’n beetje alles wat je hier ziet. En voordat je vertrekt krijg je nog een boodschap mee om over na te denken.

Waar ligt de knekelkerk in Rome?

De kerk ligt vlakbij de Piazza Barberini aan de Via Vittorio Veneto in Rome.

Corno’s reistips:

Rome kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomermaanden (juli tot en met half september) is het topdrukte, waardoor bij de diverse attracties lange wachtrijen kunnen staan. Ook in het voorjaar kan dit al gebeuren, zeker in de weekenden.

Wie veel wil zien en bezoeken, kan het beste in oktober of maart/april gaan. En ga vroeg in de ochtend naar de meest populaire attracties en doe de ‘minder populaire’ in de middag. Behalve bij de Vaticaanse musea, waar het in de middag rustiger is. Neem wel genoeg tijd om de vele kunst in de musea te bekijken.

Kerken