Spookkerk van Lukova

Fraai kunstwerk met unieke geschiedenis

De spookkerk van Luková in Tsjechië is uniek. Hij heet officieel St. George Church, maar is vooral bekend als de kerk met spoken. Deze kerk stamt uit de 14e eeuw en heeft een bijzondere, angstaanjagende geschiedenis. Bijzonder genoeg hebben de spoken de kerk gered van de ondergang. Lees hier alles over de spokenkerk in Tsjechië.  

Ben je bang voor geesten? Dan is deze vervloekte kapel in een afgelegen gebied van Tsjechië niets voor jou. In het kleine dorpje Luková leven talloze spoken. De lokale bevolking was decennialang bang om hier binnen te komen na een aantal voorvallen. Ze geloofden dat de kerk vervloekt was. De kapel raakte in verval en planten en struiken kregen geleidelijk de overhand.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien?Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De bijzondere geschiedenis van de Spokenkerk

Deze kerk heeft een aparte geschiedenis. De formele naam is Kostel svatého Jiří (St. George's Church), maar wordt nu vaak de Spookkerk genoemd. De kerk, ingewijd in 1352, heeft in de loop der jaren uitzonderlijk veel branden meegemaakt. Het werd gedeeltelijk herbouwd en talloze keren gerepareerd. Rond deze tijd ontstonden de eerste verhalen over de spookkerk.

Sfeerbeeld in de Spokenkerk in Lukova. ©Corno van den Berg

De laatste vreemde gebeurtenis vond plaats in 1968, wat de congregatie ertoe aanzette de kerk niet meer te bezoeken. Tijdens een uitvaartdienst viel een deel van het dak in de kerk. Vanaf dat moment was de gemeente ervan overtuigd dat het spookte in de kerk. Ze weigerden nog een voet in de kerk te zetten.

Tijdens de communistische tijd

Tijdens het communistische bewind in Tsjechoslowakije raakte de kerk vergeten. Ook al omdat de regering geen vriend van religie was. Naast de toenemende achteruitgang werd bijna alles gestolen, inclusief schilderijen, religieuze schatten, beelden, de torenklok en zelfs de bel. De rest werd het slachtoffer van vandalisme.

Het kunstproject van Jakub Hadrava

De Spookkerk in Tsjechië. ©Corno van den Berg

Maar de lokale kunststudent Jakub Hadrava had in 2012 een uniek idee. Hij bedacht een griezelige kunstinstallatie met levensgrote spookfiguren die in de kerkbanken zitten. Ook zette hij ze bij het altaar. Het geeft de kerk een bijzondere sfeer, zelfs bij mooi weer.

De figuren zijn gemaakt van gips. Ze zijn bedoeld om de geesten af ​​te beelden van de vele Duitsers die vóór de Tweede Wereldoorlog in het dorp woonden. Hadrava's werk lukte het ook om de aandacht te vestigen op het verlaten bouwwerk. Als je het project bezoekt wordt er om een kleine bijdrage gevraagd. Zo werd er geld ingezameld voor de rehabilitatie ervan.

De griezelige aanwezigheid van deze spookwezens heeft bezoekers van over de hele wereld getrokken. Hierdoor is de ooit vergeten kapel getransformeerd in een prachtige kunstlocatie. Bovendien wordt het behoud ervan gefinancierd. In 2017 werd met het geld van de bezoekers het lekkende dak vernieuwd.

Wat kost de toegang voor de Spookkerk?

Er wordt geen entree gevraagd voor je bezoek. Wel kun je bij het altaar wat kleingeld achterlaten als je dat wilt. Hiermee worden de spoken en de kerk 'onderhouden'. Al zijn sommige spoken wel aan nieuwe kleding toe vind ik. Het geeft wel een extra griezelige sfeer.

Locatie van de Spookkerk van Lukova

Van buiten ziet de kerk er heel gewoon uit. ©Corno van den Berg

Je kunt de Spokenkerk eenvoudig bezoeken. De kerk ligt zo'n 50 kilometer ten noorden van de stad Pilsen en zo'n 120 kilometer van Praag. Je doet daar zo'n 1,45 uur tot 2 uur over. In het weekend, zowel op zaterdag als zondag, opent de kerk in de middag haar deuren voor bezoekers. Let wel, het kan dan druk worden. Er is een kleine parkeerplaats voorhanden voor je auto, al raakt die soms vol. Bezoek de Spookkerk als je durft. Het is op eigen risico.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Tsjechië

Lees mijn Tips

alle 10 artikelen over Tsjechië

Bekijk alle artikelen