Star Wars locaties

Ontdek de filmlocaties en rekwisieten van George Lucas

De films van Star Wars zijn ongekend populair. Wist jij dat een groot deel van de scenes in talloze films zijn opgenomen in Tunesië? Ik ging op diverse locaties in het land kijken en vooral ook zoeken naar filmlocaties. Zeker is dat deze bezienswaardigheden niet allemaal eenvoudig zijn te vinden. Je hoeft nergens entreegeld te betalen, de locatie zijn gratis te bezoeken. Al zijn er plannen om dit te veranderen. Met het geld zouden dan de locatie beter kunnen worden onderhouden.

Luke Skywalker, Anakin, de Ewoks, Jedi's, Jabba The Hut en natuurlijk Darth Vader, wie kent ze niet? Zuid-Tunesië is de plek voor Star Wars liefhebbers. Hier vind je talloze herinneringen aan de science fiction films die iedereen wel eens heeft gezien. Er zijn grofweg drie redenen aan te voeren waarom Lucas hier graag zijn films op nam:

  • Dit komt vooral door het onaardse landschap.
  • De lokale bewoners hakten grotten in de rotsen, die altijd koel bleven. Ook nu nog.
  • Ook bouwden ze kleine ronde opslagplaatsen voor etenswaren zoals graan. In de film was het de woonplaats van zowel Luke als Anakin Skywalker in hun jonge jaren.

Lucas bouwde daarnaast complete dorpen in verlaten delen van het land. Maar het meest bijzondere vind ik dat hij bestaande plekken gebruikte. die ook nog mooi zijn om te zien. Het zijn inmiddels populaire attracties voor de liefhebbers van deze iconische speelfilms.

Tozeur en Nefta

Voor veel liefhebbers van de films zijn Tozeur en Nefta de belangrijkste plaatsen om te bezoeken op hun rondreis door Tunesië. Tozeur ligt in het oosten van het land en heeft met Nefta diverse andere bezienswaardigheden. Denk aan oases met watervallen. Maar voor Star Wars fans is een van de redenen om dit deel van Tunesië aan te doen: Mos Espa. Al is er meer te vinden.

Mos Espa

Spaceport in The Phantom Menace en Episode II Attack of the Clones

De schoonheid van Mos Espa: Star Wars. ©Corno van den Berg

Mos Espa is een fictieve stad die is gebouwd voor deze twee bekende Star Wars films. Hier is Anakin Skywalker geboren, de slavenjongen die uiteindelijk de grootste vijand wordt: Darth Vader. In Mos Espa zie je nog een groot deel van de gebruikte filmset. Die idyllisch in de woestijn van Tunesië ligt. Je kunt hier door de diverse huizen lopen, al zie je snel dat het allemaal nep is. Zodra je een huis binnen loopt, zie je het hout en het plamuur zitten. Het kan hier erg druk worden, dus was ik er al bij zonsopgang. Ik was de enige toerist op dit moment, ook was het zonlicht zacht.

Lees mijn artikel over Mos Espa

Ong Jemel (Camel’s Neck)

Bekend van de Pod Race in The Phantom Menace

De ruimte van Ong Jemel, ook bekend als Camel’s Neck. ©Corno van den Berg

De rots lijkt op de nek van een kameel en is bekend uit de beroemde wedstrijd, al was de rots maar beperkt in beeld. Je kunt de rots beklimmen, waarbij je een goed zicht hebt over de Chott el-Gharsa zandvlakte om je heen. Waarbij je goed kunt voorstellen dat George Lucas hier liep en de race al in zijn hoofd af speelde. Ong Jemel ligt op 320 kilometer van Nefta.

Sidi Bouhlel (Star Wars Canyon)

Kloof in Star Wars: Episode IV - A New Hope en The Phantom Menace

De Star Wars Canyon in Tunesië. ©Corno van den Berg

In het kleine plaatsje Bouhlel ligt een unieke kloof. Deze wordt Star Wars Canyon genoemd, omdat hier negen scenes zijn gefilmd. Zo werd hier R2-D2 overvallen door de Jawas en zie je beelden van Obi Wan Kenobi en agressieve Tusken Raiders. Je kunt door de kloof heen lopen via een smal pad. Boven kun je koffie en frisdrank krijgen om even uit te rusten. Ik vond het een heerlijke excursie. Overigens werd deze kloof ook gebruikt voor een andere Hollywood klassieker: Indiana Jones - Raiders of the Lost Ark (1981).

Tataouine

Planeet Tatooine in A New Hope, Return of the Jedi, The Phantom Menace, Attack of the Clones, Revenge of the Sith, The Rise of Skywalker, Star Wars Rebels, The Mandalorian

De planeet Tatooine in de kaskrakers is vernoemd naar het stadje Tataouine in het zuiden van het land. Hier groeide Luke Skywalker op. Hier kun je meerdere filmlocaties van Star Wars bezoeken, met nog opvallend veel restanten. Toen ik er was zag ik weinig commerciële uitingen, en opvallend weinig memorabilia en souvenirs. Dit zijn ze:

Ksar Ouled Soltane

Woonplaats van Anakin Skywalker in zijn jonge jaren in Star Wars: Episode I: The Phantom Menace

Een tekenaar aan het werk bij Ksar Ouled Soltane. ©Corno van den Berg

Van origine is Ksar Ouled Soltane een opslagplaats voor graan. Deze graankelders werden een paar eeuwen geleden door Berberstammen uit Noord-Afrika gebouwd. Om overvallen te voorkomen werden deze graanschuren bewust op de top van heuvels gebouwd. Wat je ook bij Ksar Ouled Soltane goed kunt zien. In een van de kleine schuurtjes zie je een Star Wars Restaurant, maar het stelt helaas weinig voor. Het is hooguit leuk voor een foto.

Ksar Hadada

Fungeerde als Slaven Quarter in Mos Espa in Star Wars: Episode I: The Phantom Menace

Zo ziet hotel Ksar Hadada er nu uit. ©Corno van den Berg

Ksar Hadada is een stadje op zo'n 30 kilometer (35 minuten rijden) van Tataouine. Het is vooral bekend door Hotel Ksar Hadada, een voormalige graanopslagplaats. Tegenwoordig is het een populaire plek voor toeristen, al heeft de eigenaar gedoe over zijn vergunning. Waardoor het gesloten was toen ik er was. In de film was het een slavenkwartier. Bekend is de scene waar Jedi master Qui-Gon Jinn (gespeeld door Liam Neeson) overlegt met slavin Shmi Skywalker (Pernilla August).

Ksar Hallouf

Bekend van Star Wars: Episode I: The Phantom Menace

De schoonheid van Ksar Hallouf. ©Corno van den Berg

Dit was de eerste plek die ik in dit deel van het land bezocht. En een hele belangrijke, want volgens de verhalen was het hier dat George Lucas op zijn ideeën voor de films kwam. Wat door anderen overigens wordt betwijfeld. De graanschuren in de regio Medenine stammen uit de 13e eeuw en zijn nog in een goede staat. Al zijn sommigen ingestort, zelfs na de restauratie in 2006. Ook hier zie je niets commercieels, al moet je wel weten waar je deze locatie kunt vinden bovenop een heuvel. 

Matmata

Ook in de regio Matmata zijn diverse plaatsen uit de Star Wars films te bezoeken. De regio is eenvoudig te bereiken vanuit de kustplaats Djerba, waardoor je hier ook dagjesmensen ziet. Ze komen voornamelijk voor één locatie, die ik zelf ook wel tot de mooiste vindt behoren. En waar de sfeer 100 procent Star Wars is. Deze locatie ademt de gehele sfeer.

Hotel Sidi Driss

Lars Homestead in Star Wars Episode IV: A New Hope

Zo loop je Hotel Sidi Driss binnen. ©Corno van den Berg

Het Hotel Sidi Driss is een van de meest populaire Star Wars locaties. Zeker in het Matmata deel. Het is nog steeds een hotel, maar ook een buitenbar. Hier zie je op de muren diverse herinneringen hangen, waaronder foto's van hoe er hier werd gefilmd destijds. Dit is zeer de moeite waard. Ik wandelde er rond tussen de decorstukken en mannen die een drankje namen.

Huis van Obi-Wan Kenobi 

Het huis van Obi-Wan Kenobi in Star Wars: Episode IV – A New Hope

Het Huis van Obi-Wan Kenobi. ©Corno van den Berg

Langs de kust ligt een oud vissershuisje, dat ook nu nog wordt gebruikt door vissers om spullen te bewaren. Maar dit was ooit Obi-Wans Hut, oftewel het huis van de Jedi Master Obi-Wan Kenobi. Die we kennen als Ben Kenobi. Op het gebouw is zowaar iets te zien van Star Wars. De Franse stadskunstenaar Space Invader heeft hier een mozaïek gemaakt van het fictieve karakter, dat voor deze film werd gespeeld door de bekende acteur Alec Guinness. Je rijdt zo voorbij aan dit huis in de buurt van Djerba. Al valt de mozaïek wel op.

Abu Miswar Moskee

Star Wars Episode IV: A New Hope

De Abu Miswar Moskee ©Corno van den Berg

De Abu Miswar Moskee ligt op het Djerba eiland. Er zijn diverse foto's dat George Lucas in 1975 foto's bekeek van een site inspectie bij deze moskee. Uiteindelijk haalde deze moskee de film niet, of hooguit als onderdeel van shots volgens sommigen. De moskee is te bezoeken en ligt fraai aan de kust van het eiland. Omdat Djerba populair is bij strandgasten zie je hier nog wel wat toeristen. 

Star Wars rondreis maken?

Ik maakte de rondreis met een gids en een chauffeur. We reden in een vierwielaangedreven auto, zodat we ook door de woestijn konden rijden bijvoorbeeld. Zij wisten de meeste plekken goed te vinden en ook hoe je de andere toeristen moest vermijden. Zorg wel dat je de reis goed hebt geregeld. Je kunt in all-inclusive hotels overnachten, maar ook in goede bed & breakfasts of bij lokale bewoners overnachten.