Mos Espa

Deze unieke Star Wars stad werd gebouwd in de woestijn

Mos Espa is een beroemde Star Wars filmlocatie in Tunesië. Deze fictieve stad ligt middenin in de Sahara woestijn bij Tozeur en Nefta, op de rand van machtige duinen. Het is voor liefhebbers van Star Wars een van de meest belangrijke filmsets om te bezoeken op hun rondreis door het land. Om te zien hoe regisseur George Lucas hier uit het niets een Space Port creëerde, die te zien was in de kaskrakers The Phantom Menace en Episode II Attack of the Clones. Dit zijn de beste tips voor jouw bezoek, ook om de andere toeristen te vermijden.

Mos Espa is een fictieve stad die is gebouwd voor twee bekende Star Wars films, die voor een grote populariteit zorgden. Mos Espa speelt een belangrijke rol in de films. Zo is in het stadje Anakin Skywalker geboren. Deze slavenjongen wordt uiteindelijk de grootste vijand van de Jedi's: Darth Vader. In Mos Espa zie je nog een groot deel van de gebruikte filmset, die voor iedereen herkenbaar is. En dat idyllisch in de woestijn van Tunesië ligt. Neem je tijd voor een bezoek, er is meer dan alleen de Space Port, oftewel het ruimtestation uit de films te zien.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De fictieve stad

Zodra je de stad binnen komt krijg je dat bijzondere Star Wars gevoel. Alsof je letterlijk in de film zit, of eigenlijk op de filmset. Volgens kenners is Mos Espa een van de meest herkenbare locaties uit alle films. Logischerwijs omdat deze voor de films is gebouwd, maar het laat ook goed zien hoeveel aandacht aan details werd besteed.

De Space Port van Mos Espa. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Alles is nep

Al was het natuurlijk maar schijn. Je kunt hier zelfs de diverse huizen bezoeken, je ziet al snel dat het allemaal nep is. Zodra je een huis of ander gebouw binnen loopt, zie je het hout en het plamuur zitten. Dat is de magie van Hollywood toch?

Je kunt goed zien dat de filmset nep is. ©Corno van den Berg

De teloorgang

Wat opvalt is dat dit soort unieke plaatsen niet of nauwelijks worden beschermd in Tunesië. Talloze delen van de stad zijn al 'verdwenen' of vernietigd. Wat zonde is, want het verval is duidelijk zichtbaar. Toch heeft het ook een charme, want het is zeker niet commercieel uitgebuit. Een middenweg zou mooi zijn, maar ook lastig realiseer ik me als ik hier rond loop.

De woestijn

De heerlijke omgeving van Mos Espa. ©Corno van den Berg

De omliggende woestijn moet je ook zeker verkennen, hier zijn talloze shots gemaakt van het eindeloze zand en de rotsen in de woestijn. Het geeft je een gevoel van de desolate Star Wars wereld. Je kunt zelf rond wandelen in deze oneindige zandbak, maar ook een tocht per kameel maken. Dit kun je ter plekke regelen. Onderhandel wel over de prijs, zoals met alles hier. Ik ging te voet op pad, maar wel voordat de zon te warm werd. Hou daar dus rekening mee.

Herken jij deze scene uit Star Wars? ©Corno van den Berg

Vergeet met name het zicht vanaf de duinen op de stad niet. Dit is erg fraai, met name door de lange schaduwen. En kun je herkennen uit de films. Zorg dat je de duinen aandoet voordat je de stad bezoekt. Of, als je aan het einde van de dag gaat, juist andersom. Dan zie je hoe het laatste zonlicht op Mos Espa valt.
Lees ook mijn artikel over alle Star Wars locaties in Tunesië  

Beste tijd voor Mos Espa

Zo zien de ronde huizen van Mos Espa er uit. ©Corno van den Berg

Het kan hier erg druk worden, dus was ik er al bij zonsopgang. Ik was de enige toerist op dit moment, ook was het zonlicht zacht. Al met al was het perfect voor foto's en video's. Rond half tien kwamen de eerste groepen toeristen en was de magie weg. Voor mij althans.