Zie de originele bungeejump op Vanuatu

Jaarlijks ritueel in Polynesië dat de oorsprong is van de bungeejump

Het bungeejumpen is ontstaan op het eiland Vanuatu. Dit is een relatief onbekend eiland in Polynesië. De sport die wij nu als bungeejumpen kennen komt bij de Naghol vandaan. Dit volk leeft hier al eeuwenlang en heeft een rijke cultuur. Waaronder het springen van een houten toren als ultiem teken van durf.

Weinig mensen weten het. Maar op Vanuatu vindt nog steeds de originele, maar vooral levensgevaarlijke voorloper van de bungeejump plaats. Al eeuwenlang springen de Naghol van houten stellages met lianen om hun enkels. En ze landen met hun gezicht in het zand...

Hoe ziet het springen op Vanuatu er uit?

Het ritueel is voor de jongens van de Naghol een teken van durf. Met een sprong worden ze man. Hun voeten zitten vast aan lianen. De mannen maken vaak een beste smak op het losse zand. De lianen komen namelijk bijna tot de grond.

Een jongen springt van de houten toren op Vanuatu.

Na de sprong barsten de overige stamleden in een luid gejoel uit. En begint het feest. Al in 1950 maakte de inmiddels legendarische David Attenborough en zijn BBC-filmploeg beelden van de landduikers van Vanuatu.

Een jongen wordt losgemaakt van de lianen na zijn succesvolle sprong.

Je kunt het meemaken: Het gebeurt op het onbekende Pentecost Island op Vanuatu. En, dit is heftig.