Waarom moet ik hier heen?

De Sint-Pieterbasiliek kun je beklimmen. Het eerste deel kan met de lift, maar de laatste honderden treden moet je zelf lopen. Ze zijn smal, scheef en soms om duizelig van te worden. Maar het uitzicht maakt alles goed.

De Sint-Pietersbasiliek moet je sowieso bezoeken. Maar je kunt de koepel ook beklimmen, al doet lang niet iedereen dat. Misschien komt het omdat het 551 traptreden zijn. Al kun je een deel met de lift doen, zodat je een groot deel daarvan over slaat.

Toegangsprijs Sint-Pietersbasiliek

Je moet een toegangsbewijs kopen om de koepel te kunnen beklimmen. Als je de lift wilt gebruiken betaal je een paar euro meer. Oftewel dan moet je ‘nog maar’ 320 treden zelf doen. Aan jou de keuze.

En, de klim is intrigerend. Want je krijgt ook de koepel van boven te zien. En je kunt binnenin ook de gehele kerk overzien. Dan pas realiseer hoe groot het gebouw is. En het is een goede plek om weer even op adem te komen.

Bijzonder is dat de treden in het bovenste gedeelte scheve muren hebben. Let maar op, dan zie je het vanzelf. Het is hier smal, maar je merkt dat je langzaam boven komt.

Eenmaal boven kijk je uit over Rome met het Sint Pietersplein vlak voor je.Het indrukwekkende decor buiten wordt gevormd door bergen.

Het kan druk worden in de weekenden en schoolvakanties. Wie foto’s wil maken kan het beste vroeg in de ochtend of in de namiddag gaan als het licht wat zachter wordt. Vraag dus vooraf naar de openingstijden, zodat je je eigen plan kunt maken.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Vaticaanstad combineer je met een bezoek aan Rome. Aangezien deze stad populair is als stedentrip is het aan te raden om (sommige) excursies van te voren (online) te boeken. Dan voorkom je de teleurstelling ter plekke. Hierbij een aantal handige tips om je bezoek aan Rome en Vaticaanstad te regelen.