Sixtijnse Kapel

Ongekend meesterwerk in Vaticaanstad

De Sixtijnse Kapel is één van de vele kunstschatten in Vaticaanstad. Het behoort tot de Vaticaanse musea. De kapel werd tussen 1475 en 1483 gebouwd in opdracht van Paus Sixtus IV. Naar hem werd de kapel vernoemd. 

Dit is het beroemdste onderdeel van de Vaticaanse musea. Een bezoek is een must voor kunstliefhebbers. Maar dit geldt ook voor wie niet van kunst houdt ziet de kwaliteit van Michelangelo's werk. En die van de andere, veel onbekendere, kunstenaars.

Michelangelo in de Sixtijnse Kapel

De schepping van Adam door Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

De beroemde fresco’s van Michelangelo worden beschouwd als het hoogtepunt van de Italiaanse Renaissance-schilderkunst. De opdracht om de muren te beschilderen werd overigens eerder aan diverse kunstenaars gegeven, waaronder Cosimo Rosselli, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio en Pietro Perugino.

Hun opdracht was om tien fresco’s met scènes uit het Oude Testament te maken. Zo is er de Purificatie van de Leper, de Geboorte van Mozes en het Straffen van Core, Detan en Abiron (Botticelli), het Laatste Avondmaal en Mozes op de Sanai Berg (Cosimo Rosselli), Het Testament van Mozes en zijn Dood (Signorelli) en de Levering van de Sleutels (Perugino) te zien. 

Een aantal van deze fresco’s is vernietigd om plaats te maken voor Het Laatste Oordeel van Michelangelo aan het begin van 16e eeuw. Een groot aantal van de originele fresco’s is nog te zien op de muren van de kapel. Overigens wordt de Sixtijnse Kapel nog steeds gebruikt. De kardinalen gaan op deze bijzondere plek in conclaaf als er een nieuwe paus moet worden gekozen.

Regel je tickets online