Rome

De eerste echte wereldstad

In Rome ontkom je niet aan een vergelijk tussen vroeger en nu. Het eeuwenoude decor heeft een jong kloppend hart. Deze stad in Italië is trendy en bruisend. Maar ook druk en luidruchtig. En er is altijd wat te doen. Waren vroeger de badhuizen het centrale middelpunt om elkaar te ontmoeten, tegenwoordig zijn het de cafeetjes. Dit zijn de bezienswaardigheden van Rome, met ook aandacht voor de leukste excursies.

En dat is ook één van de belangrijkste elementen waarop het Romeinse Rijk heeft gefloreerd. Na het werk komt de tijd voor vertier, dat destijds in alle vormen voorhanden is. De grotere spelen met gladiatoren en wilde dieren, die geregeld worden georganiseerd, zijn wereldberoemd. Elke dag zijn er wagenrennen en opvoeringen in de diverse amfitheaters. Of het is simpelweg tijd voor rust. Het badhuis van toen is de sociale ontmoetingsplek.

Lekker eten in Rome.

Tegenwoordig is het ingeruild voor de moderne cafeetjes. Overigens hebben de Romeinen ook al drinkgelegenheden gekend. Net als gokhuizen. Wie door Rome loopt ziet de levendige, moderne stad en de oude stad in elkaar over gaan. Soms vloeiend, soms vloekend. Op een heldere dag is nu nog te zien dat Rome gebouwd is op zeven heuvels. Met nog steeds de authentieke Romeinse namen: Capitool, Quirinaal, Palatijn, Aventijn, Viminaal, Esquilijn en Coelius.

Colosseum

Colosseum in Rome.

Het is een van de meest fraaie monumenten ter wereld. Het Colosseum in Rome is imposant, groots en vooral indrukwekkend. Het is (en was) het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. De heersende keizer organiseerde hier spelen met o.a. wilde dieren als leeuwen vanuit Afrika en gladiatoren welke vanuit de donkere catacomben in een kooi omhoog werden gehesen.

Lees mijn artikel over het Colosseum

Catacomben van Rome

Catacomben van Rome ©Viator

Onder de stad Rome zijn talloze tunnels met veel ondergrondse begraafplaatsen. Je vindt ze onder de diverse wijken, maar ook nabij Rome. Nog steeds vinden onderzoekers catacomben, sommige met kleurrijke fresco's en de botten van lichamen.

Lees mijn artikel over de Catacomben van Rome

Forum Romanum

Forum Romanum in Rome.

In de gloriedagen van het Romeinse Rijk was het Forum Romanum hét centrum van Rome. Hier zie je de rijkdom van de Romeinen en hun zeer geavanceerde bouwkunst. Dit was het politieke, juridische, commerciële en religieuze centrum van de stad. Je vindt hier talloze unieke alsook beroemde monumenten.

Lees mijn artikel over het Forum Romanum

Pantheon

Het Pantheon in Rome.

Een tempel, middenin de stad: dat is Het Pantheon. Hij is nog in goede staat en wordt vaak de mooiste van Rome genoemd. Het heeft de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton met in het midden een opening met een diameter van 8,7 meter. Dit is gemaakt voor de overlevenden zodat zij uitzicht op de goden hadden. Binnenin is het ongekend fraai.

Lees mijn artikel over het Pantheon

Engelenburcht

De Engelenbrucht in Rome.

Dit is een brug vol geschiedenis. De Engelenburcht is beroemd, en niet alleen in Italië. Oorspronkelijk lag in de Engelenburcht het praalgraf van Hadrianus, maar door de strategische ligging veranderde het in een burcht. De Italiaanse naam is Castel Sant’Angelo. Je kunt de burcht bezoeken.

Lees mijn artikel over de Engelenburcht

Trevifontein

Trevi-fontein in Rome.

Als je de stad bezoekt, moet je deze fontein eigenlijk wel bezoeken. De Trevi Fontein is overbekend, maar ongekend fraai. Maar doe het slim, zodat je deze attractie in optima forma ziet. De lokale naam is Fontana di Trevi, wat je zult merken als je hier rond loopt.

Lees mijn artikel over de Trevifontein

Overnachten in Rome

Voor je stedentrip is het slim om vroeg je hotel, hostel of bed & breakfast te boeken. Er zijn er genoeg te vinden in of rond het centrum. En als je vroeg boekt zijn ze vaak goedkoper. Hoe later je boekt, hoe hoger de prijzen over het algemeen. Dit geldt zeker voor het hoogseizoen.

Dit zijn de leukste accommodaties in Rome  

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Santa Maria della Concezione

De lugubere kerke Santa Maria della Concezione.

Een kerk vol met kunst van knekels. Santa Maria della Concezione is beter bekend als de kerk van botten in Rome. Uit de meeste catacomben van de stad zijn alle botten verdwenen, maar onder de 17e eeuwse Kapucijnerkerk van Santa Maria della Concezione zijn er juist kunstwerken mee gemaakt. En die kun je bezoeken.

Lees mijn artikel over de Santa Maria della Concezione

Spaanse Trappen

Spaanse Trappen in Rome.

Het Piazza di Spagna-plein wordt in de volksmond De Spaanse Trappen genoemd. De trappen en directe omgeving vormen als het ware een brug tussen de geschiedenis van de hoofdstad van Italië. Het is een zeer drukke plek, al kun je de meeste bezoekers vermijden.

Lees mijn artikel over de Spaanse Trappen

Galleria Borghese

Galleria Borghese in Rome.

De wereldberoemde Galleria Borghese is een unieke villa vol met wereldberoemde kunst. Ben je gek op kunst? Bezoek dan de Borghese Gallery en bewonder de grote verzameling renaissancekunst. Naast Bernini en Caravaggio vind je er nog meer topwerken. Aanschouw de gedetailleerde beeldbouwwerken, de expressieve schilderijen, de puurheid van marmer en gedecoreerde zalen.

De roerige geschiedenis

Hoe de stad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld is niet helemaal duidelijk. De mythische versie van hoe Rome is ontstaan is overbekend. Caesar Augustus (de achterneef van Julius Caesar) droeg de geschiedschrijvers Publius Vergilius Maro en Titius Livius op het ontstaan van Rome vast te leggen. Het verhaal werd opgenomen in de Ab Urbe Condita. In 142 boeken tellend werk over de geschiedenis van het Romeinse Rijk ligt de nadruk op de goddelijke oorsprong.

Van het boekwerk is nog maar een klein deel bewaard gebleven. Daar staat in dat de stad op de heuvel Palatijn werd gesticht door Romulus en Remus. De tweeling zou dit op 21 april van het jaar 753 v. Chr. hebben gedaan. Deze datum wordt ook als begin van de Romeinse tijdrekening gebruikt. Romulus en Remus zouden de nakomelingen zijn van Aeneas, een Trojaanse held en zoon van de godin Aphrodite.

De afgelopen decennia is de echte geschiedenis van Rome stukje bij beetje boven water gekomen. Volgens archeologen zijn de eerste bewoners de Latijnen, die net als de Romeinen de Latijnse taal spraken. Zij vestigen zich rond de 10e eeuw v.Chr. op de heuvels Palatijn en op de Esquilijn. Gaandeweg komen er nieuwe nederzettingen bij. 

In de 6e eeuw v.Chr. vallen de Etrusken binnen. Zij verenigen de nederzettingen tot een stad, onder meer door een stadsmuur te bouwen. Verder is over de Etrusken niet al te veel bekend. Zeker is wel dat ze na diverse oorlogen zijn opgegaan in het Romeinse Rijk.

Rome was de eerste echte wereldstad

Bij alle opgravingen valt één ding op: Rome blijkt steeds meer en meer het centrale middelpunt te zijn geweest. Niet alleen van het enorm groot Romeinse Rijk, maar feitelijk van heel Europa. Niet voor even, maar eeuwenlang. En op een ongekend hoog niveau. Zowel strategisch als cultureel. 

Het is daarmee de eerste echte wereldstad. Dat de basis vormt voor de wereldstad die het nu is. Waar kunstenaars als Michelangelo en Caravaggio de ruimte hebben gekregen om zich te ontwikkelen.

Een stad die doorgroeit, ondanks diverse oorlogen, drinkwater tekorten, aardbevingen, epidemieën en branden. Wie er nu rondloopt, begrijpt hoe deze stad er tijdens de verschillende periodes uit moet hebben gezien. Lucianus zei het al in de 1e eeuw. Rome is ‘caput mundi’, oftewel een wereldstad. Een term die tegenwoordig vaak wordt gebruikt, maar hier echt van toepassing is.

Rome is populair als stedentrip. Deze metropool biedt de hedendaagse gemakken, maar biedt bovenal een kijkje in het Romeinse verleden. Eigenlijk, zie je het overal waar je kijkt. En wie verder graaft, ziet zelfs Grieks verleden. De lijst met bezienswaardigheden is extreem lang. Hier vechten zowel Romeinse, christelijke, maar ook barokmonumenten om de aandacht van de bezoeker.

Meer artikelen over Rome