Waarom moet ik hier heen?

Antelope Canyon is een wonderlijk natuurverschijnsel. En een waar paradijs voor fotografen. Maar ook voor wandelaars, die graag mooie rotsformaties zien. Er zijn drie kloven, waarvan twee bekende, maar er is er nog een.

Antelope Canyon bij Page in de Verenigde Staten was lang een geheim. Maar door sociale media is het inmiddels een zeer bekende kloof bij reizigers. En dan met name bij natuurliefhebbers en fotografen, die hier hun hart kunnen ophalen.

Deze natuurlijke attractie bestaat uit zogeheten slot canyons. Dit zijn smalle kloven waar water allerlei gangen heeft uitgesleten in de zachte rotsen. Je zou kunnen zeggen dat dit het begin van een grote kloof is, want de erosie gaat door. En de gaten in het zand worden steeds ietsje groter.

Bezienswaardigheden Antelope Canyon

De zon zorgt dagelijks voor bijzonder licht, dat naar binnen valt. Vaak in een lange rij zonnestralen. Dat mooi is om te zien en fotografen uitdaagt. Antelope Canyon is eigendom van de Navajo-indianen, die ook de toegang regelen.

Dit natuurgebied bestaat uit drie kloven; waarvan Lower Antelope Canyon en Upper Antelope Canyon de meest bekende zijn. Maar er is ook nog een Canyon X. Ze zijn alle drie het bezoeken meer dan waard, al wordt de Upper Canyon vaak gezien als de mooiste. En de drukste.

Upper Antelope Canyon

Vallend zand in de Upper Antelope Canyon.
Vallend zand in de Upper Antelope Canyon.

De Upper Antelope Canyon wordt beschouwd als de mooiste. Maar dit is ook de meest populaire, waardoor je hier vooraf moet boeken om niet te worden teleurgesteld. Of je moet de gok wagen en hopen dat er ruimte is op een tour ter plekke.

Deze kloof is ongeveer 150 meter lang, terwijl de wanden zo’n 40 meter hoog zijn. De bovenkant is nauwer dan de onderkant, als een letter ‘A’. Terwijl de Lower Antelope Canyon meer een ‘V’ is.

In de Upper Antelope Canyon vallen door diverse smalle openingen de zonnestralen naar binnen, wat een bijzonder effect geeft. Sowieso heb je overal zacht licht, wat de kloof een magisch mooi effect geeft.

Hoe ziet de rondleiding door Upper Antelope Canyon er uit?

Deze kloof mag je alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. De bodem is vlak en bestaat uit zand, Wandelen is hier eenvoudig. De ingang is een groot gat in de rotsen, waarna je de kloof in kijkt.

Lower Antelope Canyon

De Lower Canyon in Antelope Canyon.
De Lower Canyon in Antelope Canyon.

Deze kloof is groter, maar ook smaller. En hier zie je geen zonnestralen naar binnen vallen. In de kloof zijn er diverse hoogteverschillen, waardoor je af en toe een trap moet nemen. Zodat je na elk hoekje een nieuw uitzicht hebt. Ook moet je soms door een smalle spleet klimmen.

Hoe ziet de rondleiding door Lower Antelope Canyon er uit?

Ook hier moet je met een gids op pad. Waarbij je veel uitleg krijgt over het ontstaan alsook hoe je de beste foto’s moet maken.

De ingang van Lower Antelope Canyon is een spleet in de grond, waar je met een trappetje in klimt. Deze kloof is maar liefst 400 meter lang.

Canyon X

Canyon X is veel minder bekend. Dit komt onder meer omdat hij verder weg ligt, maar je hebt ook een speciale gids nodig toe toestemming heeft van de Navajo-bevolking. Wie weg wil van de toeristen, maar toch Antelope Canyon wil beleven, moet eigenlijk deze excursie maken. De naam komt volgens de verhalen van de vorm van de kloof (een X) bij de ingang.

Hoe ziet de rondleiding er uit?

Je rijdt met de gids naar de ingang van de kloof. De kloof is zo’n 150 meter lang; hij bestaat uit een deel van 100 meter en eentje van nog eens 50 meter. Deze kloof is opvallend anders. Hij is op sommige plekken bijna 50 meter hoog. En heeft op bepaalde plekken donkerrode rotsen. Let op de diverse breuklijnen, die voor een eigen sfeer zorgen.

Verschillen tussen Lower, Upper Antelope Canyon en Canyon X

De meeste toeristen doen e2én kloof en maken dus vooraf een keuze welke kloof ze bezoeken. Het hangt van je tijd af, maar ook van je geld en interesses. Dit zijn de verschillen.

Alles is mooi in Antelope Canyon.
Alles is mooi in Antelope Canyon.

Lengte:

Lower Antelope Canyon is de langste; zo’n 400 meter. De andere twee zijn ongeveer 150 meter lang.

zonnestralen

De Upper Antelope Canyon heeft zonnestralen die naar binnen vallen. De Lower Antelope Canyon heeft de zonnestralen niet. Canyon X wel, maar slechts op bepaalde momenten van de dag.

Drukte

De Upper Antelope Canyon is veel populairder, waardoor tours in het hoogseizoen vaak uitverkopen. Dit geldt ook voor de weekenden in het voorjaar. Canyon X is het minst populair, al is dat snel aan het veranderen.

Prijs

Een excursie naar de Lower Antelope Canyon alsook naar Canyon X is goedkoper dan de Upper Antelope Canyon, dus als je niet veel geeft om de zonnestralen kun je deze het beste doen.

Foto’s maken

De zonnestralen in de Upper Antelope Canyon zijn uniek, maar de wanden van de Lower Canyon vinden veel fotografen veel mooier en gevarieerder. Waardoor je op social media ook opvallend veel foto’s ziet van Lower Canyon. Van Canyon X vind je weinig op internet, dus daar kun je lekker zelf op pad. Aan jou de keus.

Fotografie tour of de gewone tour in Antelope Canyon?

In de Upper Antelope Canyon worden ‘gewone’ tours en fotografie tours aangeboden. Dit geldt ook Canyon X. De gewone tour duurt een uur tot anderhalf uur, de foto tours zijn twee uur (of langer). Dus de foto tours zijn langer, maar ook veel duurder. Het voordeel is dat je echt de tijd krijgt om foto’s te maken. Dit zal je vooral met je statief moeten doen, dus dat kost tijd.

In de Lower Antelope Canyon worden alleen ‘gewone’ rondleidingen aangeboden. De gedachte is dat fotografen het liefste naar de Upper Antelope Canyon willen of naar Canyon X.

Corno’s reistips:

Ook naar Antelope Canyon? Hierbij wat handige tips om je reis te organiseren. Je kunt je trip ook goed combineren met een langere rondreis door West Amerika.

Het is geen kloof zoals bijvoorbeeld de Grand Canyon of Bryce Canyon, waar erosie al eeuwenlang zand wegspoelt en de kloof over blijft. Maar deze drie zijn wel de mooiste kloven de VS. En dus alle drie de moeite waard.

Meer informatie: www.antelopecanyon.az