Waarom moet ik hier heen?

Bryce Canyon is wonderlijk. Het is een berg stenen, en (ondanks de naam) eigenlijk geen 'echte canyon'. Het lijkt meer op een rij amfitheaters met duizenden bizarre rotsformaties. Maar wel echt uniek op aarde...

Weinig mensen weten dat Bryce ooit een immense binnenzee was. Wie Bryce Canyon in Utah voor het eerst ziet heeft moeite te bevatten dat dit echt is. De felrode en oranje kleuren overheersen, terwijl grillig gevormde rotsformaties het landschap domineren. Waar je je als mens klein voelt. Zeker als je de geschiedenis kent.

De beroemde ‘hoodoos’ van Bryce Canyon. Corno van den Berg

Water speelt in Bryce Canyon een cruciale rol. Feitelijk is het de sculptuurder van dit levend schilderij. Terwijl het ooit een immense binnenzee was.

Zomaar een zonsondergang in Bryce Canyon.
Zomaar een zonsondergang in Bryce Canyon. NPS

De oorsprong van het hele gebied is bijzonder. Geologen zijn van mening dat dit deel van de VS meer dan 100 miljoen jaar geleden ooit een immense binnenzee was, waar tevens diverse rivieren in uitmondden. Het water had in die tijd vrij spel; waardoor zand, bezinksel en kalk op de zeebodem spoelden. En dat in een gebied dat tegenwoordig op een hoogte van 2.400 tot 2.800 meter ligt.

Vormen en kleuren maken Bryce Canyon erg bijzonder.
Vormen en kleuren maken Bryce Canyon erg bijzonder. Wolfgang Staudt

Uit de zeebodem van toen zijn de rotsen van het Bryce van nu verrezen. Toen de diverse bergplateaus begonnen te schuiven werd dit deel omhoog gedrukt. Wind, regen, sneeuw en ijs hebben over de miljoenen jaren de tientallen lagen zandsteen, kalksteen en onderliggende leistenen zo gebeeldhouwd dat het bijna surrealistisch is.

Met name water speelt een belangrijke rol in Bryce Canyon. Elke dag sijpelt smeltwater in de poreuze bodem. Gedurende de nacht bevriest dit water en zet het uit. Hierdoor brokkelen geregeld stukken rots af. Met het resultaat dat je nu ziet.

Wie mazzel heeft kan in de winter sneeuw zien in Bryce Canyon.

Duizenden pilaren van rode en oranje steen die boven felgroene dennenbomen uit tornen. Sommigen netjes in een rij, anderen kriskras door elkaar. En (vaak) als toegift: een felblauwe lucht. Dit bizarre landschap is geschapen voor ansichtkaarten en posters. En foto’s natuurlijk.

Corno’s reistips:

Wil jij Bryce Canyon bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Bryce Canyon is ‘Amerikaans ingericht’. Oftewel, bezoekers kunnen vrijwel het gehele park bereiken met de auto, om daarna naar een uitkijkpunt te lopen. De enige weg (30 km lang) ligt bovenop de bergpas op zo’n 2.400 tot 2.800 meter hoogte. Wie met de auto komt ziet de kleuren wisselen, zeker als de weersomstandigheden ook nog veranderen.

De mens heeft hier geprobeerd te wonen. Eerst de indianen voor wie het gebied ook een heilige status had. Later de blanken. Tegenwoordig is het vooral de toerist die het bijzondere gebied steeds beter weet te vinden.

Hier zijn de bijzondere vormen van de 'hoodoo's' goed te zien.
De bijzondere vormen van de ‘hoodoos’.NPS

De afgelopen decennia is Bryce Canyon uitgegroeid tot één van de populairste parken van de VS. Opmerkelijk is echter dat de meeste toeristen alleen de diverse uitkijkpunten bezoeken, opvallend weinig mensen duiken het gebied te voet in. Terwijl Bryce (zoals het vaak liefkozend wordt genoemd) talloze mogelijkheden heeft om het ‘echt’ te leren kennen, in plaats van op de Amerikaanse relaxte manier.

Bryce Canyon wordt vooral bezocht vanwege het landschap, maar dit landschap kon niet ontstaan zonder de diverse soorten bomen die hier groeien. De gele den (of pinus ponderosa) overheerst in het landschap. Hij kan wel veertig meter hoog worden. Ook de Douglasspar is er veel te zien. Deze kan wel 60 meter hoog worden. Dat is nog niets vergeleken bij de sequioa of mammoetboom, waarvan ook enkele exemplaren in het park staan.

Bryce Point bij zonsopgang, als het gehele 'amphitheater' langzaam ontwaakt.
Bryce Point bij zonsopgang, als het gehele ‘amphitheater’ langzaam ontwaakt. Stefan Mendelsohn

Bijzonder is de ‘Pinus longaeva’, in het Nederlands vertaald als ‘langlevende den’. Volgens onderzoekers is bewezen dat deze kleine den de oudste bomen op aarde zijn. De huidige leeftijd van de oudste boom (niet in Bryce) bedraagt bijna 4800 jaar. Op diverse plekken in Bryce staan bomen die meerdere duizenden jaren oud zijn.

Beste video Bryce Canyon

In het park zijn overigens 59 soorten zoogdieren geteld, met soorten als muildierhert, eland, zwarte beer, poema, coyote en diverse soorten marmotten en grondeekhoorns. Waaronder de bijna uitgestorven Utahprairiehond. En raven, die vaak duidelijk laten horen dat ze er zijn. Soms cirkelen adelaars boven het landschap.

Overigens behoort Bryce Canyon tot hetzelfde immense rotsplateau waar ook Grand Canyon en Zion toe behoren. Wat de ‘Grand Staircase’ wordt genoemd. Opmerkelijk is dat elk park een verschillende fase in het immense erosieproces laat zien. Bryce is de jongste, terwijl Zion al miljoenen jaren ouder is, terwijl Grand Canyon laat zien wat er gebeurt als het proces verder door gaat.

Bryce Canyon wordt meestal via een rondreis bezocht per auto of camper. Waarbij ook andere nationale parken in het westen van de VS worden aangedaan. En ja, dit park hoort op je Bucket List te staan…

Meer informatie: www.nps.gov/brca