Badlands National Park

Badlands National Park Het 'Wilde Westen' in het echt: ruig en vooral mooi

Badlands National Park; de naam zegt genoeg. Het is een bijzonder natuur fenomeen in de Verenigde Staten. En het geeft wel aan dat dit gebied weinig mensvriendelijk is. Toch leefden hier diverse indianenvolkeren, waaronder de Sioux. Maar voor de ontdekkingsreizigers die hier op zoek waren naar vruchtbare grond was dit onbruikbare grond. Vandaar de naam.

Het natuurgebied is zoals je het Wilde Westen verwacht. Met ravijnen, kloven en opmerkelijke rotsformaties, afgewisseld met grote stukken prairie. Moeder Natuur op zijn mooist. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden van Badlands National Park.

The Wall

Wie de Badlands inrijdt ziet hem vanzelf: The Wall. Een smalle, grillig gevormde rotsketen die ongekend mooi is. Hij is bijna 100 kilometer (!) lang. De rotsketen loopt parallel aan de White River.

De horizon in de Badlands. ©Corno van den Berg

De kleuren van de rotsen

De rotsen van de Badlands zijn opgebouwd uit verschillend gekleurde, horizontale lagen. Geologen hebben ontdekt dat de onderste lagen zo’n 70 miljoen jaar oud zijn. De bovenste lagen zijn 30 miljoen jaar geleden uit de bodem omhoog gekomen.

Erosie

Erosie is er de oorzaak van dat de rotsen deze vorm hebben. Door regen spoelt het zand weg en het kan hier koud worden, dus ontstaat er ijs. De scheuren zijn overal zichtbaar. Dit proces duurt nog steeds voort. Geologen schatten dat de Badlands over zo’n 500.000 jaar volledig zullen zijn weggesleten.

Een coyote met een gevangen prairiehond. ©Corno van den Berg

Dieren in de Badlands

Badlands is ook een park waar je opvallend veel wilde dieren kunt spotten. Tijdens mijn bezoek zag ik bijvoorbeeld diverse bizons. Deze imposante dieren geven mij wel het gevoel van het wilde westen. Maar hier leven ook dieren als gaffelbok (pronghorn), dikhoornschaap (bighornsheep), prairiehonden en herten. Het meest bijzonder waren de twee coyotes. Eentje was prairiehonden aan het vangen en met succes. Een bijzondere belevenis.

Auto rijden: Badlands Loop Road

De Loop Road behoort tot de mooiste ritten van Amerika. Je rijdt dwars door het ruige landschap, met her en der punten om te stoppen. Die allemaal een naam hebben gekregen. En vanwaar je vaak kunt wandelen.

Auto rijden in de Badlands. ©Corno van den Berg

In deze bodem zijn opvallend veel fossielen gevonden. Van vreemdsoortige neushoorns tot hondachtigen en van herten tot dieren die volgens wetenschappers nergens bij horen. Ook nu nog zitten er duizenden fossielen in de rotsen. Die langzaam tevoorschijn komen door regen en de vrieskou. Er zijn talloze fossielen gevonden; zoals van paarden, schapen, neushoorns en oervarkens. 

Tegenwoordig is dit natuurgebied een symbool voor de ruigheid van de Verenigde Staten. Een ideale plek om te wandelen en om foto’s te maken. De rotsen zijn soms net schilderijen zo mooi. Zeker in de vroege ochtend.

Een bizon in de Badlands. ©Corno van den Berg

Beste tijd voor Badlands National Park

Het Badlands National Park kun je het gehele jaar bezoeken. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. In het voor- en najaar is het veel rustiger. Met name de herfst is een goede tijd, want dan kleurt het groen gelig.

Vergeet niet de zonsondergang (en/of de zonsopgang) mee te maken. Dan is het licht vaak zacht van kleur en krijgen de rotsen een extra dimensie. Je kunt eenvoudig overnachten in het stadje Wall en dus voor zonsopgang het park in.

Meer informatie: www.nps.gov/badl

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen