Bizon

Het symbool van de prairie, dat meestal in grote groepen leeft

De Amerikaanse bizon is majestueus om te zien. En als je rondreist door Amerika en/of Canada hoop je deze dieren te zien. Met deze tips heb je de grootste kans.

De bizon heet officieel Amerikaanse bizon. En in het Engels wordt hij vaak buffalo genoemd. Het dier was ooit het boegbeeld van de Amerikaanse prairies. Er liepen ruim twee eeuwen geleden miljoenen dieren rond op de vlaktes in de VS en Canada. Totdat de blanken kwamen. Zij jaagden massaal op het dier. Voor hun vlees, de huid en voor het plezier. Totdat er bijna geen bizons meer over waren.

Grootschalige reddingsacties voor de bizon

Inmiddels zijn er diverse grootschalige reddingsoperaties geweest. Zodat het dier in het wild weer in redelijke aantallen voorkomt. Inmiddels is ook deze populatie hersteld, al zijn de immense aantallen voorgoed verdwenen.

Een van de meest bekende projecten was in de Bronx Zoo. Deze dieren tuin in New York werd in 1899 opgericht door William T. Hornaday om de bijna uitgestorven bizon te beschermen. En om met de dieren te fokken. Daarnaast wilde hij graag laten zien dat een dierentuin hiervoor zeer geschikt was. Ook bewees hij dat veel mensen uit de stad deze dieren wel wilden bekijken. Met het toegangsgeld werd de soort in stand gehouden.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bizons in nationale parken

Het dier is tegenwoordig bijna alleen maar te zien in natuurparken. In bekende nationale parken zoals Yellowstone kun je zelfs buffalojams meemaken als de dieren op hun dooie gemak massaal de weg oversteken.

Bizons eten vooral gras en leven vaak in groepen. Hun grootste vijand is de wolf. Je kunt in een bezoekerscentrum van de grote nationale parken in de VS en Canada vragen waar ze voor het laatst zijn gezien. Het zijn namelijk geen dieren die grote afstanden afleggen. Behalve als ze worden opgejaagd.

Beste plekken om een bizon te zien