Brooks Falls

Deze waterval in Katmai, Alaska is een van de beste plekken om bruine beren te zien jagen op zalm

Brooks Falls in Katmai National Park is wereldberoemd vanwege de beren die hier jaarlijks op zalm jagen. De watervallen liggen in de Brooks River in Alaska. De beren hebben door de jaren heen ontdekt dat deze plek ideaal is om een verse zalm te vangen. 

In deze rivier, en talloze anderen in Noord-Amerika, trekken de zalmen jaarlijks naar hun paaigronden. Dit is het gebied waar ze zelf zijn geboren, wat meestal stroomopwaarts is. Als ze gepaard hebben gaan ze dood. Op hun weg naar de paaigronden moeten ze talloze hindernissen overwinnen, waaronder dus Brooks Falls. Overigens zijn het diverse soorten zalm die je hier ziet. En dat trekt roofdieren aan, zoals de bruine beer.

Je kunt via diverse kijkplatforms de beren volgen en zo het bijzondere gedrag van de dieren zien.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hoe vangen beren een zalm?

De vissen moeten hier een aantal rotsen nemen en dus omhoog springen. De beren gebruiken diverse tactieken voor hun maal. Sommigen staan vaak boven op de rotsen te wachten tot ze letterlijk bijna hun bek in springen. Ook zijn er beren die liever de zalmen pakken nadat ze uit het water zijn gesprongen en weer voor hun voeten terecht komen. Beide technieken zijn succesvol kun je al snel zien.

Een bruine beer met zalm in Brooks Falls. ©NPS

Wat kan ik verwachten bij Brooks Falls?

Vanaf de diverse uitkijkplatformen heb je een goed zicht op de rivier en de watervallen. Je ziet de beren wachten op hun vangst, maar ook af en toe echt jagen als ze honger hebben. waarbij ze hun machtige voorpoten gebruiken. 

Ook zul je zien hoe ze een gevangen zalm eten, of eigenlijk maar half opeten. Door het grote aanbod eten ze alleen het zachte vlees op de rug. Vogels en andere dieren eten de resten dan weer op. 

Hoe ziet een excursie bij Brooks Falls er uit?

Let wel, er kunnen zo’n 40 mensen op deze uitkijkplatforms staan, dus alleen ben je nooit. Je kunt deze houten platformen alleen te voet bereiken. Daarom krijg je van de parkwachter diverse instructies voor je eigen veiligheid. Onder meer over hoe je je moet gedragen als je onderweg beren tegen komt.

Soms kun je bij Brooks Falls wel meer dan tien beren tegelijk zien. Maar soms ook niets, al duurt dat meestal niet lang. Wees dus geduldig, de kans dat je hier wordt teleurgesteld is nihil. 

Hou er rekening mee dat de zomerdagen hier erg lang zijn. Alaska ligt hoog, dus hier heb je maar een paar uur nacht. Waardoor je lange dagen met daglicht hebt. Het beste moment is vroeg in de ochtend. Niet voor de beren, maar voor de andere toeristen. En waarbij je dus het beste zicht hebt op de rivier, de waterval en de beren.

Kijk live mee op de webcam van Brooks Falls

Sinds een aantal jaren is er een webcam bij Brooks Falls. Waarbij je de bruine beren live in actie kunt zien. Hou wel rekening met het tijdsverschil van zo’n tien uur, het is vroeger dan bij ons. De webcam wordt op afstand bestuurd, zodat je de beste beelden krijgt.

Beste tijd voor Brooks Falls

De diverse soorten zalmen trekken van de zomer tot diep in de herfst, dus ook dan vind je beren hier. Maar juli is vooral de plek voor Brooks Falls. In de maanden erachter zie je beren vooral in de lager gelegen delen van Brooks River.

Brooks Falls is door social media steeds populairder aan het worden. Mensen reizen van heinde en verre om dit natuurspektakel te zien. Waardoor de plekken voor deze excursie snel zijn uitverkocht. Ook al is het niet echt goedkoop om hier te komen. Hou rekening met minimaal 600 euro. Je kunt in een dag heen en weer vanuit Anchorage, maar je kunt beter in de buurt blijven overnachten. Katmai National Park is ruig Alaska en zeer de moeite waard.

Hoe kom ik bij Brooks Falls?

Vanuit de stad Anchorage kun je relatief eenvoudig naar Brooks Falls reizen. Dit gaat via het plaatsje King Salmon naar Brooks Camp via een watertaxi. Waarna je naar Brooks Falls loopt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen