blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Katmai National Park

Ruig kustgebied vol met wilde dieren als beren, zeeotters en zeeleeuwen

Katmai National park is de ruigte van Alaska in optima forma. In het park liggen maar liefst 15 vulkanen waarvan er nog 5 actief zijn, waaronder de Katmai en de Novarupta. De kustlijn bedraagt 160 kilometer.

Maar de meeste mensen komen hier om dieren te zien. Waarbij de bruine beer bovenaan staat. En die zie je hier zeker. Ook al heb je ook kans op de wolf bijvoorbeeld. En het symbool van Amerika; de Amerikaanse zeearend. Alsook dieren als zeeotters en zeeleeuwen kun je hier zien.

Katmai Nationaal Park ligt in het zuiden van Alaska en is alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Het is vooral bekend geworden door de beren die hier jaarlijks op zalmen jagen in de Brooks Falls. Dit zijn mijn tips voor de beste bezienswaardigheden in Katmai.

Brooks Falls

Een bruine beer met zalm in Brooks Falls. ©NPS

Brooks Falls in Katmai is wereldberoemd geworden door de bruine beren die hier jaarlijks op zalmen jagen in de Brooks Rivier. Je kunt via diverse kijkplatforms de beren volgen en zo het bijzondere gedrag van de dieren zien.

Zie mijn tips voor Brooks Falls

Beren excursies

De meest populaire tour is Bear Watching. De meeste excursies vertrekken vanuit Anchorage of Homer. Je kunt een dag op pad gaan, maar ook meerdere dagen. Wat eigenlijk een must is, want dan beleef je dit bijzondere natuurgebied pas echt.

Hallo Bay

Hallo Bay is een zanderige baai in Katmai. Het is volgens kenners een van de beste plekken om grizzlyberen te zien. En dan vaak meer dan een. De beren komen hier graag voor de grassen die hier groeien. Ook zie je ze soms mosselen op graven en oppeuzelen. Bijzonder is dat de beren hier mensen opvallend dichtbij laten komen. Wat perfect is voor foto’s en video. Al werd beren liefhebber Timothy Treadwell in de buurt van Hallo Bay gedood in 2003. Er worden diverse tours naar dit gebied georganiseerd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Katmai krater gletsjers

Een bijzonder natuurfenomeen zijn de Candera Glaciers, oftewel de gletsjers die in de kraters van vulkanen zijn ontstaan. Je kunt dit vooral zien bij de krater van de Mount Katmai vulkaan.

Valley of Ten Thousand Smokes

De Valley of Ten Thousand Smokes in Katmai.

De Valley of Ten Thousand Smokes is een wonderlijke vallei waar het vulkanisch verleden nog goed te zien is. De vallei is gevuld met as van een uitbarsting, die plaatsvond van 6 juni 1912 tot en met 8 juni. Overal zie je nog as en de restanten van de modderstromen die hier te zien waren. Je kunt deze wonderlijke vallei via een excursie per bus verkennen.

Het klinkt suffer dan het is. De bus rijdt elke dag van begin juni tot half september. Het vertrekpunt is Brooks Camp en de route is bijna 40 kilometer lang, enkele reis. Op deze excursie kun je natuurlijk uitstappen. Dit kan onder meer bij Three Forks. 

Het is zeer aan te raden om een wandeling in dit gebied te maken. Dit kan onder leiding van een ervaren gids. Die je ook talloze weetjes vertelt over het gebied. Het meest populair is de Ukak Falls Trail van bijna 5 km. Neem genoeg water mee. 

Kajakken in Katmai

Een van de meest bijzondere dingen om te doen is kajakken. De beste plek daarvoor Lake Naknek, dat in het westen van Katmai National Park ligt. Het meer is maar liefst 64 kilometer lang. Tijdens je kano tocht zie je waarschijnlijk beren langs de oever lopen.

Kajakken in Katmai National Park.

Hoe kom ik in Katmai National Park?

Dit park is het beste te bereiken per vliegtuig. Dit zijn vaak kleine vliegtuigen. Deze vertrekken vanuit onder andere Homer of Anchorage. Katmai ligt 460 km ten zuidwesten van Anchorage en ongeveer 150 km ten zuidwesten van Homer. 

Je kunt Katmai ook per cruiseschip bereiken. Dan heb je een aantal excursies waarbij je van boord gaat om het gebied te bezoeken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 151 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen