Buffalo Roundup

Uniek jaarlijks festival in 'cowboyland' waar wilde bizons worden gevangen om ze te checken op ziektes

De Buffalo Roundup is een jaarlijks festival in het Custer State Park in South Dakota. Het is een van de beste plekken om het cowboy leven te zien in de Verenigde Staten. Je kunt het meemaken hoe de tientallen bizons worden gevangen. En worden gecheckt op ziektes.

Soms zijn er van die festivals waar je nog nooit over hebt gehoord, en wat eigenlijk onbegrijpelijk is. Zoals de Buffalo Roundup dat al sinds 1914 wordt gehouden. Toen werden hier 36 dieren uitgezet, nadat de bizons door de jacht bijna waren uitgestorven in Noord-Amerika. Het was een laatste redmiddel.

Tijdens het unieke festival worden meer dan 1.000 bizons gevangen om ze te checken op hun gezondheid. En je kunt het meemaken...

De week van het Buffalo Roundup Festival

De Buffalo Roundup is een eendaags festival voor de bezoekers, maar duurt feitelijk een hele week. Ik mocht als reisjournalist een kijkje achter de schermen nemen. Waarbij ik alle facetten kon zien. En dat was intrigerend. In een voor mij totaal onbekend staatspark.

De hectiek van de Buffalo Round Up. ©Corno van den Berg

Custer State Park is een van de grotere natuurgebieden van Amerika. Eerst moeten de dieren worden gelokaliseerd. Dit gebeurt te paard en met terreinwagens, waarna een plan wordt gemaakt voor de dag zelf. Op de dag zelf worden de dieren naar diverse verzamelpunten gedreven. 

Dit gaat zoals in de films en tv-series. Het samen brengen gebeurt vooral door cowboys (en cowgirls) te paard. In karakteristieke kleding. En met stof, veel ‘jihaa’ en af en toe het knallen van een zweep. Een spektakelstuk waarbij je soms niet weet waar je moet kijken. 

Het laatste commando wordt gegeven aan de cowboys. ©Corno van den Berg

Het hoofdprogramma van de Buffalo Roundup

Nadat al het stof is opgetrokken, komt eigenlijk het belangrijkste deel. De dieren worden opgevangen in een grote kraal, waarna kleine groepen worden afgezonderd. De jonge dieren worden volledig onderzocht op onder meer ziektes, maar ook gevaccineerd. En sommigen gebrandmerkt. Bij vrouwtjes wordt vooral gekeken of ze zwanger zijn. De grote mannetjes zijn het meest lastig zo blijkt al snel.

Een jonge bizon wordt gebrandmerkt. ©Corno van den Berg

Terwijl de veeartsen hun werk doen, rusten de cowboys uit. Ik merkte dat sommigen vooraf best wel nerveus waren. Voor de deelnemende mannen en vrouwen is het heel speciaal om dit mee te maken. En er is ook een wachtrij, terwijl je deelname ook nog moet worden goedgekeurd. Want bizons blijven wilde dieren en met name mannetjes kunnen zomaar ineens een paard aanvallen en op de hoorns proberen te nemen. 

De Buffalo Roundup is meestal eind september. Je kunt de Buffalo Roundup meemaken vanaf een van tribunes. Dan zie je de kudde bizons aankomen rennen, met in hun kielzog de cowboys. En een ruiter te paard met de Amerikaanse vlag. Daarna kun je rondlopen bij de kraal en zien hoe de dieren worden gecheckt, worden ingeënt en nog veel meer. 

Een kudde bizons in de koraal komt voorbij rennen. ©Corno van den Berg

De cowboys hier kleden zich niet voor de toeristen zo. Dit is hun normale kleding, aangezien veel van hen dagelijks met paarden werken. Je kunt in de open lucht lunchen met de cowboys en hun verhalen horen. Een bijzondere dag, dat is zeker.

Beste tijd voor de Buffalo Roundup

Het Custer State Park kun je het gehele jaar bezoeken. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. In het voor- en najaar is het veel rustiger.

Met name tijdens de Buffalo Roundup kan het erg druk zijn. Indien je als toerist dit jaarlijkse event wilt meemaken, moet je op tijd een hotel boeken.

Meer informatie: https://www.travelsouthdakota.com/custer-state-park-buffalo-roundup

Excursies in Custer State Park

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen