Custer State Park

Dit is een van de beste plekken om een kudde bizons in het wild te zien

Custer State Park behoort niet tot de meeste bekende parken van de Verenigde Staten. Dit natuurgebied ligt in de Black Hills. Het is een heuvelachtig gebied waar de prairie eindigt en de beroemde Rocky Mountains beginnen.

Het is minder bekend bij toeristen. Dit is waarschijnlijk omdat het geen nationaal park is. Het is slechts een staatspark. Oftewel een park dat wordt beheerd door de staat; in dit geval is dat South Dakota. En dus minder bekendheid krijgt. Maar Custer State Park is een van de beste plekken om een typisch Amerikaans natuuricoon te zien: De bizon in het wild te zien. Het is misschien wel de beste plek om deze forse dieren van dichtbij te kunnen zien. En dus ook om foto’s van ze te maken.

Custer State Park is een van de beste plekken in de VS om een grote kudde bizons te zien. Nadat dit dier bijna was uitgeroeid door de jacht is hier inmiddels weer een grote gezonde populatie van honderden dieren te vinden.

Het park is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de belangrijkste natuurgebieden waar dit dier nog in grote aantallen voorkomt. En waar het zorgvuldig wordt beschermd. Zodat er ook nog bizons in de toekomst over de prairies van Amerika lopen.

Bizon in Custer State Park. ©Corno van den Berg

Grote groepen bizons in Custer State Park

Waarbij je dus een goede kans hebt om een grote groep dieren te zien; een heuse kudde. Zoals ze vroeger veel voorkwamen op de prairies van de VS. Er leven in dit natuurgebied meer dan 1.000 bizons. 

Terwijl aan het begin van de 20e eeuw er nog maar enkele tientallen in heel Amerika en Canada over waren. Miljoenen dieren werden via de jacht gedood. De dieren moesten worden geruimd voor het vee van de pioniers. Oude foto’s van stapels schedels van bizons kun je nu nog in souvenirwinkels en musea vinden. 

Wandelen in Custer State Park

In het park kun je goed rond rijden, wat een typisch Amerikaanse excursie is. Waarbij je door je ramen kunt speuren naar bizons, herten en andere dieren. Maar je kunt ook de talloze trails van de pioniers bewandelen. Zij probeerden dit gebied in kaart te brengen legden zodoende talloze paden aan.

Waarbij je goed moet opletten of je geen bizon tegen het lijf loopt. Deze dieren kunnen agressief zijn, met name de volwassen mannetjes. Al zijn er geen ongelukken gebeurd, maar waren er wel bijna-ongelukken.

Bizons in het Custer State Park. ©Corno van den Berg

Uniek evenement: Buffalo Roundup

Het grootste evenement in het park is de Buffalo Roundup, dat hier jaarlijks wordt gehouden. Alle bizons worden dan gevangen en gecheckt op ziektes. Alsook gevaccineerd. Een evenement met heuse cowboys en cowgirls. Dat je als toerist kunt meemaken. Ik ging er kijken en vond het bijzonder om mee te maken.

Beste tijd voor Custer State Park

Het Custer State Park kun je eenvoudig het gehele jaar bezoeken. En bizons zul je het gehele jaar wel zien. In het hoogseizoen (mei tot september) kan het hier druk worden. Het is veel rustiger in het voor- en najaar. 

In de winter kan het hier sneeuwen. Waardoor je de bizons in de sneeuw kunt zien. Een bijzondere gebeurtenis dat unieke foto’s zal opleveren. 

Met name tijdens de Buffalo Roundup kan het erg druk zijn. Bij dit jaarlijkse evenement worden de ruim 1.000 bizons gevangen door cowboys en gecheckt op ziektes. Indien je als toerist dit evenement wilt meemaken, moet je op tijd een hotel in de buurt boeken. En zorgen dat je op tijd in het park bent bij een van de kralen waar de dieren worden gevangen.

Excursies Custer State Park

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen