Central Park

Dit park in New York is het beroemdste ter wereld

Central Park in New York is een heerlijke oase in de stad. Het werd opgericht in 1857 en steeds verder uitgebreid. Tot nu, er is nu absoluut geen ruimte meer om uit te breiden. Naast het park staan de beroemde wolkenkrabbers van New York, waar appartementen miljoenen kosten vanwege het uitzicht op het park en de stad.

Het stadspark is ideaal om de jachtige stad te ontvluchten door te joggen, wandelen, rolschaatsen, zwemmen, fietsen, picknicken of een roeiboot huren. En om mensen te kijken, want er gebeurt meer dan genoeg. En het is vaak precies zoals je het op tv ziet. Het is een heerlijke plek om te relaxen of om even de stad te ontvluchten. Dit zijn de beste tips voor de bezienswaardigheden en een excursie.

The Great Lawn

The Great Lawn in Central Park, New York.

Het grote grasveld midden in Central Park heet The Great Lawn. Het is vooral bekend van de diverse sportvelden die je hier kunt vinden. Zoals honkbal- en basketbalvelden, maar er is ook ruimte voor talloze andere sporten. In de zomeravonden kun je hier gratis een live-concert bijwonen.

Strawberry Fields

De naam Strawberry Fields is al een verwijzing naar een belangrijke gebeurtenis in 1980. Toen werd John Lennon van The Beatles doodgeschoten vlakbij Central Park. Dit gebeurde voor zijn appartement: the Dakota Building. In Central Park werd na zijn dood een gedenkteken neergezet op de plek waar hij graag kwam in het park.

Het werd al snel een symbool voor vrede met de naam met de toepasselijke naam Strawberry Fields, een van de meest bekende songs van The Beatles. Nog steeds leggen fans er dagelijks bloemen, maar worden er ook gedichten en kaarsen neer gelegd ter nagedachtenis aan Lennon. Je vindt Strawberry Fields aan de West Side, tussen 71st en 74th Street. De beste tijd om te gaan is aan het einde van de middag.

Shakespeare Garden

De tuinen van Shakespeare Garden in Central Park.

Shakespeare Garden is de botanische tuin van het Central Park. Je vindt hier diverse bloemen- en plantensoorten die bekend zijn uit het werk van Shakespeare. Als je goed kijkt zie je hier een moerbeiboom (mulberry tree); volgens de verhalen is deze boom een loot die door Shakespeare zelf in 1602 zou zijn geplant. Met name in het voorjaar is deze tuin zeer de moeite waard. Met ook veel vlinders, bijen en andere insecten.

In het nabijgelegen Delacorte Theater worden van mei tot en met augustus talloze theatervoorstellingen van Shakespeare wordt voorgedragen. Kaartjes voor dit Shakespeare in the Park zijn gratis maar je moet wel in de rij gaan staan. Wat een uitdaging kan zijn. Geloof het of niet, maar aan deze voorstellingen hebben onder meer Meryl Streep, Al Pacino en Nathalie Portman meegedaan. Shakespeare Garden ligt aan de West Side tussen 79th en 80th Street.

De watervallen van Central Park

Een waterval in Central Park in New York.

Central Park is ruiger dan vaak wordt gedacht. Zo heeft het park vijf watervallen. Deze zijn door de mens aangelegd, of eigenlijk door architecten. Maar ze zien er zeer natuurlijk uit. Opvallend genoeg stroomt hier drinkwater door, dus je kunt het drinken. Je vindt ze bij The Ravine, dat in de North Woods ligt.

Sheep Meadow

Als je Central Park in tv-series ziet is het meestal Sheep Meadow. Dit is dé plek waar New Yorkers naar toe gaan om te zonnen en te picknicken. Het is ook een plek voor fotografen. De wolkenkrabbers komen hier boven de bomen uit, wat een mooi contrast op levert. Op het gras worden aan het einde van de zomer vaak films vertoond. Dit is kosteloos, vraag ter plekke of er een voorstelling is als jij er bent.

De naam komt niet uit de lucht vallen. Hier liepen in het verleden letterlijk schapen met een heuse schaapherder. Dit was tot 1934. De schaapherder woonde in het gebouw dat nu Tavern on the Green heet. Het is inmiddels een populair restaurant, waar je zeer goed kunt eten. Al is het niet goedkoop. Je vindt Sheep Meadow en Tavern on the Green aan de West Side, ter hoogte van 66th tot 69th Street.

Fietsen in Central Park

Te voet kun je Central Park goed verkennen, maar met de fiets kun je het gehele park ontdekken. Er zijn talloze fietspaden die langs de grote attracties lopen. Ook kun je natuurlijk je fiets even parkeren en van de grasweides genieten. Op diverse plekken kun je een fiets huren. Check wel even of de remmen werken en of er een goed slot op zit.

Herfst in Central Park

Herfst in Central Park, New York.

De herfst in Central Park is volgens inwoners de mooiste tijd. Dan kleuren veel bladeren van de bomen bomen geel en krijgt het park iets magisch. Je kunt dan in september en begin oktober heerlijk wandelen door het park. En foto’s maken die je niet zo veel ziet. Vermijd wel de weekenden, want dan lijkt het wel alsof heel New York hier loopt.

Beste uitkijkpunten over Central Park

Je kent de foto’s wel waar Central Park en de skyline van New York elkaar ontmoeten. Het beste uitzichtpunt over Central Park is Top of the Rock. Vanaf hier kun je zo’n beetje het gehele park over zien, al heb je wel wat wolkenkrabbers die iets in de weg zitten. En je begrijpt ook ineens hoe groot het is.

Uitzicht van Top of the Rock op Central Park.

Iris & B. Gerald Cantor Roof Garden

De Iris & B. Gerald Cantor Roof Garden is een cocktailbar in Central Park. Vanaf het dak heb je een heerlijk zicht over het park. Een drankje is zeker niet goedkoop, maar het uitzicht is zeer de moeite waard.

Hoe groot is Central Park?

Het stadspark is inmiddels een historisch monument, dat zich uitstrekt van 59th tot 110th Street. Het heeft een totale oppervlakte van maar liefst 843 hectare en het is maar liefst 4.023 km2 groot. Een bezoek aan het park is eigenlijk wel verplicht als je in New York bent. 

Het is ideaal voor een relaxte wandeltocht. Of een romantische tocht in een roeiboot tussen de eendjes en ander gevogelte. Met een picknick als afsluiting. Wie bang is voor water kan ook een fiets huren. Vergeet niet ook even te wandelen naar het Belvederekasteel en het herdenkingsmonument ter ere van John Lennon voor het Dakota Building.

Maar vaak zijn er ook volleybalwedstrijden, basketbal of honkbal, of tennis. In de winter kun je er schaatsen op een ijsbaan. Schaatsen kun je er huren, net als een stoel om het te leren.

De dieren van Central Park

Opmerkelijk is dat in Central Park tegen de 200 verschillende soorten vogels zijn geteld. Waaronder de kleurrijke blauwe gaai, maar ook roofvogels als de torenvalk en roodstaartbuizerd. Maar de grootste kans om te zien zijn eekhoorns. Die leven in het park massaal en zijn zeer nieuwsgierig. Ook zijn ze gewend geraakt aan mensen, dus kunnen ze ineens op duiken bij je picknick. Andere dieren die hier leven zijn onder meer wasberen (raccoons).

En, kijk altijd goed om je heen, in Central Park worden de meeste films en tv-series ter wereld opgenomen. Dus voor je het weet ben je een figurant. Of zie je een bekende filmster. Na Hollywood worden hier de meeste acteurs en actrices gespot.

Meer informatie: www.centralparknyc.org

Koop je tickets online voor deze attracties in Central Park

Tips om New York te bezoeken

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. De stad heeft verschillende karakteristieke wijken met talloze bezienswaardigheden, leuke activiteiten, winkelstraten, barretjes en restaurants. Met het openbaar vervoer kun je relatief snel door de stad gaan maar een route plannen is handig. Je hoeft misschien niet alles te zien, het ‘vangen’ van de sfeer is wel het belangrijkste. Wat goed kan op een stedentrip. En New York is typisch een stad waar je vaker kunt terugkomen zonder dat het gaat vervelen.

Beste tijd voor New York

New York kan het gehele jaar worden bezocht, al kan het in de winter vriezen. Maar er is ook kans dat er sneeuw ligt wat de stad een bijzondere sfeer geeft. In de zomer kan het behoorlijk heet worden.

Het late voorjaar en het najaar zijn het populairst. En uiteraard de periode rondom Kerstmis; New York is dan feestelijk aangekleed.

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen