Waarom moet ik hier heen?

Het Crazy Horse Memorial moet het grootste het grootste beeldhouwwerk ter wereld worden. De werkzaamheden zijn in volle gang en dat kun je van dichtbij zien.

Het Crazy Horse Memorial in ontwikkeling.
Het Crazy Horse Memorial in ontwikkeling. Corno van den Berg

Crazy Horse Memorial is een monument dat op dit moment wordt uitgehouwen in het graniet van de Black Hills in Amerika. Het monument wordt ter ere van de 19e-eeuwse Lakotaleider Crazy Horse gemaakt als grote tegenhanger van het nabijgelegen Mount Rushmore, waar vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehakt in de rotsen.

Dit monument is een bijzonder verhaal. Crazy Horse was een van de grote leiders van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Hij leefde van 1840 tot 1877 en was leider van Oglala Lakota, die wij ook kennen als Sioux-indianen. Zijn echte naam was Tashunka Witko, wat zoveel betekent als ‘Steigerend Paard’.

Het Crazy Horse Memorial van dichtbij.
Het Crazy Horse Memorial van dichtbij. Corno van den Berg

Crazy Horse vocht diverse keren tegen de Amerikaanse kolonisten die probeerden het land te veroveren. Onder meer bij de beroemde Slag bij de Little Bighorn. Crazy Horse stierf door een bajonetsteek in de rug.

Ik loop door het immense bezoekerscentrum dat bij het monument te vinden is. Dit om een idee te krijgen hoe omvangrijk het project is. Het idee komt van Siouxleider Henry Standing Bear die in 1939 de beeldhouwer Korczak Ziółkowski vraagt om een ontwerp te maken. Ziółkowski had meegewerkt aan de bouw van Mount Rushmore en zag dit idee wel zitten.

Er wordt hard gewerkt aan Crazy Horse Memorial.
Inmiddels wordt er machinaal gewerkt. Corno van den Berg

Een vrijstaande rots in de Black Hills (de voorloper van de Rocky Mountains) wordt gekozen als ideale plek voor het monument. De bouw is hier al decennialang aan de gang. Langzaam zie je hier Crazy Horse ontstaan. Het beeld zal maar liefst 195 meter lang en 172 meter hoog worden. In het bezoekerscentrum kun je zien hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien. Het moet Crazy Horse uitbeelden, rijdend op een galopperend paard.

De bouw startte in 1948 en vorderde langzaam omdat Ziółkowski alles met de hand moest doen. Waaronder rotsen weg voeren van de plek. Maar ook het plaatsen van explosieven om grote stukken rots weg te blazen. Al moest alles wel gecontroleerd gebeuren, zodat bijvoorbeeld de handen van Crazy Horse gemaakt kunnen worden.

Een optreden van een Lakota bij het Crazy Horse-monument.
Een optreden van een Lakota bij het Crazy Horse monument. Corno van den Berg

Later voegden zijn zonen en dochters zich bij hem en vorderde het project meer. Het gezicht van Crazy Horse werd afgewerkt in 1998. Het is niet duidelijk wanneer het beeld af zal zijn, al wordt gedacht aan nog zo’n 50 jaar. Als het af is, is Crazy Horse het grootste sculptuur ter wereld zijn. De complete bouw wordt gefinancierd met giften, vandaar ook dat het soms langzaam gaat.

Overigens is er ook kritiek op het project. Ook vanuit de Siouxgemeenschap. Zo zou Crazy Horse zich nooit hebben willen laten fotograferen of afbeelden. Het zou daarom niet gepast zijn om een beeldhouwwerk van hem te maken.

Zo moet het er uiteindelijk uit gaan zien.
Zo moet het er uiteindelijk uit gaan zien. Crazy Horse Memorial Foundation

Nog steeds wordt geregeld dynamiet gebruikt. Dit gaat op gezette tijden, waar je kunt zien hoe een deel van de rotsen wordt weggeblazen. Ook is er elk jaar een mars naar het beeld.

Meer informatie: crazyhorsememorial.org

Corno’s reistips:
 
Je vindt Crazy Horse in de Black Hills in de Amerikaanse staat South Dakota. Het bezoekerscentrum biedt veel informatie over Crazy Horse, zijn volk en de bloederige geschiedenis met de kolonisten. Ook vindt je er workshops en een grote veranda om naar het beeld in aanbouw te kijken.
 
Er zijn ook tours naar het beeld, waarbij je letterlijk naar het immense hoofd van Crazy Horse rijdt. Je kunt uitstappen en de bouwvakkers aan het werk zien. Waarbij je de tip krijgt om eerst voorbij het hoofd te lopen en pas na 50 meter achterom te kijken. Om te begrijpen hoe groot dit project is. Ook heb je een magisch uitzicht over de vlakte en de Black Hills.

IndianenMonumenten