Waarom moet ik hier heen?

Het Vrijheidsbeeld domineert de haven van New York. Het imposante standbeeld is door de jaren heen hét symbool voor de stad geworden. Het beeld is 46 meter hoog, terwijl de immense sokkel nog eens 47 meter telt.

Het Vrijheidsbeeld in New York behoort tot de meest beroemde standbeelden op aarde. En als je naar New York gaat moet je het eigenlijk wel zien. Je kunt de kroon (die grotendeels open is) bezoeken en zo over de stad uit kijken. In het Engels heet hij deftig Statue of Liberty.

Wie ontwierp het Vrijheidsbeeld?

Het ontwerp is van de beroemde Gustave Eiffel (bekend van de Eiffeltoren) en de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi. Volgens de overlevering is het gezicht van het beeld dat van Bartholdi’s moeder Marie. Het beeld werd in 1886 door Frankrijk aan de VS geschonken ter ere van het 100-jarig bestaan van de onafhankelijkheid.

Tips om het Vrijheidsbeeld te bezoeken

Liberty Island

Liberty Island is het eiland waar het beeld op staat. Deze kun je het beste met de veerboot bezoeken, die ook een ander eiland aandoet: Ellis Island. Je neemt hiervoor de veerboot uit Lower Manhattan, zoals Battery Park. Hou er rekening mee dat er een strenge veiligheidscontrole is, om aanslagen op het Vrijheidsbeeld te voorkomen. Daarnaast moeten grote rugzakken en dergelijke in kluisjes worden opgeborgen. Wees dus goed voorbereid.

Er zijn rondleidingen waarbij je met een gids het eiland bezoekt. En optioneel het Vrijheidsbeeld beklimt. Tijdens deze tours krijg je veel informatie over het eiland, het ontstaan, de verwering en alle kosten om dit monument te laten bestaan. Intrigerend.

Vrijheidsbeeld in de avond.
Vrijheidsbeeld in de avond. Armelion

Het voetstuk van het Vrijheidsbeeld

Niet iedereen weet dat je ook naar het voetstuk van het beeld kunt gaan. Je loopt, of eigenlijk klimt, dan naar de bovenkant van het voetstuk. Dat een uitkijkpunt is. Je moet wel 215 treden op. En weer af. Al kun je ook met een lift gaan. Aan jou dus de keuze.

Let op: Hiervoor heb je een apart kaartje nodig. Deze kaartjes zijn snel uitverkocht en kun je het beste vooraf aan je bezoek regelen.

De Kroon van het Vrijheidsbeeld

De kroon van het beeld is volgens velen echt de kroon op hun bezoek. Maar je moet daarvoor wel 354 treden nemen. Waarbij het laatste deel wel heel smal is. De kroon zelf os groter dan verwacht, al heb je nog steeds niet al te veel bewegingsruimte.

Let op: Ook hiervoor moet je een speciaal kaartje nodig. En deze zijn het meest populair, dus moet je die vooraf regelen. Er zijn hier extra veiligheidsregels. Zo mag je alleen met een camera omhoog. Zelfs je portemonnee, horloge en andere spullen moeten in een kluisje. En let er op dat je naam op het ticket klopt, anders kom je er niet in.

Statue of Liberty Museum

Het Statue of Liberty Museum is gratis voor iedereen die het eiland bezoekt. Hier vind je veel informatie en exposities over alles wat met het Vrijheidsbeeld te maken heeft. En over de makers Eiffel en Bartholdi.

Hoe lang duurt een excursie naar het Vrijheidsbeeld?

Door al het gereis met boten en alle veiligheidsmaatregelen kan het maar zo zijn dat een bezoek aan het Vrijheidsbeeld zo’n vier tot vijf uur duurt. Zeker als je ook het beeld in wilt. Hou hier dus rekening mee.

Probeer de schoolvakanties te vermijden. Net als de weekenden. Als dit niet lukt is het slim zo vroeg mogelijk te gaan. Dan is het rustiger, althans iets.

Gratis naar het Vrijheidsbeeld

Wil je geen rondleiding doen en hoef je ook het Vrijheidsbeeld niet binnen te zien, dan heb je een goed alternatief. Je kunt de gratis veerboot van Manhattan naar Staten Island nemen. Of de andere kant op natuurlijk. Vanaf het dek heb je een heerlijk zicht op het beeld. En van vrij dichtbij….

Zo regel je toegang tot het Vrijheidsbeeld van tevoren:

Corno’s reistips:

In New York is het lastig kiezen wat je allemaal moet gaan zien. Maar de boottocht waarbij het Vrijheidsbeeld gaat zien is eigenlijk wel verplicht. Hierbij een aantal tips om het plannen makkelijk te maken. Let op: New York is een populaire stedentrip. Bij sommige bezienswaardigheden en activiteiten kan het dan ook druk zijn. Denk eraan van te voren (online) te reserveren of reeds je toegangskaarten online te kopen. Zo voorkom je de wachtrijen.

Meer informatie:
libertyellisfoundation.org