Waarom moet ik hier heen?

Ooit een verloedering, maar tegenwoordig een iconisch monument; de Eiffeltoren. Het werd in 1889 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling met als doel 'tijdelijk'  te blijven staan. Tegenwoordig is de toren het boegbeeld van Parijs.

Lokale naam: Le tour Eiffel, Engelse naam: Eiffel Tower

De Eiffeltoren is één van de meest bekende bouwwerken ter wereld. En wereldwijd het symbool van Parijs en zelfs van Frankrijk. Het verhaal achter de ‘stalen toren’ is bijzonder. Hij is vernoemd naar Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923), de zoon van een Duitse officier.

Maar het ontwerp stamt niet van hem, maar van twee van zijn medewerkers: Maurice Koechlin en Emile Nouguier. Volgens zeggen vond Eiffel het ontwerp niet echt mooi ook al kocht hij het ontwerp wel. Hij diende het ontwerp in voor de Wereldtentoonstelling in 1888 in Barcelona, maar werd afgewezen. Waarna hij het indiende voor de Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs, in dat jaar vierde het land de 100e verjaardag van de Franse Revolutie.

Corno’s reistips:

Parijs is een perfecte stad voor een stedentrip of om een paar dagen te vertoeven op doorreis.

De lente is beroemd in Parijs, wanneer het zonnig en niet te warm is. En minder toeristisch dan de zomer. Maar ook het najaar is een goede tijd qua temperatuur en toeristen. In de zomer is het erg druk en relatief duur. Hou dan ook rekening met lange wachttijden voor de belangrijkste attracties.

Veel inwoners vonden het stalen skelet een verloedering van de stad, waarna Eiffel talloze sierlijke ornamenten voorstelde. Hij kreeg de opdracht het te bouwen; zijn 324 meter hoge stalen toren zou dienen als toegangspoort van de tentoonstelling. In eerste instantie zou het icoon slechts twintig jaar blijven staan, maar het was inmiddels een publiekstrekker. Tegenwoordig is de Eiffeltoren het meest bezochte monument ter wereld waarvoor een kaartje moet worden gekocht.

De beste manier om zowel van de 324 meter hoge toren als van het uitzicht te genieten is vlak voordat de zon ondergaat. Want hiervoor was het in 1889 voor de Wereldtentoonstelling gebouwd: om te imponeren. Je kunt met de trap naar boven, maar met de lift kun je helemaal tot aan de top. Vanaf hier kun je prachtig uitkijken over de hele stad. Let op; het is in de namiddag wel extra druk, zeker in de zomermaanden.

Meer informatie: www.toureiffel.paris