Eiffeltoren

Meest bezochte monument op aarde

De Eiffeltoren is één van de meest bekende bouwwerken ter wereld. En wereldwijd het symbool van Parijs en zelfs van Frankrijk. Het verhaal achter de stalen toren is bijzonder. Hij is vernoemd naar Alexandre Gustave Eiffel (1832-1923), de zoon van een Duitse officier. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Eiffeltoren.

Dit bouwwerk was ooit een verloedering, maar tegenwoordig een iconisch monument; de Eiffeltoren. Het werd in 1889 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling met als doel 'tijdelijk'  te blijven staan. Tegenwoordig is de toren het boegbeeld van Parijs.

Beste tijd voor de Eiffeltoren

De beste manier om zowel van de 324 meter hoge toren als van het uitzicht te genieten is vlak voordat de zon ondergaat. Want hiervoor was het in 1889 voor de Wereldtentoonstelling gebouwd: om te imponeren.

Je kunt met de trap naar boven, maar met de lift kun je helemaal tot aan de top. Vanaf hier kun je prachtig uitkijken over de hele stad. Let op; het is in de namiddag wel extra druk, zeker in de zomermaanden.

Is het ontwerp wel van Gustave Eiffel?

Maar het ontwerp stamt niet van hem, maar van twee van zijn medewerkers: Maurice Koechlin en Emile Nouguier. Volgens zeggen vond Eiffel het ontwerp niet echt mooi ook al kocht hij het ontwerp wel. Al is zijn ware beweegreden altijd geheim gebleven.

Hij diende het ontwerp in voor de Wereldtentoonstelling in 1888 in Barcelona, maar werd afgewezen. Waarna hij het indiende voor de Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs, in dat jaar vierde het land de 100e verjaardag van de Franse Revolutie.

Overnachten in Parijs

Tijdens mijn reizen ben ik meerdere keren in deze heerlijke stad geweest. Ik heb in diverse wijken geslapen, waarbij ik vooral koos voor kleine hotels, gezellige vakantiewoningen en handige appartementen. Er is een grote keuze, maar wees er wel op tijd bij. Veel hotels zijn snel volgeboekt, zeker in de vakanties.

Regel je excursies vooraf online

De reden van de ornamenten

Veel inwoners vonden het stalen skelet een verloedering van de stad, waarna Eiffel talloze sierlijke ornamenten voorstelde. Hij kreeg de opdracht het te bouwen; zijn 324 meter hoge stalen toren zou dienen als toegangspoort van de tentoonstelling. In eerste instantie zou het icoon slechts twintig jaar blijven staan, maar het was inmiddels een publiekstrekker. Tegenwoordig is de Eiffeltoren het meest bezochte monument ter wereld waarvoor een kaartje moet worden gekocht.

Meer informatie: www.toureiffel.paris

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Parijs

Lees mijn tips