Waarom moet ik hier heen?

In Mesa Verde National Park zie je talloze goed bewaard gebleven klifwoningen van deze voormalige bewoners. De Anasazi-indianen bouwden hun huizen in ondiepe grotten in de wanden van de ravijnen.

Mesa Verde in de Verenigde Staten is een unieke plek. Op deze archeologische plek kun je veel te weten komen van de bijzondere Anasazi-indianen, die hier ooit leefden. En hun ingenieuze huizen in de rotsen bouwden. Hier krijg je een bijzonder kijkje in de geschiedenis van de Verenigde Staten. En dan met name over de indiaen, iets waar niet veel meer van over is.

Bezienswaardigheden Mesa Verde:

Cliff Palace

Cliff Palace is de belangrijkste, de grootste, maar ook meest interessante opgraving in Mesa Verde. Hier leefden ooit zo’n honderd mensen in de diverse huizen. Ook waren er ceremoniële kamers, zogeheten ‘kivas’. Wat opvalt zijn de kleine deuren in de huizen. De mensen waren destijds slechts 1,60 meter groot.

Je kunt hier met een gids naar toe. Dit is meestal een parkwachter, al kan het ook een vrijwilliger zijn. Op eigen houtje naar Cliff Palace mag niet. Let wel, je kunt Cliff Palace ook goed van een afstand bekijken. Waarbij je goed kunt zien hoe handig het dorpje in de rotsen is gebouwd.

Balcony House

Het Balcony House heeft 40 goedbewaarde kamers en wordt beschouwd als een gemiddelde stad van de Anasazi. Een bezoek moet je eigenlijk niet overslaan, want dit is de meest avontuurlijke. Hier moet je door een tunnel klimmen, maar ook een ladder van zo’n tien meter beklimmen om er te komen. De rondleiding met de gids duurt ongeveer een uur.

Long House

Long House ligt op Wetherill Mesa in het westelijke deel van Mesa Verde. Ook hier kun je alleen met een gids naar toe. Al heb je vanaf de weg wel zicht op de rotsen en het stadje. De route er naar toe is zeer fraai met talloze stops onderweg.

Step House

Step House is de enige plek die je zelf mag ontdekken. Het is een bijzondere plek, omdat archeologen hier hebben ontdekt dat er meerdere beroepen werden beoefend in dit huis. Eerst woonde er een mandenmaker, terwijl in het hogere deel een metselaar leefde. Je moet vooraf een kaartje kopen bij het bezoekerscentrum om naar binnen te kunnen.

Spruce Tree House

Spruce Tree House is gesloten vanwege instortingsgevaar. Het is de op twee na grootste opgraving in Mesa Verde. Vanaf het museum heb je een goed zicht van Spruce Tree House. Zeker ook voor foto’s.

Mesa Verde National Park.
De schoonheid van Mesa Verde National Park. Bob

Bezoekerscentrum en Museum Mesa Verde:

Het bezoekerscentrum en bijbehorende museum is perfect voor alle informatie over Mesa Verde. hier krijg je informatie over de diverse rondleidingen, de kosten alsook achtergrondinformatie over de Anasazi en hun leven.

Wie waren de Anasazi-indianen?

De Anasazi-indianen waren jagers en herders toen ze hier kwamen. dit was ongeveer rond het jaar nul. Al is over dit deel van hun leven niet al te veel bekend. Ze gingen meer en meer wonen in rotsgebieden zoals Mesa Verde. Ze laten hun nomadische leven achter zich en gaan allerlei gewassen verbouwen. Waaronder mais en pompoenen. Dit werd allemaal opgeslagen in manden, vandaar dat ze vaak als mandenmakers worden genoemd in Amerika.

De eerste huizen worden rond 850 gebouwd, dat ze steeds verder perfectioneerden. De Anasazi-indianen bouwden de meeste huizen in Mesa Verde tussen de 11e eeuw tot de 13e eeuw, maar verdwenen daarna ineens. Een deel van de bezienswaardigheden in Mesa Verde zijn deze huizen. die nog in opvallend goede staat zijn.

Onduidelijk is waarom de indianen in de 13e eeuw plotseling hier verdwenen. Wetenschappers kunnen het niet achterhalen. Er wordt nog wel veel onderzoek gedaan hier om dit raadsel op te kunnen lossen. Was het een ziekte? Hongersnood? Zeker is wel dat de Anasazi de voorloper zijn van de Pueblo-indianen, die in dit deel van Amerika leefden.

Een groot deel van de huizen staat nog steeds overeind; de rest zijn ruïnes. In totaal zijn hier meer dan 5.000 archeologische plekken, waarvan een deel open is voor het publiek. En alle overblijfselen passen helemaal bij de rotsen om je heen. Zeker in de vroege ochtend en namiddag is het hier magisch.

Mesa Verde in de sneeuw

In de winter kan het hier koud zijn. Dit is immers het begin van de Rocky Mountains. De rotswoningen liggen in de hoger gelegen delen, waardoor de omgeving soms in de sneeuw komt te liggen. De huizen zelf niet, deze zijn beschermd door de rotsen.

Hoe kom ik in Mesa Verde?

Mesa Verde National Park ligt in het zuiden van de staat Colorado. Het ligt op zo’n zeven uur rijden van Denver en op vijf uur van Albuquerque. Aan de andere kant, het westen, ligt de Grand Canyon op zo’n vijf uur rijden.

Corno’s reistips:

Wil jij de Verenigde Staten bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Meer informatie: www.nps.gov/meve

Indianen