The Adirondacks

Dit beroemde gebergte is perfect om te wandelen

The Adirondacks is het grootst beschermde bosgebied van de Verenigde Staten. Dit gebied kent veel bossen en talloze bergen. Beroemd bij wandelaars is de Algonquin, de op een na hoogste berg van de Adirondacks. Hij ligt net buiten het stadje Lake Placid. 

In de Adirondacks ligt de Canadese stad Montréal op slechts een uurtje rijden, maar het is toch de staat New York. Ja, waar ook de stad bij hoort, al moet je wel vijf uur rijden. Ik sta aan de oorsprong van de Hudson-rivier, die eindigt in New York en vernoemd is naar de ontdekker van de stad.

De Adirondacks is relatief onbekend, maar het is een immens natuurgebied vlakbij de grens met Canada. Het is vooral bekend door het wintersportstadje Lake Placid.

De Adirondacks is typisch zo’n gebergte waar elk seizoen anders is. Dat je dus altijd kunt bezoeken. Sterker nog; eigenlijk moet bezoeken. Je kent ze wel van de Amerikaanse films en televisieseries. De houten cabins in een bos, idyllisch gelegen aan een meer. Dat is mijn gevoel van The Great Outdoors, oftewel het echte buitenleven. Hier vind je er genoeg. Waar je ook in kunt slapen.

Vervoer kan ook per watervliegtuig. ©Corno van den Berg

Naast de bergen en de vele meren hebben de Adirondacks nog meer attracties. Hierbij een selectie van interessante bezienswaardigheden en excursies. Voor een leuke dagje uit, voor als je wat tijd over hebt, voor als het slecht weer is of voor als je simpelweg meer wilt weten…

Algonquin

Een populaire activiteit; hiken met je hond. ©Corno van den Berg

Met 1.559 meter lijkt de Algonquin niet zo hoog, maar door de noordelijke ligging heeft de top wel een alpien klimaat. Deze berg is van grote invloed op het klimaat hier. Je kunt de top beklimmen, of eigenlijk meer bewandelen. Het pad loopt wel omhoog en is op enkele stukken steil. Maar het is wel te doen voor iemand die fit is. Ga vroeg op pad, want het kan hier warm worden.

The Wild Center met de Wild Walk

Dit museum bij Tupper Lake geeft veel info over dit immense gebied en haar bewoners. Zo ontmoet je onder meer otters, maar ook de diverse soorten zalm die hier zwemmen. Ook over de ontstaansgeschiedenis is opvallend veel te vinden. Bijzonder is de Wild Walk, waar je op hoogte tussen de bomen door loopt. Met bijzondere uitzichten over de bomen, maar ook veel uitleg. Let bij de start van de Wild Walk op de voederplaats, waar grondeekhoorns alsook gewone eekhoorns graag even een hapje komen doen.

Adres: bij Tupper Lake
Meer informatie: WildCenter

Adirondack Experience Museum

De inrichting van een ouderwetse cabin in het Adirondacks Museum. ©Corno van den Berg

Het Adirondack Museum wil de geschiedenis van dit unieke gebied conserveren. Alsook overbrengen op de huidige bewoners en de bezoekers. Je vindt er veel overblijfselen van de eerste bewoners en je kunt hier alles leren over hun harde leefwijze. Met name de vele historische foto’s (meer dan 70.000) zijn intrigerend, alsook de nagemaakte gebouwen zoals een schoolgebouw en die van een ijzersmid die her en der staan. Vergeet bij het restaurant niet naar het meer op de achtergrond te kijken.

Adres: bij Blue Mountain Lake
Meer informatie: Adirondack Experience Museum

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het stadje Essex

david Hislop voor zijn monumentaal huis in Essex. ©Corno van den Berg

In het boek ‘De 100 mooiste stadjes van Amerika’ zette schrijver Norman Crampton het bij ons onbekende stadje Essex op één. Ik bezocht het met de lokale historicus David Hislop. Veel huizen stammen uit het begin en einde van de 19e eeuw. Waaronder ook Hislop’s huis, waarin hij je ontvangt. Zo’n beetje alles is er nog authentiek. Een wandeling door het dorp biedt een unieke kijk in de rijkdom van de mensen die uit New York en Boston kwamen om hier een zomerhuis te laten bouwen. Het stadje telt bijna 700 inwoners. Een bezoek hier is een duik in het verleden.

Adres: Aan de rand van Lake Champlain
Meer informatie: Essex

Fort Ticonderoga

Een verhalenverteller op Fort Ticonderoga. ©Corno van den Berg

Fort Ticonderoga ligt aan het Champlainmeer en heeft een rijke geschiedenis. Bij dit 18de-eeuwse fort werden maar liefst vier veldslagen uitgevochten tijdens de Franse Oorlog, maar vooral ook tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De naam ‘Ticonderoga’ is afkomstig van de indianen. Het Irokese woord tekontaró:ken, dat ‘samenvloeiing van twee waterwegen’ betekent. 

In het fort loop ik snel zogeheten ‘storytellers’ tegen het lijf. In authentieke kleding vertellen ze verhalen over de ruige geschiedenis. Met ook een Nederlands tintje, want ik zie toch echt Oud-Hollandse geweren (en pistolen) die hier werden gebruikt in de diverse oorlogen. Ja, de Nederlanders zijn al vier eeuwen handelaren, dus het verbaast me niets.

Er zijn meer speciale evenementen. Ik deed de ‘Beyond Blades and Bullets Tour’, waarbij je uitleg krijgt over historische wapens. En je mag ze vasthouden, weliswaar met plastic handschoenen. Ook ging ik aan het einde van de dag (tegen betaling van een extra 2,50) met een gids de naastgelegen Mount Defiance op. Vanaf de heuvel heb je een ongekend uitzicht over het fort, de rivier en het landschap. Terwijl de zon langzaam onder gaat…

Adres: 30 Fort Ti Rd, Ticonderoga
Meer informatie: Fort Ticonderoga

Ausable Chasm en High Falls Gorge

Ausable Chasm in de Adirondacks.

In de Adirondacks zijn talloze watervallen. Zowel Ausable Chasm als High Falls Gorge heb ik bezocht. Beiden zijn privé (dus toegangsgeld), maar zijn zeer de moeite waard.

Ausable Chasm is een kalkstenen kloof, die is uitgeslepen door de Ausable-rivier, maar ook door ijs en regen. Er zijn diverse watervallen en stroomversnellingen. Je loopt langs de steile rand, maar ook op een pad dat hangt aan de rotsen. Je volgt diverse watervallen en stroomversnellingen. Ook is er een Adventure Trail, waarbij je onder meer over rivier klautert.

Adres: Keeseville
Meer informatie: AusableChasm

High Falls Gorge is ook een kloof met diverse watervallen, maar dan van graniet. Via een pad en uitkijk platforms krijg je een goed beeld van het natuurgeweld. Beide plekken zijn ideaal voor foto’s; bij mooi weer, maar ook bij donkere wolken bijvoorbeeld. En dan met name in de vroege ochtend en namiddag.

Adres: Wilmington
Meer informatie: HighFallsGorge

Sagamore Lodge

De wonderlijke kegelbaan in Great Camps Sagamore. ©Corno van den Berg

Sagamore Lodge is een wonderlijke plek in de wildernis. Er is meer dan een eeuw geleden zelfs een overdekte kegelbaan in het bos aangelegd. Die nu nog operationeel is. Net als de ‘game room’, met biljart, piano en meer. Alles straalt het verleden uit. De open haard en het vele hout dat is gebruikt. De kano’s liggen klaar voor gebruikt n het open vuur in de avond is dé plek voor verhalen. Van wie dan ook…

In deze lodge kun je wel overnachten. Al moet je wel met een groep zijn. ,,Maar dat is niets luxueus,” lacht hij. ,,Wel authentiek, zelfs de bedden zijn nog origineel,” lacht gids Jeff. Maar als je hem benadert en hij heeft plek vindt hij het ook leuk om een ‘groepje; van twee te herbergen. Zodat je de zonsondergang en zonsopgang kunt meemaken aan het meer.

Adres: Raquette Lake
Meer informatie: Sagamore

Santanoni Preserve

The Great Camps, dit zijn de voormalige zomerhuizen van rijkelui. Immense houten huizen op de mooiste plekken in de Adirondacks. Gelegen aan een van de vele meren bijvoorbeeld. Slechts een tiental zijn bewaard gebleven. Een paar zijn er als toerist te bezoeken, de rest is privé-eigendom. Bijzonder is dat alle gebouwen in het landschap zijn verwerkt; ze vallen nauwelijks op.

Santanoni Preserve was volgens de overlevering de mooiste van allemaal. Tegenwoordig is het een National Historic Landmark en kun je het als toerist bezoeken. Maar bijvoorbeeld niet overnachten. Opmerkelijk is dat het nog steeds alleen te voet te bereiken is. Of per fiets of paard en wagen.

Adres: bij Newcomb
Meer informatie: Santanoni

Het Kleine Huis op de Prairie

De Almanzo Wilder Homestead. ©Corno van den Berg

De televisieserie Het Kleine Huis op de Prairie heb ik ooit wel eens gezien. Het was van origine een boekenserie, die werden geschreven Laura Ingalls Wilder. In een daarvan, Farmer Boy, verhaalde ze over Almanzo, die hier leefde met zijn ouders. De Almanzo Wilder Farm bestaat uit de boerderij, inclusief de stallen, kaasmakerij en buitentoilet zijn er nog. Ook dit is een stap terug in de tijd. Om te zien hoe het leven bij mensen thuis bijna twee eeuwen geleden.

Adres: bij het stadje Malone
Meer informatie: AlmanzoFarm

Saranac Laboratory Museum

Dat berglucht gezond is, mag als bekend worden beschouwd. Al eeuwen geleden kwamen hier TBC-patiënten om te herstellen. In 1873 was er nog weinig over de ziekte bekend, behalve dat er veel mensen aan stierven. Dokter Edward Livingston Trudeau had zelf TBC en kocht een huis in Saranac om onderzoek te doen. Dit huis is nu te bezoeken en laat zien hoe moeilijk de strijd tegen TBC was en is.

Adres: in Saranac Lake
Meer informatie: SaranacMuseum

Adirondack Public Observatory

Een kijkje in het Observatorium. ©Corno van den Berg

Door de beperkte lichtvervuiling in de Adirondacks is de sterrenhemel goed te zien. Als het niet bewolkt is natuurlijk. Medeoprichter Marc Staves: ,,Dit gebied is mooi, maar hierboven is het nog veel mooier. Op een computer laat hij enkele hoogtepunten zien van het afgelopen jaar. Alsof je naar schilderijen zit te kijken.

Hij drukt op een knop en het dak gaat open. De telescopen staan omhoog gericht, naar het oneindige heelal. In het hoogseizoen kun je hier als toerist (gratis) komen kijken naar de sterren, meestal op vrijdagavond.

Adres: Tupper Lake
Meer informatie: APObservatory

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen