Montréal

Een heerlijke stad aan het St-Louis-meer

Montréal is een heerlijke stad voor een rondreis door het oosten van Canada. Je kunt hier je road trip beginnen, of juist je reis eindigen. In beide gevallen zul je in Montréal verrast zijn over de architectuur, de sfeer en de gezelligheid. Dit zijn de beste bezienswaardigheden in Montréal. Met in dit artikel ook aandacht voor de leukste excursies.

De stad Montréal ligt precies tussen de steden Ottawa en Québec in. Het werd gesticht door de Fransen. Zij arriveerden hier in de 17e eeuw. Mede daarom zie je een bijzondere mix van Canadese en Europese invloeden. Sterker nog, de invloeden lopen lekker door elkaar heen. Dit is een heerlijke stad in Canada om zelf te ontdekken. Met name ook in de herfst als de bladeren verkleuren. 

Montréal is een heerlijke stad voor je rondreis door Oost-Canada. Een stad die meer verdient dan een kort bezoek.  Met een bijzondere architectuur, alsook een fraaie kathedraal en een wonderlijk ondergronds tunnelsysteem. 

Mont-Royal

Het Mont Royel Park in Montréal.

Centraal in de stad ligt een 234 meter hoge heuvel: Mont-Royal. De stad Montréal is vernoemd naar deze heuvel. Onderzoek wees uit dat Mont-Royal vroeger werd geschreven als Mont Réal, dat verbasterde tot de huidige naam.

Als je hier rond loopt merk je het al snel. De heuvel is eigenlijk één groot stadspark. Dat dan ook toepasselijk Parc du Mont-Royal heet. Vanaf diverse punten heb je een heerlijk uitzicht over de stad. Op de heuvel vind je twee grote begraafplaatsen, alsook een opvallend verlicht kruis van meer dan 30 meter hoog.

De top van de heuvel is op diverse manieren te bereiken. Natuurlijk kun je wandelen via de speciale trappen en diverse wandelpaden. Wat een heerlijke uitdaging is. Ook kun je met ‘hop on hop off’ bussen naar boven. En weer beneden, al is dan wandelen een heerlijke manier.

Notre-Dame van Montréal

De Notre-Dame van Montréal.

De Notre-Dame van Montréal is de mooiste kerk van Montreal. Sterker nog, er zijn veel mensen die deze basiliek mooier vinden dan Notre-Dame van Parijs. Aan jou de vraag of het zo is.

Als je hier naar binnen loopt zal je merken dat het opvallend duister is binnen. Waardoor het koor opvallend mooi uitkomt. Je kunt ook een mis meemaken, maar dan mag je geen foto’s maken. Anders wel.

Rue Saint Paul

Rue Saint Paul is de oudste straat van de stad. En tegenwoordig een populair winkelgebied. Hij loopt dwars door Vieux-Montréal. Je kunt hier goed shoppen, waarbij je opvallend veel lokale winkels ziet. Maar je kunt hier ook heerlijk eten in een van de vele restaurants.

Veel mooie kerken

Oratorium van de Heilige Jozef in Montréal.

Montréal is echt een stad van kerken. Je vind hier maar liefst vier basilieken. Naast de bekende Notre-Dame van Montréal zijn dat de kathedrale basiliek Maria, de Saint Patrick’s Basiliek en het Oratorium van de Heilige Jozef van Mont-Royal. Met name die laatste is imposant. Dit is de grootste kerk van Canada. Het heeft een immense koepel; de op één na grootste ter wereld. Alleen de koepel van de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad in Rome is nog groter.

Overnachten in Montreal

De stad is meer dan een dagexcursie. Zeker als je in de avond lekker wilt eten en drinken is een nacht verblijven een goede optie. Er zijn knusse hotels, goede hostels en bed & breakfasts, maar ook handige appartementen. Zorg wel dat je op tijd boekt, want met name in de zomer zijn veel hotels volgeboekt. 

Ondergrondse Stad

Montréal heeft een heuse ondergrondse stad, die ‘RÉSO’ wordt genoemd. Denk niet aan donkere ondergrondse tunnels, maar aan een compleet ondergronds netwerk met openbaar vervoer (trein -en metro), winkels, hotels, banken en vele andere gebouwen. Je vindt hier meer dan 32 kilometer aan gangen onder de stad. Er zijn meer dan 100 ingangen naar dit gangenstelsel. Het is een heerlijke plek om te shoppen en bijvoorbeeld lekker te eten.

De architectuur van Montréal.

Proef Poutine

Friet met verse kaas en dan een flinke schep jus. Geloof het of niet; dit is het gerecht van de provincie Québec. En volgens de Canadezen erg lekker; bijvoorbeeld als diner. Het heeft wat weg van onze patat kapsalon.

Poutine kom je in Montréal veel tegen. Ook al is het eigenlijk fastfood; er zijn zelfs hele restaurants die alleen maar dit serveren. Waar je allerlei variaties kunt krijgen op het gerecht. Zoals met gerookt vlees, met gebakken uien, met zalm en nog veel meer. Oordeel zelf.

IJshockeywedstrijd bezoeken

Een ijshockeywedstrijd in Montréal.

Canadezen zijn sportfanaten. En een sportwedstrijd meemaken is en ervaring. Het kan onder meer bij de Montreal Canadiens, het populaire ijshockeyteam. Andere sporten zijn onder meer de Montreal Alouettes (American Football) en de Montreal Impact (voetbal). Als je in de stad bent vraag ter plekke naar mogelijkheden om een wedstrijd bij te wonen. Of regel het vooraf online.

Grootste vuurwerkfestival ter wereld

Montréal is wereldberoemd vanwege het jaarlijkse vuurwerkfestival. Elke zaterdag van eind juni tot begin augustus wordt het vuurwerk festival van Montréal gehouden. Allerlei teams laten op zaterdag hun kunsten zien, waarna er uiteindelijk een winnaar is. Dit is een groots evenement dat je eigenlijk niet wilt missen.

Beste tijd voor Montréal

Montréal kun je het gehele jaar bezoeken, maar in de winter zijn de dagen een stuk korter. En het kan hier fris worden, maar je krijgt er bijvoorbeeld wel sneeuw voor terug. En je kunt schaatsen op de rivieren.

Het voorjaar begint hier pas eind mei. Met talloze bloemen en vaak lekker weer.

De zomer is een heerlijke tijd voor deze stad, met warme zomerdagen en veel zon.

De herfst is misschien wel de mooiste tijd. Met onder meer de Indian Summer.

Hoe kom ik hier?

Montréal is ideaal om hier naar toe te vliegen en je rondreis door Oost-Canada te starten. Net als steden zoals Québec, Ottawa en Toronto overigens.

alle 53 artikelen over Canada

Bekijk alle artikelen