Wandelen in de Grand Canyon

De 5 mooiste wandelroutes in deze immense kloof

Wandelen in de Grand Canyon is magisch. En eigenlijk is wandelen de enige goede manier om dit gebied echt te kunnen waarderen. Dan pas zie je hoe hoog de kloof is en hoe de Colorado-rivier nog steeds zijn werk doet. Geloof het of niet, maar elk jaar wordt de kloof hoger en breder. 

Veel mensen bezoeken de Grand Canyon voor een dag. Of zelfs nog minder. Wat zonde is, want dit is met recht een van de mooiste plekken op aarde. Waar je heerlijk kunt wandelen, meerdere dagen lang. Met een ongekend aantal vergezichten. En het is ook de manier om de vele andere toeristen te ontvluchten.

De Grand Canyon is een ideale plek om te wandelen. Er zijn talloze mogelijkheden: van enkele uren tot meerdere dagen. Maar één van de beste routes is de meerdaagse 'Rim to Rim walk'. Dwars door de Grand Canyon.

De beste wandelingen in de Grand Canyon

Er zijn talloze wandelingen in de Grand Canyon, waardoor je een grote keuze hebt. Ze variëren in lengte, maar vooral ook in moeilijkheidsgraad. Zeker is er voor iedereen een wandeling is, ook al heb je weinig tijd. Of als je juist meerdere dagen hier hebt. Ik zou hier zeker meerdere dagen gaan wandelen, want dit landschap is echt uniek.

South Kaibab Trail (11,4 kilometer)

De South Kaibab Trail in de Grand Canyon.

De South Kaibab Trail is volgens velen de mooiste wandeling van de Grand Canyon. Je loopt via het Ooh Aah Point! naar Cedar Ridge en dan door naar Skeleton Point. Met onderweg talloze machtige uitzichten over de kloof. De gehele wandeling is bijna tien kilometer; enkele reis.

Bright Angel Trail (12,9 kilometer tot 15,9 kilometer)

Wandelen op de Bright Angel Trail in de Grand Canyon.

De Bright Angel Trail is de beste wandeling als je de kloof in wilt naar het lager gelegen deel en weer omhoog. Het is een populaire route, die nog wel eens druk wil worden. De lengte is ongeveer 15 kilometer, dus een heerlijke dagtocht.

De Bright Angel wandeling naar de Colorado-rivier en weer terug is een heerlijke dagtocht. Hij is niet extreem moeilijk, al moet je er wel rekening mee houden dat je natuurlijk ook weer omhoog moet klimmen. Het hoogteverschil is zo’n 1.000 meter, heen en terug dus.

Rim to Rim Trail (20,5 kilometer)

De Rim to Rim Trail in de Grand Canyon.

De ‘Rim to Rim’ hike is een combinatie van wandelingen. De wandeling van de ene kant van de ‘canyon’ naar de andere kant staat te boek als één van de beste in de Verenigde Staten. Het is de beste manier om dit immense natuurwonder te beleven. De hike, die bekend staat als ‘lastig’, kost enkele dagen. Maar is wel ongekend mooi. En absoluut de moeite waard.

Je combineert dan feitelijk delen van de North Kaibab Trail en Bright Angel Trail. De totale route van deze populaire wandeling is ruim 30 kilometer. De route loopt van North Kaibab naar Grand Canyon Village. Of andersom natuurlijk. Je kunt eenvoudig gebruik maken van het openbaar vervoer in het park om van de ene naar de andere plek te komen. De beste tijd hiervoor is van begin mei tot en met oktober.

Rim Trail (20,9 kilometer)

De Rim Trail in de Grand Canyon is goed voor foto’s.

De naam is wat wat verwarrend, maar hij klopt wel. Aan de South Rim, dus de zuidelijke kant, loopt de Rim Trail. Een pad dat de rand van de kloof volgt. Het is een eenvoudig te wandelen pad, omdat er relatief weinig hoogteverschil in zit. Hij is wel wat lang als je hem helemaal wilt uitlopen. Ga dus vroeg op pad. Natuurlijk kun je ook delen er van lopen. Dit is de ideale wandeling voor als je niet zoveel tijd hebt, maar wel weg wilt van de meeste toeristen.

Hermit Trail

De Hermit Trail is een van de minder bekende wandelingen in de Grand Canyon. Maar onder de fanatieke wandelaars is dit een favoriet. De wandeling is moeilijk, steil en vooral ook rotsachtig. De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang, enkele reis. Je komt onderweg Waldron Basin tegen, net als Santa Maria Springs en Dripping Springs. Als je echt een uitdaging zoekt, is dat de hike voor jou.

Met een gids of alleen op pad?

Het beste kun je dit doen onder leiding van een gids, waarbij je overnacht in tenten. Maar je kunt het ook zelf doen. Bij de diverse Bezoekerscentra in het park kun je actuele informatie over deze wandelingen krijgen en alle andere. En ook over de ‘Guided Walks’, oftewel de wandelingen met een parkranger. Daarnaast krijg je er ook alle informatie over Permits, de vergunningen die je nodig hebt. En bijvoorbeeld ook over het vervoer van en naar de diverse plekken.

De Grand Canyon is een ideale plek om te wandelen. ©NPS

Boek je excursie online

Let op!

Het weer kan in de Grand Canyon snel omslaan. Ook al zie je geen wolkje aan de lucht, het kan een uur later stormen. Zorg dus dat je altijd extra warme alsook regenkleding bij je hebt. Alsook wat extra’s te eten en drinken. Dus meer dan voor de dag zelf. En laat je naam achter in de ‘registerboeken’ op de wandelpaden dat je op pad bent. En bij terugkeer ook, zodat iedereen weer dat je weer veilig terug bent.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Verenigde Staten

Lees mijn Tips

alle 150 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen