Halong Bay

Is Halong Bay de mooiste baai ter wereld?

Halong Bay behoort tot de mooiste plekken in Vietnam. En dit natuurgebied hoort zeker op je rondreis door het land. Maar het is hier ook erg toeristisch merkte ik tijdens mijn reis. Al zijn er zeer rustige lekken.

Deze baai bestaat maar liefst uit 1.969 kalkstenen eilanden die oprijzen uit de oceaan. Veel eilanden zijn hol en hebben grotten die je kunt bezichtigen. Of juist beklimmen voor een machtig uitzicht.

Ik ben meerdere dagen naar de vele eilanden geweest. Dit zijn de beste tips voor deze bijzondere plek. Daarnaast vind je veel bezienswaardigheden voor Halong Bay.

Welke cruise neem ik in Halong Bay?

De beste manier om dit natuuricoon te verkennen is per boot. Je vaart met speciale toeristenboten de immense baai in. Vanaf het dek kun je eenvoudig foto’s maken. In de buurt van een aantal eilanden bevinden zich drijvende vissersdorpen, de rest is nog wildernis. Je kunt hier goed kajakken, wandelen, vissen en zwemmen.

Een van de traditionele boten in Halong Bay. ©Corno van den Berg

Een eendaagse of meerdaagse cruise?

Veel toeristen varen met een boot het gebied in en gaan dezelfde dag nog terug. Waardoor het erg druk kan worden. En je maar een klein deel van Halong Bay ziet. Wat zonde is van zo’n bijzondere plek. 

Het is veel beter om hier minimaal een nacht te verblijven. Beter is nog; meerdere nachten. Want dan ga je dieper het gebied in en kom je dus veel minder toeristen (en andere boten) tegen. Maar eerlijk is eerlijk, de meeste boten komen bij elkaar in de avond. En lig je met tientallen andere boten in een baai.

Langere cruises

Er zijn langere tochten van bijvoorbeeld 4 dagen en 3 nachten. Waarbij je de vele toeristen achter je laat. Dit is pas een heuse cruise te noemen. Het meest bijzondere van deze tour is dat je bijvoorbeeld Vung Vieng, een afgelegen vissersdorp bezoekt. En de Thien Canh Cave op Hon Co island, dat zo goed als verlaten is.

Klim naar een uitkijkpunt

Een van de uitkijkpunten in Halong Bay. ©Corno van den Berg

Vergeet niet een van de rotspieken te beklimmen voor een fraai uitzicht. Doe dit vooral in de vroege ochtend of bij zonsondergang, dan is het nog net even mooier. Je vindt er meerdere, waaronder sommige die erg druk zijn. Vraag ter plekke wat de mooiste en meest rustige zijn.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kajakken in Halong Bay

Kajakken bij Halong Bay. ©Corno van den Berg

Je kunt hier ook in een kajak stappen. Oftewel lekker peddelen in een van de 7 natuurwonderen van de wereld. Je hebt twee mogelijkheden. De boot waarmee je vaart heeft ze aan boord of je kunt ze huren bij een van de eilanden.

Bezoek de Floating Market

De Floating Market van Halong Bay.

Ook Halong Bay heeft een Floating Market. Dit zijn voornamelijk vrouwen die met een boot vol verse groente en fruit langs boten varen. Waar je van alles kunt kopen. Kijk maar eens goed naar die boten. Het is erg kunstig opgestapeld, maar is ook een mooi kleurenpalet.

Bezoek een grot

Een van de vele grotten in Halong Bay.

Sinds 1994 staat dit adembenemende landschap op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is terecht, kijk zelf maar. Zowel boven als onder de grond. Je vindt hier diverse grotten die je kunt bezoeken.

Maak een vlucht over Halong Bay

Je kunt met een klein vliegtuig over Halong Bay vliegen. Dan kan je pas goed zien uit hoeveel eilandjes dit immense gebied bestaat. Deze excursie is zeer gewild en niet goedkoop. Je kunt deze excursie zowel in Hanoi als in Halong Bay boeken.

Bezoek een parelkwekerij

Een parelkwekerij in Halong Bay.

Het water van Halong Bay is zeer geschikt voor het kweken van parels. Dit gebeurt in zogeheten Pearl Farms. Bij deze excursie bezoek je een parelkwekerij. En kun je zien hoe parels in een oester wordt geplaatst. En weer in het water wordt geplaatst. Zodat de dieren en de parel weer verder kunnen groeien. Natuurlijk kun je hier ook parels kopen. Los of in een parelsnoer.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Vietnam

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen