Hanoi

Stad met een unieke mix van chaos en relaxt leven

Hanoi in Vietnam is zoals veel grote Aziatische steden druk, vol met brommertjes en toeterend verkeer. Maar Hanoi heeft genoeg bezienswaardigheden en leuke dingen voor je in petto die een bezoek aan deze stad de moeite waard maken.

Deze stad is bekend om zijn sfeer, zijn chaos, zijn street food en bijzonder bier. En een gekookt ei dat veel toeristen niet durven te eten. Maar Hanoi heeft meer bezienswaardigheden, waaronder een paar unieke. En diverse excursies die je eigenlijk niet moet missen. Dit zijn mijn beste tips voor Hanoi.

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Het wordt  liefkozend het Parijs van de Oriënt genoemd. Hoewel Hanoi groeit is de stad compact en kun je de bezienswaardigheden makkelijk te voet of per fiets bereiken. De Keizerlijke citadel in het oude deel van Hanoi staat op de Werelderfgoedlijst.

Tran Quoc Pagode

De Tran Quoc Pagode in Hanoi.

De Tran Quoc Pagode is de oudste pagode in Hanoi. De opvallend rode pagode is maar liefst 1500 jaar oud. Al stamt het merendeel uit de 17e eeuw. Hij staat op het West Lake dat het grootste zoetwatermeer van de stad is. Het meer ligt in het noordwesten van het centrum. En is eenvoudig te bezoeken.

Hoa La Gevangenis

De Hoa La Gevangenis voor Amerikanen in Hanoi. ©Corno van den Berg

De stad heeft een aantal van de betere musea van het land. Een daarvan is de Hoa La gevangenis die door de Fransen werd gebruikt. Hier zaten politieke gevangenen vast. Tijdens de Vietnamoorlog werden hier gevangen genomen Amerikanen vastgezet.

Hoan Kiem Lake

Als je even aan de drukte van de stad wil ontsnappen kun je naar Hoan Kiem Lake, een fijne plek waar zowel toeristen als locals zich prima vermaken. In het midden van het meer staat een pagode op een eilandje. In de pagode vind je een schildpad die in 1963 uit het meer is gehaald. De volgens geleerden 500 jaar oude schildpad verwijst naar de legende van het ‘teruggenomen zwaard’ wat ook de betekenis is van de naam van het meer.

Een van de tempels in Hanoi in Vietnam.

Hanoi Water Puppet Theatre

Aan de oever van het meer ligt het Hanoi Water Puppet Theatre, waar de oude boeren deze unieke traditie van theatermaken voort zetten. Dit gaat met soms wel 15 kilo zware poppen die nog steeds worden gemaakt en gebruikt.

Doe mee aan Laughing Yoga

Maar is nog iets bijzonders te zien bij het meer: Lachtherapie. Op het plein naast het meer, zijn vaak groepen die hardop lachen om zo van de stress af te komen. Het is wat raar, maar werkt wel bijzonder goed. En ja, je mag meedoen.

Old Quarter

Een kapper op de straten van Hanoi. ©Corno van den Berg

Old Quarter, de naam zegt het al. In deze wijk vind je typische koloniale architectuur, maar ook boeddhistische tempels en pagodes. Het is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren en om er wat te eten en te drinken. Je vindt de wijk in de buurt van Hoan Kiem Lake.

St. Joseph’s Cathedral

St. Joseph’s Cathedral is een wonderlijke kerk in Hanoi. Hij is gebouwd in neogotische stijl en lijkt opvallend veel op de Notre Dame in Parijs. De bouw begon in 1886 en hij wordt op zondag nog steeds gebruikt voor de mis.

Hanoi Night Market

Deze markt loopt van Hang Dao Street en eindigt bij de veel kleinere Dong Xuan Market. Met name in het weekend is het hier gezellig druk. Je kunt dan goed mensen kijken, maar ook bijvoorbeeld mee doen aan diverse spelletjes.

De avond op de Hanoi Night Market. ©Corno van den Berg

Imperial Citadel

Hij wordt vaak Imperial Citadel genoemd, maar heet officieel de citadel van Thang Long. Hij is gebouwd rond de 6e eeuw en werd in 2010 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Je kunt hier rondlopen en alles horen over de fundamenten van paleizen. Ook delen van de oude weg zijn nog zichtbaar. Ook vind je hier veel aardewerk uit China en andere plekken in Azië.

Military Museum

In Hanoi liggen neergeschoten B-52 bommenwerpers in musea. ©Corno van den Berg

Het Military Museum is wat vreemd. Het is een soort parkeerplaats vol met wapentuig uit de Vietnam-oorlog. hier staan Russische en Chinese voertuigen naast in beslag genomen Amerikaanse en Franse voertuigen. Let vooral op de MiG-21-straaljager, die centraal op het plein staat. Foto’s maken mag, al moet je iets meer voor betalen.

Mausoleum van Ho Chi Minh

In het Mausoleum van Ho Chi Minh is het graf van Hồ Chí Minh te vinden. Hij is de belangrijkste man uit de Vietnamese geschiedenis. En ligt hier opgebaard.

Tai Chi

In de vroege ochtend kun je bij het Hoan Kiem Lake diverse groepen zien die Tai Chi doen. Deze oude Oosterse vechtkunst is ook vooral goed voor je lenigheid en soepelheid van je gewrichten. En je mag gewoon aansluiten en meedoen met de bewegingen.

Street Food Tour

Een straatkok aan het werk. ©Corno van den Berg

In Hanoi worden talloze lokale Street Food tours aangeboden. Met een lokale gids ga je op pad en proef je talloze gerechten. Geloof me, hier gaat letterlijk een wereld voor je open.

Fietsen door Old Quarter en French Quarter

Je kunt onder leiding van een gids een fietstocht door de leukste wijken van Hanoi maken: Old Quarter en French Quarter. Het is opvallend veilig, ondanks de chaos op de weg. Ik heb deze excursie gedaan en vond het heerlijk. 

Vietnamese eikoffie

Hanoi is de plek waar de beroemde Vietnamese eierkoffie (cà phê trúng) is ontstaan. Het verhaal erachter is simpel. Rond 1950 was er in Hanoi een tekort aan melkproducten. Eigenaar Nguyen Giang van Café Giang zocht naar een oplossing. Hij klutste een eierdooier in de koffie met wat vanillesuiker. En de eierkoffie was geboren. De cafétent bestaat nog en je kunt er nog steeds de beste eierkoffie krijgen.

Balut-ei; met embryo

Een eierkoffie drinken de meeste toeristen nog wel, maar een Balut-ei eten is andere koek. Meestal kom je wel een verkoper tegen die deze eieren op straat aanbiedt. Een Balut-ei is heel anders dan ons ei. Het is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo van zo’n 19 tot 21 dagen. Dat wordt gekookt en opgegeten. Je ziet de vormen van het kuiken zitten in het ei, zoals een snavel.

Wandelen langs de spoorlijn

Wandelen langs de spoorlijn van Hanoi. ©Corno van den Berg

Een van de populairste excursies is een wandeling langs het spoor. Je loopt over de rails (of eigenlijk ernaast) en komt allerlei piepkleine winkeltjes tegen, maar ook veel mensen die het spoort gebruiken als wandelpad. Een heerlijk uitstapje in Hanoi.

Hanoi als uitvalsbasis voor een reis door Vietnam

In Hanoi kun je prima 3 tot 4 dagen verblijven, maar pas op, je blijft makkelijk langer dan gepland. Daarnaast is Hanoi een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Sa Pa of Halong Bay.

Bekijk alle artikelen