Waarom moet ik hier heen?

Son Doong Cave is qua afmetingen de grootste grot ter wereld. En pas sinds 2014 mogen toeristen naar binnen. Als je foto's (en video) ziet, begrijp je waarom jij hier ook eens naar toe moet.

Lokale naam: Hang Sơn Đoòng, Engelse naam: Son Doong cave

De Han Son Doong grot in Vietnam staat sinds 2009 internationaal bekend als de grootste grot ter wereld. De grot in Phong Nha-Ke Bang National Park is 5 km lang, 150 meter breed en soms wel 200m hoog. De grot heeft een rivier en een eigen tropisch regenwoud wat groeit door het zonlicht wat door de zinkgaten naar binnen schijnt.

Zo daal je af in de grot. Carsten Peter

Nieuw onderzoek in mei 2019: Grot is nog groter dan gedacht

In mei 2019 gingen drie Britse duikers op expeditie in de grot. Ze onderzochten met name de waterwegen en vonden prompt een nieuwe onderwatertunnel. Ze kwamen erachter dat een van de onderwatertunnels Son Doong verbindt met een andere grot; Hang Thung.

Wandelen door de Hang Son Doong grot. Carsten Peter

Het maakt Son Doong dus nog indrukwekkender. Volgens geleerden is de grot op dit moment 38,5 miljoen kubieke meter groot. Als blijkt dat Hang Trung echt onderdeel is van dit grottenstelsel dan zal Son Doong vergroten nog 1,6 miljoen kubieke meter groter worden.

De drie duikers werkten overigens ook mee aan de redding van de Thaise voetballers, die in juli 2018 wekenlang vast kwamen te zitten in een grot. Maar uiteindelijk werden gered.

Overal zie je vreemde rotsen. Carsten Peter

Son Doong betekent ‘bergriviergrot’, de naam komt door de grote rivier die door de grot loopt. De grot werd circa 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door deze rivier. Het water brak de kalkstenen ondergrond langzaam af, waarbij soms het plafond instortte.

Ongekende vergezichten onder de grond. Carsten Peter

Deze open plekken zijn bijzonder; hier groeien planten en bomen tot een soort bos. Bijzonder zijn ook de immense grotparels die hier zijn gevonden. De grot ligt in de provincie Quang Binh in Vietnam, vlak bij de grens met Laos.

Beste video Hang Son Doong grot, Vietnam

Let op!

De grot is extreem moeilijk te bereiken. Dit kan alleen per meerdaagse expeditie, inclusief gids, tenten en meer. Hou rekening met een extreem hoge prijs (zo’n 5.000 dollar) en overvolle boekingen. Er is een wachttijden van maanden, want dit is een zeer populaire trip.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Vietnam, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Ik maakte recent een rondreis door Vietnam

Lees mijn reisverhaal vol met tips:

De mooiste plekken van Vietnam

Vietnam is populair onder reizigers. Ik maak een rondreis van noord naar zuid. Een heerlijke trip vol verbazing, verwondering en verwenning.

Reisverhaal

Vietnam is populair onder reizigers. Door de verfijnde keuken, de rijke geschiedenis en vanwege het onbekende. Ik maak een rondreis van noord naar zuid. Een heerlijke trip vol verbazing, verwondering en verwenning.

Meer informatie: www.sondoongcave.org en oxalis.com.vn/cave/son-doong-cave

Grotten