Hang Son Doong grot

De grootste grot ter wereld is te vinden in Vietnam

De Hang Son Doong grot in Vietnam staat sinds 2009 internationaal bekend als de grootste grot ter wereld. Je kunt de grot bezoeken, deze meerdaagse excursie is een heerlijk avontuur. 

De grot in Phong Nha-Ke Bang National Park is 5 km lang, 150 meter breed en soms wel 200m hoog. En jij kunt hem bezoeken. Dit zijn de beste tips voor de excursie naar de grot, die opvallend avontuurlijk is.

Son Doong Cave is qua afmetingen de grootste grot ter wereld. En pas sinds 2014 mogen toeristen naar binnen. Als je foto's (en video) ziet, begrijp je waarom jij hier ook eens naar toe moet.

Alles bij Hang Son Doong is groot. En dat zie je pas als je eenmaal binnen bent. De grot heeft een rivier die er dwars doorheen loopt. Het heeft een eigen ecosysteem. Het tropisch regenwoud hier groeit door het zonlicht wat door de zinkgaten naar binnen schijnt.

Zo daal je af in de Hang Son Doong grot. ©Carsten Peter

Nieuw onderzoek 2019: Hang Son Doong is nog groter

In mei 2019 gingen drie Britse duikers op expeditie in de grot. Ze onderzochten met name de waterwegen en vonden prompt een nieuwe onderwatertunnel. Ze kwamen erachter dat een van de onderwatertunnels Son Doong verbindt met een andere grot; Hang Thung.

Wandelen door de Hang Son Doong grot. ©Carsten Peter

Het maakt Hang Son Doong dus nog indrukwekkender. Volgens geleerden is de grot op dit moment 38,5 miljoen kubieke meter groot. Als blijkt dat Hang Trung echt onderdeel is van dit grottenstelsel dan zal Son Doong vergroten nog 1,6 miljoen kubieke meter groter worden. 

De drie duikers werkten overigens ook mee aan de redding van de Thaise voetballers, die in juli 2018 wekenlang vast kwamen te zitten in een grot. Maar uiteindelijk werden gered.

Overal zie je vreemde rotsen in Hang Son Doong. ©Carsten Peter

Son Doong betekent bergriviergrot, de naam komt door de grote rivier die door de grot loopt. De grot werd circa 2,5 miljoen jaar geleden gevormd door deze rivier. Het water brak ten eerste de kalkstenen ondergrond langzaam af, waarbij soms het plafond instortte. Ten tweede is hier veel erosie te zien; veelal door water.

Ongekende vergezichten onder de grond. ©Carsten Peter

Deze open plekken zijn bijzonder; hier groeien planten en bomen tot een soort bos. Bijzonder zijn ook de immense grotparels die hier zijn gevonden. Vraag ernaar als je hier bent; ze zijn fascinerend.

Let op!

De grot is extreem moeilijk te bereiken. Hij ligt afgelegen in de bergen van Vietnam. De grot ligt in de provincie Quang Binh in Vietnam, vlak bij de grens met Laos.

Een excursie naar deze grot kan alleen per meerdaagse expeditie, inclusief gids, tenten en meer. Hou wel rekening met een extreem hoge prijs (zo’n 5.000 dollar) en overvolle boekingen. Waardoor er een wachttijd is van maanden. Dit is dus een zeer populaire trip onder avontuurlijke reizigers.

Meer informatie: www.sondoongcave.org en oxalisadventure.com/cave/son-doong-cave

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Vietnam

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen