Laos

Klein en dun bevolkt land in Azië, maar zeer divers

Laos is relatief eenvoudig te bereizen. Dit kan per lokaal vervoer, zoals een bus, alsook per taxi. En Laos is nog opvallend goedkoop, dus je kunt voor weinig geld een auto met chauffeur huren. Wat perfect is voor een excursie van een dag.

En, Laos wordt minder plat gelopen dan andere landen in Azië. Bij liefhebbers van Zuidoost-Azië is Laos een favoriet.

Laos is een de dunst bevolkte landen in Azië. Lang was het land geïsoleerd van de buitenwereld. En pas sinds 1990 mogen toeristen de grens van Laos oversteken. Het is een divers land met bergvolkeren. En opvallend goedkoop.

Maar het meest bijzondere van Laos is het achterland. Met de diverse bergvolkeren alsook het indrukwekkende landschap waarin ze leven. Hun leven is nog relatief weinig veranderd sinds de deuren open gingen.

Ik heb er een rondreis gemaakt. En merkte dat Laos een geheel eigen sfeer heeft. En een lekkere keuken. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden voor je bezoek. Met een fijne mix van cultuur en natuur.

Luang Prabang

The Royal Palace Museum in Luang Prabang in Laos.

Luang Prabang is de meest sfeervolle stad aan de Nam Khan-rivier. Het is nog steeds populair bij backpackers, al zie je hier ook veel groepsreizen. Het stadje ligt tussen de bergen en is perfect voor een aantal excursies. Waaronder de befaamde Kuang Si waterval. 

Ook zijn er diverse markten waar je zintuigen overuren draaien. Bij de ochtendmarkt zie je veel eten, zoals groente, fruit en vleeswaren. De avondmarkt heeft meer kleding. Een andere excursie is naar de Pak Ou Caves, al is het eigenlijk meer een gat in de rotsen. Volgens velen niet echt de moeite waard. 

Bolaven Plateau

Waterfalls at the Bolaven Plateau in Laos.

Het Bolaven Plateau is vooral bekend door zijn vele watervallen. Met onder meer de spectaculaire Tad Fane, waar het water in twee stralen naar benenden komt vallen. Ook de andere watervallen hebben heerlijke namen. Zoals Tad Taket, Tad Lo en de Tad e Tu waterval. De afgelegen Tad Champee is ook magisch. En zeer rustig.

Dit gebied is nog nauwelijks ontdekt. Neem hier de tijd om het rijke gebied te verkennen. Je kunt hier heerlijke trekkings maken. Maar je kunt ook met een scooter de populaire Bolaven Loop rijden in 2 tot 3 dagen. 

Vang Vieng

Vang Vieng behoort tot de mooist gelegen dorpjes van Laos. Het was ooit een heus paradijs voor backpackers. Tubing was hier populair. Waarbij je in een band de rivier af dreef. Na wat dodelijke ongelukken met dronken toeristen is dit zwaar aan banden gelegd. Het kan nog wel, maar met veel meer regels.

De steile kalkstenen rotsen zie je hier overal. Met ertussen vaak rijstvelden. Sommige van die rotsen hebben grotten die je kunt ontdekken. Mede daarom is wandelen nu populair in Vang Vieng. Je kunt hier ook met een luchtballon omhoog, zodat je het indrukwekkende landschap van boven kunt zien. Een populaire excursie in de Blue Lagoon Cave, maar het kan hier erg druk worden.

Wat Phou

The ruins of Wat Phou in Laos.

Wat Phou is een ruïne van het rijk van de Khmer. Deze tempel stamt dus uit dezelfde tijdperk als de wereldberoemde Angkor Wat in Cambodja. Maar dit is veel kleiner, al zijn de overblijfselen wel imposant.

De tempel stamt uit de 9e eeuw en was zelfs even de hoofdstad van het Khmer-rijk. Een van de meest opvallende attracties is de Crocodile Stone. Hier zie je een beeldhouwwerk van een krokodil in een grote steen. Volgens archeologen kan het zelfs een plek zijn waar jaarlijks mensen werden geofferd.

Crocodile Stone at Wat Phou in Laos.

Deze verlaten tempel ligt op 1.400 meter hoogte, aan de oever van de Mekong. Sinds 2001 staat Wat Phou op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt Wat Phou eenvoudig bezoeken.

Vientane

Vientane is de hoofdstad en waarschijnlijk de plek waar je landt. Dan is het leuk om even te acclimatiseren. En diverse tempels te bezoeken. De meest bekende is de Pha That Luang. Dit is een gouden boeddhistische stoepa uit de 16e eeuw. Hij is eenvoudig te bereiken per fiets, die je overal kunt huren. Per tuktuk kan natuurlijk ook.

Patuxai is een wonderlijke triomfboog, die lijkt op de Arc de Triomphe in Parijs. Hij werd gebouwd rond 1960 en heeft een aardig uitzicht vanaf de top. Voor toegang naar de top moet je wat kleingeld betalen. De Vientiane Night Market is perfect om een dag af te sluiten.

Beste tijd voor Laos:

Je kunt Laos het gehele jaar bereizen, maar er is wel een periode die aangenamer is. De beste tijd voor een bezoek aan Laos zijn de maanden november tot en met maart. Dit is de droge periode, waarbij het ook niet te heet is. 

Vanaf februari wordt het steeds warmer. April staat bekend als de warmste maand. Dan is reizen erg lastig, maar relaxen in een rustig dorpje kan dan wel heel goed.

Alle 3 Bucket List Tips voor Laos