Maak een rondreis door Zuid-Amerika

Ontdek het avontuur in een intrigerend en opvallend divers continent

Reis van noord naar zuid, of andersom. Of doe populaire landen zoals Peru en Bolivia tezamen. Of maak een rondreis door Patagonië. Feit blijft dat een rondreis door Zuid-Amerika een van de meest diverse reizen op aarde is.

Openbaar Vervoer

In Zuid-Amerika is het niet goedkoop om te vliegen. Er zijn slechts een paar goedkope luchtvaartmaatschappijen. Al zijn die echt niet goedkoop, merkte ik recent nog in Peru en Ecuador. Een enkele reis van land naar land is dan al snel 150 dollar. Het is slimmer om de bus te pakken, dat is goed geregeld. In heel Zuid-Amerika kun je goed Busbud gebruiken.

Argentinië: Plataforma10.com.ar  

Bolivia: TicketsBolivia

Peru en Colombia: Redbus

Tickets kopen

Je kunt online tickets boeken. Als je aan het reizen bent merk je al snel dat elke stad een busstation heeft waar je informatie kunt krijgen. Hier kun je ook tickets kopen. Simpelweg kun je stellen: Hoe goedkoper de tickets, hoe slechter de bussen. Daarnaast hebben de duurdere bussen vaak stoelen waar je ook op kunt liggen, wat met name bij nachtritten erg handig is. Tot slot is je bagage beter beveiligd, al kan het nooit kwaad om hierop te blijven letten. Zorg sowieso dat je koffer goed is af te sluiten.

Het is wel handig om wat reistabletten mee te nemen als je met de bus rijdt. Er wordt in Zuid-Amerika redelijk ruig gereden, waarbij je best wagenziek kunt worden. Het beste is om voorin te zitten, achterin heb je er meer last van. Neem oordopjes mee, het kan luidruchtig zijn in de bussen.

Accommodatie zoeken en boeken

Je hebt talloze mogelijkheden om goedkoop (maar goed) te overnachten. Wees wel alert, in Zuid-Amerika is meer diefstal dan bij ons. Mijn favoriete partij is Hostelworld, die je online kunt boeken. Ik kan me voorstellen dat je niet alles van tevoren wilt vastleggen. Het aanbod is groot, dus ik denk dat je meestal nog wel een slaapplek kunt vinden. Dit geldt ook voor de grote steden. Als je zeker weet wanneer je ergens bent, zou ik het wel vastleggen. Dit om gedoe te voorkomen.

Om accommodaties te boeken gebruik ik ook vaak de websites Booking.com, Trivago.nl en Airbnb.nl.

Booking.com heeft een ongekend grote database met accommodaties om te overnachten, zoals hotels, appartementen en vakantiehuizen. Wat perfect is voor een stedentrip of rondreis. Daarnaast kun je door de reviews van andere reizigers snel de beste hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen vinden.

Op Trivago.nl kun je goed websites die hotels aanbieden vergelijken. De vergelijkers en individuele hotelwebsites worden eenvoudig naast elkaar gezet.

Op Airbnb staan bijzondere plekken om te overnachten, veelal bij mensen thuis.

Ik let bij het boeken van mijn accommodatie altijd op de volgende punten:

  • Bij Booking.com kun je vaak eenvoudig annuleren mochten je plannen wijzigen. Hierdoor kun je wat boeken en dus aanpassen.
  • Vaak wordt het aanbod schaarser naarmate de tijd verstrijkt. En het aanbod duurder, al is dit niet altijd zo.
  • Als je naar jouw accommodaties wilt zoeken kun je het beste je voorkeuren goed invullen. Ik gebruik daarvoor ook altijd de waardering van andere reizigers, maar geef ook een maximumprijs op.
  • Lees de reviews, zo haal je soms aandachtspunten eruit die voor jou toevallig belangrijk zijn.

Excursies

Als ik ter plekke een excursie wil maken, kijk ik altijd even op Get Your Guide en Tripadvisor. Deze excursies zijn veelal goed geprijsd en handig. De Skip the line is vooral handig om de rij wachtenden te snel af te zijn. Daarnaast kun je de excursies eenvoudig online boeken, zodat je zeker bent van je plek. Doe dit niet te laat, anders zitten ze vaak vol.

Andere tips die ik je kan meegeven

  • Een reisgids is van onmisbare waarde. Ik kijk hiervoor altijd even bij De Zwerver Reisgidsen en bij Bol.com.
  • Kies bij het inchecken een stoel voorin het vliegtuig. Dan heb je het minste last van turbulentie en geluidsoverlast.
  • Heb je verder alles goed geregeld? Denk aan je reisverzekering, reisdocumenten, visum, vaccinaties, cash geld en natuurlijk je reisbenodigdheden als fotocamera, opladers, stekkers, schoenen, (reis)kleding, etc. Ik kijk voor dit soort zaken vaak bij Bol.com, Bever en ANWB winkel.