Migratie van gnoes en zebra’s in Afrika

Wereldberoemd natuurspektakel in Oost-Afrika

De migratie van dieren in Afrika is een unieke belevenis. Dit jaarlijkse spektakel in Kenia en Tanzania kun jij ook zien. Al is het wel confronterend. Duizenden zebra’s en gnoes die de rivieren inspringen om massaal naar de overkant te zwemmen. Met hongerige Nijlkrokodillen die toehappen, dieren die door andere dieren vertrapt worden of verdrinken in de sterke stroming.

De beelden van de televisie zijn wereldberoemd. Hordes gnoes en zebra's die als kuddedieren het wilde water inspringen om massaal naar de overkant te zwemmen. Maar de jaarlijkse migratie is veel meer dan dat...

Gnoes en een zebra bij de rivier tijdens de migratie.

Hoe kan ik de migratie meemaken?

Je kunt dit natuurspektakel dus meemaken. En wel in volle glorie. Dit kan zowel in  de beroemde Serengeti National Park in Tanzania als de dieren rivieren als de Grumeti-rivier moeten over zwemmen, maar ook in de Masai Mara als de Mara-rivier moet worden genomen. Maar de migratie is meer. In dit immense natuurgebied kunnen lange karavanen van dieren die voorbij trekken worden gezien, in hun speurtocht naar een sappig maaltje gras. Honderdduizenden dieren lopen zo voorbij.

Door de droogte trekken rond oktober zo’n anderhalf miljoen planteneters vanuit het noorden via het oostelijke deel naar het zuiden in Tanzania. Na het regenseizoen (rond april) trekken ze via het westen weer terug naar Kenia. Hun route heeft wel wat weg van een soort klok.

Migratie in Kenia.

Tijdens hun trektocht maken ze optimaal gebruik van de weersomstandigheden die voor de groei van het gras zorgt. Wetenschappers hebben uitgezocht dat de dieren ruim 800 kilometer per jaar af leggen. In hun kielzog volgen veel roofdieren, zoals leeuwen. Ongeveer een derde van de totale Serengeti-vlakte ligt in Kenia, tweederde ligt in Tanzania.

Nijlkrokodil valt een gnoe aan tijdens de migratie.

Beste tijd voor de migratie

Als toerist kun je er bij zijn en zien hoe de dieren de sprong wagen. Al moet je geluk hebben, hun gedrag hangt van het weer af. Wees wel voorbereid op weinig ‘vriendelijke’ beelden. Overigens zie je bijna altijd wel iets van de migratie, aangezien dit proces bijna het gehele jaar door gaat. Je ziet een lange karavaan dieren die langzaam voorbij lopen.

Serengeti National Park

De beste tijd in de Serengeti is april, mei en juni als de dieren de gevaarlijke Grumeti-, en Talekrivier over moeten steken.

Masai Mara

De beste tijd voor de migratie in de Masai Mara is juli, augustus en september, als de dieren de gevaarlijke Mara-rivier moeten oversteken.

Verschillen Kenia en Tanzania

Je kunt dus kiezen of je de migratie in Kenia of Tanzania wilt zien. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Zowel in beleving als in prijs.

Kenia

In Kenia zijn bijvoorbeeld nachtsafari's en wandelsafari's verboden. Maar als je voor de migratie gaat is dit niet zo'n groot gemis. Want Kenia is wel goedkoper dan Tanzania.

Tanzania

In Tanzania zijn nachtsafari's en wandelsafari's toegestaan. Waardoor je in de avond op zoek kunt naar andere dieren. Daarnaast kent Tanzania meerdere rivieren om de migratie te zien. Maar een safari in het land is ook duurder.